Jak poznać najlepszą, wysokiej jakości oliwę z oliwek?

Jak poznać najlepszą, wysokiej jakości oliwę z oliwek? Jak zbiera się oliwki? Dołączyliśmy do Honest Toil, aby przyjrzeć się bliżej zbiorom oliwek i skosztować wybornej oliwy z oliwek.

Nadejście jesieni w Austrii to przyjemność: miękki szelest liści pod naszymi stopami, chłodne, spokojne wieczory... Złote popołudniowe słońce zmienia się w pogodę na swetry, duże kubki herbaty ogrzewają nasze ręce i ... oliwa z oliwek?

Czy wiesz, że oliwki są w Grecji zbierane dopiero pod koniec listopada? W tym tygodniu rozmawialiśmy z Honest Toil o ręcznym zbiorze, hojnych sąsiadach i ryzyku upadku z drzewa. W tej niewielkiej firmie zbiór oliwek to zadanie rodzinne, gdzie wszyscy pomagają, a każda oliwka jest brana pod uwagę i uważnie oglądana.

Żniwo oliwek rozpoczyna się na drzewach, gdzie ochotnicy segregują owoce ręcznie, które spadają na sieci. Czasami gałęzie są przesuwane na stronę długim, cienkim grabiami, tak aby odsłonić owoce. Od tego momentu oliwki są ręcznie obrabiane. Liście i gałęzie są ostrożnie usuwane, oliwki zostają umieszczone w workach i przenoszone do prasy.

Dlaczego tak wiele wysiłku? Oliwki są wrażliwymi owocami, które nie lubią, jak się z nimi nieostrożnie obchodzi. Ręczny zbiór gwarantuje najlepszą wydajność i niezrównaną jakość. Jeśli oliwki traktuje się dobrze, to kwasowość oleju jest bardzo niska; zawsze poniżej 0,3%!

Niska kwasowość to nowe hasło, jeśli chodzi o jakość oliwy z oliwek, ponieważ pokazuje, że oliwki zebrano świeże. Oliwki zebrane wcześnie przynoszą mniejszy plon, ale lepszy smak i dłuższy okres przydatności do spożycia. Kwasowość oleju zależy od pH gleby, w której rosną drzewa, ale także od tego, jak szybko oliwki są przetwarzane.

Ciężka praca zbiorów zależy od pogody - podczas deszczu nie zbiera się - a często trwa to przez cały dzień. Jest to praca pełna poświęcenia, rodziny i społeczności. Zyskiem jest czysta, tłoczona na zimno oliwa z oliwek. Ważne jest, by oliwki były zebrane jak najszybciej, ponieważ jakość oleju zależy od świeżości.

Pierwszy tłoczony, rafinowany sok z oliwek ma piękny, ciepły, złoty kolor z odrobiną koloru oliwkowego i nutą świeżego pieprzu, ziemi i słońca. Aby utrzymać kolor, smak i zdrowe składniki oliwek, olej jest szybko tłoczony w zakładzie, który znajduje się zaledwie kilka kilometrów od rodzinnego godpodarstwa.

Tylko świeżo tłoczona oliwa z oliwek może być określana jako "extra virgin", gdy ma zawartość kwasu 0,7%. Niektórzy producenci pomijają te ograniczenia, przez zmieszanie oleju wysokiej jakości z olejem gorszej jakości i tak otrzymują procenty poniżej granicy. Dlatego produkty Honest Toil z kwasowością 0,3% są naprawdę wyjątkowe.

Ponieważ "Honest Toil extra virgin oliwa z oliwek" jest nierafinowana, zachowuje swoje antyoksydanty (witaminy A i E), które zostają utracone podczas przetwarzania w ciepło. Ten olej jest zatem jednym z najzdrowszych na rynku, ponieważ zawiera wiele przeciwutleniaczy i z natury nie zawiera cholesterolu. Im szybciej oliwki zostaną podane tłoczeniu, tym lepsza jakość. Jeśli oliwki za długo leżą po żniwach, to się utleniają, powodując kwaśny smak. Honest Toil świeżo tłoczona oliwa jest tak czysta, jak to możliwe: nierafinowana i nieoszukana dla niezaprzeczalnie pysznego smaku.

Spróbuj teraz butelkę w Piccantino, która została wyprodukowana przez uśmiechnięte twarze i wesołe ręce Honest Toil.