Sól
Natriumchlorid
Zastosowanie:
Stosuje się sól mieloną w różnych ziarnach lub jako kamień. Głównie rozróżnia się sól morską, fizjologiczną i kamienną. Prawie do wszystkich potraw wykorzystuje się sól, nawet słodkie dania uzyskują dzięki soli wyjątkowy smak.
Występowanie:
Sól występuje na całym świecie i też jest kultywowana na wielu obszarach. Woda morska zawiera np. 3 procent soli fizjologicznej. Często występuje również w podziemnych jeziorach, które zostały utworzone z poprzednich mórz.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Sól
-
KOTÁNYI Chili z solą morską, 35 g
- Stopień ostrości w skali Scoville'a 8000 - 9500
- W młynku
- 50% chili
-
Bioenergie Sól kryształowa z podnóży Himalajów - drobna, 1000g torebka
- W 100% naturalna
- Bez jodu
- Nierafinowana
-
BioKing Sól ziołowa bio, Śródziemnomorska (200 g)
- Duża zawartość ziół i przypraw
- Z himalajskimi kryształami soli
- Drobno zmielona
-
Cosmoveda Ajurwedyjska sól kamienna w porządku, 500 g
- Ręcznie łamane
- Wykonane z minerałów i pierwiastków śladowych
-
KOTÁNYI Sól wędzona z solą morską - w młynku, 30 g
- Sól wędzona z solą morską
- Wędzona na zimno nad drzewem bukowym
- Idealna do ryb i dań z makaronu
-
Govinda Sól kryształowa kawałki, 1 kg
- Z regionu Himalajów
- Ze wszystkimi 84 niezbędnymi elementami
- Naturalna
-
Cosmoveda Ajurweda sól kamienna gruboziarnista, 500 g
- Z podnóża regionu Himalajów
- Łamane ręcznie
- Bogate w minerały
-
KOTÁNYI Sól morska, 92 g
- Uniwersalne zastosowanie
- Ma konserwujące działanie
- Wzmacnia smak słodkich potraw