Kozieradka

Trigonella foenum-graecum

Zastosowanie: Stosowane są świeże i suche liście, jak również suche, mielone i w całości nasiona. Kozieradka ma aromatycznie-cierpki  smak oraz mączasty aromat. W zapachu przypomina on świeżo mielone siano, dlatego też nazywane jest „greckim sianem". Kozieradka występuje przede wszystkim w indyjskiej i egipskiej lub etiopskiej kuchni. W indyjskiej przyprawia ona mieszanki curry i chutney, a w egipskie i etiopskie dania mięsne, rybne i z warzywami.

Występowanie: Kozieradka ma swoje początki w Mezopotamii i uprawiana jest od czasów starożytnych w rejonie Morza Śródziemnego. Głównymi obszarami uprawy są dziś wciąż rejon Morza Śródziemnego i Azja Środkowa.

zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH


Produkty z Kozieradka