Pyszne przepisy na chleb od Kotányi
Upiecz na święta nie tylko ciasteczka, ale również wyśmienity chleb!
Udostępnij:
PRZEPIS 1: Śródziemnomorski Chleb Kwiat z Ziołami
(Składniki na kwiatek z około 15 kawałkami)
Potrzebujesz:
- 580 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki drobnej soli morskiej jodowanej
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 380 ml wody, letniej
- 4 łyżki mieszanki Śródziemnomorski chleb z ziołami Kotányi
Tak to się robi:
- Suche składniki (mąkę, sól, cukier, suche drożdże i przyprawę do chleba Kotányi) włożyć do miski i dobrze wymieszać.
- Następnie dodać 380 ml letniej wody.
- Najpierw wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Potem dobrze wyrobić przez około 5 minut.
- Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 60 minut w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie ponownie dobrze zagnieść ciasto i podzielić na kawałki wielkości pięści. Uformować z nich kulki i ułożyć je w kształt kwiatka.
- Pozostawić uformowany kwiat ciasta na blasze do pieczenia jeszcze przez godzinę. Dobrze rozgrzać piekarnik (250 ° C, grzanie góra/dół) i włożyć do piekarnika małą miskę z wodą.
- Całkowity czas pieczenia to 45 minut. Piec chleb przez pierwsze 30 minut w 250°C. Następnie zmniejszyć ogień i piec ostatnie 15 minut w 200°C.
PRZEPIS 2: Chleb Czosnkowy Oliwkowy
(Składniki na ok. 5 porcji)
Potrzebujesz:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka drobnej soli morskiej jodowanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 ml wody
- 2 łyżki przyprawy Chleb z oliwkami i czosnkami od Kotanyi
- Oliwa z oliwek do smażenia
Tak to się robi:
- Wymieszać suche składniki w misce (mąka, proszek do pieczenia, sól i mieszanka przypraw Kotányi).
- Następnie dodać wodę i oliwę z oliwek i zagnieść na gładkie ciasto.
- Następnie odstawić je na około 10 minut.
- Teraz uformować z ciasta ok. pięć kawałków wielkości klusek i rozgnieść każdy z nich na podpłomyk o grubości ok. 1 cm i wielkości patelni.
- Podpłomyki można teraz upiec na złotobrązowo z obu stron na patelni na 1 lub 2 łyżkach oliwy z oliwek.
PRZEPIS 3: Chleb cebulowo-ziołowy
(Składniki na ok. 5 porcji)
Potrzebujesz:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki drobnej soli morskiej jodowanej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 350 ml wody, letniej
- 3 łyżki mieszanka Chleb z cebulą i ziołami od Kotányi
Tak to się robi:
- W misce wymieszać suche składniki (mąkę, sól, cukier, drożdże i mieszankę przypraw Kotányi) i dodać 350 ml letniej wody.
- Najpierw wymieszać składniki drewnianą łyżką, a następnie dobrze wyrobiać przez około 5 minut.
- Ciasto należy przykryć folią spożywczą w misce i pozostawić na noc w lodówce.
- Przed rozpoczęciem formowania ciasta, odstawić je na godzinę w temperaturze pokojowej.
- Ciasto podzielić na dwie części, z każdego kawałka uformować pasmo grubości pięści.
- Skręć je 3 do 4 razy. Następnie pozostaw dwa pasma na blasze do pieczenia przez około 15 minut.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 250°C grzanie góra/dół.
- Bagietki należy piec przez 25 minut w temperaturze 250°C. Następnie trzeba obniżyć temperaturę do 200°C i piec przez kolejne 15 minut.
Odpowiadające produkty
-
- Mieszanka przypraw do rustykalnego, aromatycznego chleba z cebulą i ziołami
- Z rozmarynem, tymiankiem i prażoną cebulą
- Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku
25 g
10,75 zł(430,00 zł / kg) -
- Aromatyczny chleb z oliwkami i czosnkiem
- Idealny do pikantnych wypieków
- Proste użycie, wspaniały smak
25 g
10,75 zł(430,00 zł / kg) -
- Niepowtarzalna
- Smak kopru i kolendry
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino Polska:
-
Darmowa wysyłka
do Polska od 170,00 zł -
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Otrzymasz przesyłkę w ciągu 2 dni.
Więcej niż 9.200 art.