Pyszne przepisy na chleb od Kotányi

Pyszne przepisy na chleb od Kotányi

Upiecz na święta nie tylko ciasteczka, ale również wyśmienity chleb!

PRZEPIS 1: Śródziemnomorski Chleb Kwiat z Ziołami

(Składniki na kwiatek z około 15 kawałkami)

Potrzebujesz:

  • 580 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drobnej soli morskiej jodowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 380 ml wody, letniej
  • 4 łyżki mieszanki Śródziemnomorski chleb z ziołami Kotányi

Tak to się robi:

  1. Suche składniki (mąkę, sól, cukier, suche drożdże i przyprawę do chleba Kotányi) włożyć do miski i dobrze wymieszać.
  2. Następnie dodać 380 ml letniej wody.
  3. Najpierw wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Potem dobrze wyrobić przez około 5 minut.
  4. Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 60 minut w temperaturze pokojowej.
  5. Po tym czasie ponownie dobrze zagnieść ciasto i podzielić na kawałki wielkości pięści. Uformować z nich kulki i ułożyć je w kształt kwiatka.
  6. Pozostawić uformowany kwiat ciasta na blasze do pieczenia jeszcze przez godzinę. Dobrze rozgrzać piekarnik (250 ° C, grzanie góra/dół) i włożyć do piekarnika małą miskę z wodą.
  7. Całkowity czas pieczenia to 45 minut. Piec chleb przez pierwsze 30 minut w 250°C. Następnie zmniejszyć ogień i piec ostatnie 15 minut w 200°C.

PRZEPIS 2: Chleb Czosnkowy Oliwkowy

(Składniki na ok. 5 porcji)

Potrzebujesz:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej jodowanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki przyprawy Chleb z oliwkami i czosnkami od Kotanyi
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Tak to się robi:

  1. Wymieszać suche składniki w misce (mąka, proszek do pieczenia, sól i mieszanka przypraw Kotányi).
  2. Następnie dodać wodę i oliwę z oliwek i zagnieść na gładkie ciasto.
  3. Następnie odstawić je na około 10 minut.
  4. Teraz uformować z ciasta ok. pięć kawałków wielkości klusek i rozgnieść każdy z nich na podpłomyk o grubości ok. 1 cm i wielkości patelni.
  5. Podpłomyki można teraz upiec na złotobrązowo z obu stron na patelni na 1 lub 2 łyżkach oliwy z oliwek.

PRZEPIS 3: Chleb cebulowo-ziołowy

(Składniki na ok. 5 porcji)

Potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drobnej soli morskiej jodowanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 350 ml wody, letniej
  • 3 łyżki mieszanka Chleb z cebulą i ziołami od Kotányi

Tak to się robi:

  1. W misce wymieszać suche składniki (mąkę, sól, cukier, drożdże i mieszankę przypraw Kotányi) i dodać 350 ml letniej wody.
  2. Najpierw wymieszać składniki drewnianą łyżką, a następnie dobrze wyrobiać przez około 5 minut.
  3. Ciasto należy przykryć folią spożywczą w misce i pozostawić na noc w lodówce.
  4. Przed rozpoczęciem formowania ciasta, odstawić je na godzinę w temperaturze pokojowej.
  5. Ciasto podzielić na dwie części, z każdego kawałka uformować pasmo grubości pięści.
  6. Skręć je 3 do 4 razy. Następnie pozostaw dwa pasma na blasze do pieczenia przez około 15 minut.
  7. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 250°C grzanie góra/dół.
  8. Bagietki należy piec przez 25 minut w temperaturze 250°C. Następnie trzeba obniżyć temperaturę do 200°C i piec przez kolejne 15 minut.