Sezam
Sesamum indicum
Zastosowanie:
Wykorzystywane są suche, w całości i mielone nasiona. W Europie Środkowej sezam wykorzystywany jest do pieczenia bułek, w Azji przyprawia się nim wiele potraw, jak np. słodkie potrawy, pieczoną chrupiącą skórkę mięsa i ryb.
Występowanie:
Sezam występuje w Azji i zalicza się do najstarszych roślin uprawnych na świecie. Od dziesięcioleci uprawiane są małe nasiona w Mezopotamii między Tygrysem i Eufratem, w Indiach i Afryce. Dzisiaj do najważniejszych krajów uprawnych zalicza się Nikaraguę, Meksyk, Chiny i Turcję.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Sezam
-
-
-
Alnatura Organiczne krakersy orkiszowe - z sezamem, 100 g
- Z pełnoziarnistym orkiszem
- Wegańskie
- Delikatny orzechowy smak
-
Ölmühle Fandler Ekologiczne nasiona sezamu, 180 g
- Orzechowy smak
- Wysoka zawartość selenu
- Zawiera wiele minerałów
-
Taifun Bio tofu wędzone z migdałami i sezamem, 200 g
- Wędzony wariant
- Z prażonymi migdałami i sezamem
- Smakuje na ciepło i zimno
-
Alnatura Organiczne orkiszowe krakersy "mini" z sezamem, 175 g
- Chrupiące, cienkie i poręczne
- Z pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- Doprawione solą morską
-
Govinda Czarny sezam bio, 200 g
- Wegańskie
- Orzechowy smak
- Do uszlachetniania potraw
-
Herbaria Biały sezam bio, 45 g
- Łagodny, orzechowy smak
- Pojemnik wykonany ze szkła
- Możliwość wielokrotnego napełniania
-
Govinda Pieczone migdały z sezamem, bio, 100 g
- Smak orzechowo-słodki
- Idealne jako przekąska
- Delikatnie przetwarzane