Kozieradka
Trigonella foenum-graecum
Zastosowanie: Stosowane są świeże i suche liście, jak również suche, mielone i w całości nasiona. Kozieradka ma aromatycznie-cierpki smak oraz mączasty aromat. W zapachu przypomina on świeżo mielone siano, dlatego też nazywane jest „greckim sianem". Kozieradka występuje przede wszystkim w indyjskiej i egipskiej lub etiopskiej kuchni. W indyjskiej przyprawia ona mieszanki curry i chutney, a w egipskie i etiopskie dania mięsne, rybne i z warzywami.
Występowanie: Kozieradka ma swoje początki w Mezopotamii i uprawiana jest od czasów starożytnych w rejonie Morza Śródziemnego. Głównymi obszarami uprawy są dziś wciąż rejon Morza Śródziemnego i Azja Środkowa.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Kozieradka
-
KOTÁNYI Kozieradka pospolita cała, 76 g
- Aromatyczny smak
- Idealna również do marynowania
- Idealny do kuchni orientalnej
-
-
-
KOTÁNYI Zioła do sałatek, 17 g
- Udoskonala dresingi, sosy i smarowidła do chleba
- Z lubczykiem i koperkiem
- Delikatnie suszone
-
-
-
KOTÁNYI Prażona cebula, 280 g
- Pieczona cebula prażona
- Aromatyczny smak
- Idealna przyprawa do pieczeni cebulowej
-
KOTÁNYI Mieszanka przypraw do kiełbasy bosna, 115 g
- Delikatnie pikantna
- Typowy smak kiełbasy bosna
- Dobry wybór ziół i przypraw
-
KOTÁNYI Zioła do mięsa, ryb i warzyw, 48 g
- Doskonałe do mięsa i ryby
- Intensywny smak
- Z różowym pieprzem