Dzień Bułeczki Cynamonowej!

Dzień Bułeczki Cynamonowej!

Świętuj z nami w tym roku Dzień bułeczek cynamonowych. Ten pyszny przysmak zachwyci wszystkich smakoszy.

Fika. Prawdopodobnie termin, który większość ludzi kojarzy ze Szwecją. A czego nie powinno zabraknąć pijąc biesiadną kawę w Szwecji? Zgadza się: bułeczki cynamonowej! 4 października Szwedzi świętują dzień Kanebullensa - dzień bułeczki cynamonowej!

Szwedzi (i Finowie) obchodzą Dzień Bułeczki Cynamonowej od 4 października 1999 roku dzięki Kaeth Gardestedt: ona i Rada Wypieków Domowych pragnęli uczcić tradycję pieczenia w domu. W tym czasie 4 października był również Międzynarodowym Dniem Dziecka. Pomysł polegał na tym, że święto to może być również dniem opieki społecznej.

Świętuj z nami w tym roku dzień bułeczki cynamonowej i ciesz się kawą 4 października z najbliższymi i mnóstwem świeżo upieczonych bułek.

Oto tradycyjny przepis, który z pewnością zadowoli zarówno młodych, jak i starszych:

Przepis na około 40 sztuk Kanelbullar

Do ciasta potrzebujesz:

  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 150 g masła
  • 500 ml mleka
  • 800 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 90 g cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki nasion kardamonu, zmiażdżonych w moździerzu (ma bardziej intensywny smak; alternatywnie można też użyć zmielonego kardamonu)

Do nadzienia należy przygotować:

  • 150 g masła
  • 68 g cukru pudru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

Do dekoracji potrzebne będą:

  • 1 ubite jajko
  • Cukier perłowy lub granulowany, jak lubisz

Przygotowanie:

1. Roztopić masło, dodać mleko i podgrzać do 37°C.
2. Rozdrobnić drożdże do miski i zalać je mieszanką mleka, mieszając, aby drożdże dobrze się rozpuściły.
3. Dodać sól, cukier, kardamon i większość mąki. Zagnieść ciasto, aż będzie lśniące i gładkie. Przykryć miskę czystą ściereczką lub ściereczką do pieczenia i odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Nastawić piekarnik na 225°C. Wszystkie składniki na nadzienie dobrze wymieszać.
5. Wygotowane ciasto zagnieść raz na lekko posypanym mąką blacie, a następnie podzielić na dwa równe kawałki. Obie części rozwałkować na prostokąty o wymiarach około 30x45 cm. Rozłożyć na nich nadzienie.
6. Długie boki należy skleić ze sobą. Pokroić w poprzek na paski o szerokości około 2 cm. Paski ciasta skręcić i ułożyć w luźne węzły. Wskazówka: umieść końcówkę pod bułką.
7. Bułeczki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Należy zwrócić uwagę na większą odległość - ciasto jeszcze urośnie!
8. Blachy odstawić na około 30 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem perłowym lub granulowanym.
9. Umieścić blachę do pieczenia na środkowej półce piekarnika i piec przez 8 do 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia na drucianej podstawce pod czystą ściereczką.

Jeśli chcesz jeszcze urozmaicić swoje bułeczki to proszę:

Po prostu wymieszaj 100 g drobno posiekanych migdałów z nadzieniem. Lub zastąp cynamon mielonym kardamonem – w ten sposób powstają cudownie aromatyczne bułeczki kardamonowe. A może zamień cynamon na cukier waniliowy?