Sezam
Sesamum indicum
Zastosowanie:
Wykorzystywane są suche, w całości i mielone nasiona. W Europie Środkowej sezam wykorzystywany jest do pieczenia bułek, w Azji przyprawia się nim wiele potraw, jak np. słodkie potrawy, pieczoną chrupiącą skórkę mięsa i ryb.
Występowanie:
Sezam występuje w Azji i zalicza się do najstarszych roślin uprawnych na świecie. Od dziesięcioleci uprawiane są małe nasiona w Mezopotamii między Tygrysem i Eufratem, w Indiach i Afryce. Dzisiaj do najważniejszych krajów uprawnych zalicza się Nikaraguę, Meksyk, Chiny i Turcję.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Sezam
-
- Odmiana: Santa Cruz
- Zbierany ręcznie
- Z Boliwii
-
- Słone, chrupiące i orzechowe
- Posypane sezamem
- Wegańska receptura bez laktozy
-
- Orzechowo-pikantny i tropikalno-soczysty
- Przekąska bez czekolady
- Bezglutenowy, wegański, wegetariański
-
- Łuskany
- Do gotowania i pieczenia
- Również do spożycia na surowo
-
- Z jasnymi i ciemnymi sezamem
- Idealny do udoskonalania potraw
- Bardzo dobrze pasuje do sushi
-
- Czyste nasiona sezamu
- Wszechstronne zastosowanie
- Z kuchni ajurwedyjskiej
-
- 100% składników z Austrii
- Bez wzmacniacza smaku
- Pieczenie jest dziecinnie proste!
-
- Bez oleju palmowego
- Aromatyczne i pikantne
- Pozycja obowiązkowa na każdym przyjęciu
-
- Na 5 bułek burgerowych po 100 g
- Wymagane 4 świeże składniki
- Idealne do zamrażania