Trendy w jedzeniu i kuchni 2023

Trendy w jedzeniu i kuchni 2023

Ekologiczne i bezmięsne kuchnie z całego świata

Co w tym roku skwierczy, gotuje i dusi się w naszych kuchniach? Podsumowujemy raport żywnościowy Hanni Rützler 2023, aby dowiedzieć się co będzie w tym roku trendy. Może nie odkryjemy nowego rodzaju patelni, ale dowiemy się, czym jest bardziej świadome odżywianie.

“Meat” to nazwa pierwszego trendu. Chodzi - dość wyraźnie - o nasze spożycie mięsa. Z jednej strony na pierwszy plan wychodzą pytania skąd pochodzi mięso i jaka jest jego jakość. Z drugiej strony substytuty mięsa i wegańskie alternatywy cieszą się większym zainteresowaniem niż kiedykolwiek. Konsumenci są coraz bardziej świadomi tego, co jest w ofercie: czy alternatywa jest przyjazna dla środowiska? Czy to naprawdę pasuje do mojego stylu życia zorientowanego na zrównoważony rozwój?

Oba aspekty związane są z jednym czynnikiem, który również zyskuje na znaczeniu: rolnictwem. W ostatnich latach ugruntowała się już rosnąca preferencja dla producentów regionalnych. Krótkie łańcuchy dostaw i oferta na rynkach krajowych to obecnie punkty sprzedaży, które silnie wpływają na decyzje zakupowe. Badacze trendów nazywają to odwrócenie się od globalnego i często nieprzejrzystego handlu żywnością “New Glocal”.

Zarówno entuzjastyczni kucharze, jak i stali bywalcy restauracji interesują się dwiema dyscyplinami: Dzięki “Veganizing Recipes” przekształcasz tradycyjne przepisy w wersje wegańskie – wymagana jest kreatywność. „Regenerative Food” oznacza dalszy rozwój standardów ekologicznych: konsumenci coraz częściej preferują producentów rolnych, którzy biorą pod uwagę różnorodność biologiczną i regenerację gleby.

Last but not least: kuchnia fusion zostanie z nami na stałe. Szczególnie w mediach społecznościowych trend „fusion” zdobywa na popularności. Receptury i procesy produkcyjne z całego świata są ze sobą mieszane, łączone i udoskonalana. Zgodnie z mottem: cały świat spotyka się, aby jeść w mojej kuchni - oczywiście z naciskiem na zrównoważony rozwój. Przyłączamy się i my - smacznego!