Letnia świeżość z Iced Coffee & Cold Brew

Letnia świeżość z Iced Coffee & Cold Brew

Ciepło i klimatyzacja rzucają wyzwanie naszemu organizmowi, obniżają koncentrację i redukują motywację do zera – nie tylko w pracy. Co w takim razie przywraca nam formę? Orzeźwienie, które szybko nas pobudzi i jest bardzo proste w przygotowaniu. Mrożona kawa i Cold Brew to ulubione faworyty na te upalne dni.

Iced Coffee: pełna aromatów kawa mrożona
Kiedy termometr idzie w górę, lepszym wyborem są lekkie posiłki i napoje. Prawdziwa mrożona kawa pobudza, smakuje niesamowicie i nie wymaga lodów. Naprawdę. Wystarczy ulubiona kawa mielona i przygotowanie za pomocą filtra lub ekspresu do kawy – oba warianty sprawiają, że kawa jest intensywna, zarówno pod względem smaku, jak i efektu. Podczas przygotowywania kawy z ekspresu jak zwykle, podczas filtrowania zmienia się jeden krok: po nalaniu kawy do worka filtrującego, podlewasz ją: całkowicie pokrywasz proszek gorącą wodą i pozwalasz mu oddychać przez 10 sekund. Bariści nazywają ten proces „rozkwitaniem”, ponieważ aromaty rozwijają się po raz pierwszy w tym momencie, czyli „kwitną”. Następnie wlewasz resztę wody i pozwalasz jej spłynąć do karafki poniżej. Dzięki ekspresowi kawa jest gotowa, gdy słyszalnie „syczy” – natychmiast zdejmij ją wtedy z kuchenki i pozwól jej ostygnąć. Teraz należy napełnić żaroodporne szklanki dużą ilością kostek lodu i powoli wlewać gorącą kawę na lód. Podczas tego procesu aromaty są ponownie uwalniane i prawie cały bukiet ulubionych ziaren wychodzi na światło dzienne. Często zdarza się, że nowicjusze w Iced Coffee doświadczają smaku swojej zwykłej kawy w zupełnie nowy sposób i odkrywają ukryte strony - nawet stara miłość może znów zabłysnąć!

Które ziarna wybrać? Do kawy mrożonej bariści chętnie polecają rodzaje o wyrazistych nutach orzechowych, czekoladowych i przyprawowych w ich charakterze. W niskich temperaturach aromaty te pokazują swoje potężne spektrum, dzięki czemu idealnie nadają się do napojów mrożonych. Odmiany latynoamerykańskie i afrykańskie zazwyczaj doskonale odzwierciedlają ten profil.

Kawa mrożona w kostkach: oczywiście kawa mrożona dobrze smakuje również w dobrym towarzystwie. Aby w szklance nie powstała wodnista, kwiatowa kawa, warto do jej przygotowania użyć kostek mrożonej kawy. Zawsze możesz przygotować je wcześniej: wlej świeżą kawę do tac na kostki lodu i zamróź. Można je potem połączyć z kostkami lodu z wody lub użyć tylko tych kawowych.

Chcesz, żeby było słodsze i bardziej kremowe? Jeśli kawa już stygnie na kostkach lodu, wlej do niej albo skondensowane mleko, trochę śmietanki do kawy, pełnotłuste mleko pełne lub zamienniki mleka, np. napój owsiany jakości barista. To samo dotyczy tutaj: mniej znaczy więcej; podobnie z wybranym słodzikiem, który dodajesz później. Jeśli masz czas i wolisz coś bardziej wyrafinowanego, wlej wszystko do shakera i energicznie potrząśnij. Następnie odcedź i podawaj z kostkami lodu.

Jeśli jesteś fanem Frappuccino: doprawisz ją w łatwy sposób za pomocą gotowego syropu. Odmiany takie jak karmel czy cynamon harmonijnie smakują, kontrastują z miętą i malinami – lepiej dozować je z wyczuciem z mlekiem lub śmietanką.

Wolisz kawę filtrowaną? W takim razie rozważ zakup ceramicznego filtra do kawy lub prasy francuskiej – oba są praktyczne i przyjazne dla środowiska.

Cold Brew: wczorajsza zimna kawa
Na pewno słyszeliście o niej wcześniej, ale czym właściwie jest cold brew? W przeciwieństwie do kawy mrożonej cold brew nie jest zalewana gorącą wodą ani szokowo mrożona na lodzie. Zamiast tego proszek jest napełniany zimną wodą – barista zaleca do tego miękką filtrowaną wodę – i pozostawiany w temperaturze pokojowej na około 12 godzin. W tym czasie wszystkie aromaty ziarna zostają wchłonięte przez wodę, niezmącone i niezniszczone: warzenie na zimno zachowuje różnorodność smaków, z którymi gorąca kawa nie może się równać. Po czasie zaparzania kawa przelewa się przez sito i pije. To, co brzmi skomplikowanie, jest w rzeczywistości bardzo łatwe i warte tego, jeśli jesteś fanem autentycznej przyjemności z kawy. Wskazówka: jeśli chcesz uzyskać jeszcze więcej z ziaren, zmiel kawę tuż przed przygotowaniem, na przykład za pomocą młynka ręcznego.

O czym nie należy zapominać, jeśli codziennie pijesz dużo kawy: picie wody! Dlatego tradycyjna szklanka wody w kawiarni jest nie tylko miłym gestem, ale także pomaga utrzymać równowagę wodną w organizmie.