Baranek wielkanocny od QimiQ

Baranek wielkanocny od QimiQ

Przyciąga wzrok na śniadaniu wielkanocym!

Tego nie może zabraknąć na stole śniadaniowym na Wielkanoc: tradycyjny baranek wielkanocny. Nie tylko przyciąga wzrok, ale także można go bardzo łatwo upiec - z pysznym przepisem od QimiQ!

Składniki:

  • 250 g bazy śmietanowej QimiQ
  • 100 g roztopionego masła
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 cytryna, sok i drobno starta skórka
  • 4 białka jaj
  • 180 g cukru
  • szczypta soli
  • 120 g mąki, gładkiej
  • pól opakowania proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • 150 g zmielonych migdałów
  • masło do formy
  • mąka do formy

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C (piekarnik z termoobiegiem).
  2. Dobrze wymieszaj bazę QimiQ, roztopione masło, żółtko, cukier waniliowy, sok z cytryny i skórkę.
  3. Białka, cukier i sól ubij na sztywno.
  4. Mąkę dobrze wymieszaj z proszkiem do pieczenia, budyniem i migdałami i szybko wymieszaj z mieszanką QimiQ. Dodaj ubite białka.
  5. Wlej ciasto do natłuszczonej formy barankowej posypanej mąką i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut na złoty kolor.
  6. Wskazówka: przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Życzymy Wesołych Świąt Wielkanocnych i udanego pieczenia!