Miód - wartościowa słodycz

Miód - wartościowa słodycz

Oczywiście miód zawiera dużo cukru — do 75 procent — głównie w postaci fruktozy i glukozy. Jest on jednak jedną z najlepszych alternatyw dla tradycyjnego cukru. Liczne badania wyjaśniają, dlaczego warto zacząć stosować cukier.

W zależności od odmiany miód zawiera cenne minerały, pierwiastki śladowe, witaminy, enzymy i fitochemikalia, np. związki fenolowe. Badania prowadzone na całym świecie wielokrotnie wykazały jego korzyści zdrowotne. Jednak konkretne właściwości – takie jak właściwości wspomagające gojenie lub działanie antybakteryjne – nie mogą zostać ogólnie potwierdzone. Z oczywistego powodu: wyniki różnią się w zależności od rodzaju miodu. Dlatego też przy wyborze miodu warto zwrócić uwagę na smak i testować wiele jego odmian, aby znaleźć swoją ulubioną.

Pierwszą pomocą przy podejmowaniu decyzji byłaby wstępna klasyfikacja na miód kwiatowy i miód spadziowy:

Dużo dobrego z malutkich skrzydeł
Miód kwiatowy może być jednorodny lub mieszany. Miód jednoodmianowy musi zawierać co najmniej 51 procent określonego gatunku rośliny. Najczęściej pszczelarze umieszczają ule w pobliżu dużych drzewostanów roślinnych - np. bory świerkowe, łąki koniczynowe, pola rzepakowe - w okresie, gdy wybrane rodzaje roślin kwitną. Odsetek ten może wtedy być znacznie wyższy niż 51 procent. Miód wielokwiatowy lub miód mieszany to przeciwieństwo: produktem końcowym jest połączenie z różnych kwiatów. Dlatego większość miodów kwiatowych zawiera więcej składników, niż miody pochodzące z jednej odmiany roślin. Dodatkowo miody kwiatowe są uważane za bardziej przyjazne dla środowiska.

Szczególne znaczenie ma mleczko pszczele: pyłek kwiatowy od pszczół karmicielek jest wzbogacany enzymami z ich własnych gruczołów w celu uzyskania pokarmu larwalnego dla przyszłej matki pszczół. Miód z tej mieszanki jest uważany za „pszczeli Superfood”, ponieważ ma wysokie stężenie specjalnych aminokwasów, minerałów i witamin.

Kupując miód możemy często spotkać dodatkową informację "letni" lub "wiosenny" - jest to oznaczenie okresu kwitnienia. Pod względem smaku paleta waha się od kwiatowej do owocowej i kwaśnej, od łagodnie słodkiej do pikantnej i gorzkiej. Jako bezpośredni produkt naturalny miód podlega naturalnym wahaniom – każdy rocznik jest tak wyjątkowy, jak jego kwiat.

Miód spadziowy - od mszyc i pszczół
Kiedy mszyce żywią się sokami roślinnymi i trawią je, wydzielają niezwykle słodki produkt końcowy: spadź. Pszczoły zbierają ten cenny syrop jako alternatywę dla nektaru. Pochodzi on głównie z lasów o dużym udziale drzew iglastych. Rezultatem jest miód, który zachwyca szczególnie ciemnym, często czerwonawo połyskującym kolorem i świetnie smakuje: pikantny i słodowy, często z wyraźną lukrecją lub delikatnym mentolowym finiszem. W sklepach miód spadziowy często nazywany jest miodem leśnym. Jeśli pochodzi z lasów liściastych, nazywany jest również miodem liściastym; jeśli pochodzi głównie z jodły pospolitej, jest uznawany za magiczny „miód jodłowy”.

Oprócz wyraźnej różnorodności aromatów miód spadziowy wyróżnia się doskonałą konsystencją: przez długi czas pozostaje bardzo płynny. Miód spadziowy idealnie nadaje się zatem do przetwarzania w napojach, marynatach, polewach lub jako wartościowa dekoracja – np. w przystawkach słono-słodkich z kozim serem i boczkiem. Pasuje również do szczególnie aromatycznych warzyw, takich jak zielona papryka czy czerwona cebula.

Czy miód jest wegański? Nie do końca.
Weganie wolą unikać miodu. Również dlatego, że pszczoły przelatują niezliczone kilometry, aby uzyskać 500 gramów tego wyjątkowego przysmaku. W wielu poważnych obliczeniach mówi się o nawet 2,5 okrążeniach dookoła Ziemi. Dlatego też zwolennicy diety wegańskiej częściej wybierają alternatywy tego produktu. W sklepach pojawiło się kilka wariantów tzw. "miodu mniszkowego". Jest to wyrób, który znały i produkowały już nasze babcie i prababcie, i który jest tak naprawdę syropem z kwiatów mniszka lekarskiego i cukru. Jego receptura nie zawiera prawdziwego miodu. Warto zauważyć, że te wegańskie, alternatywne produkty nie zawierają wartościowych składników, z których słynie prawdziwy miód pszczeli.

Niezależnie od odmiany - miód to niezwykły, naturalny produkt, który zasługuje na wielki szacunek: jest darem natury!