Cztery przepisy dla smakoszy makaronu
Jeśli ugotujemy makaron w osolonej wodzie i dodamy do niego sos pomidorowy, wtedy ogólny termin dla tej potrawy to "Pastasciutta". Poniżej przedstawiamy cztery klasyczne włoskie przepisy.
Spaghetti aglio, olio e peperoncino
To absolutny klasyk kuchni włoskiej i jest zarazem jednym z najprostszych i najszybszych przepisów.
Składniki dla 4 osób:
- 400g spaghetti
- 100ml oliwy z oliwek extra virgin
- 2 ząbki czosnku
- 2 ostre papryczki (chilli)
- sól
- posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Włóż spaghetti do garnka z osoloną gotującą się wodą i gotuj 8-10 minut, aż makaron będzie al dente.
- W międzyczasie przekrój ząbki czosnku na pól i posiekaj papryczki. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu, dodaj ząbki czosnku i smaż regularnie mieszając, aż do zeszklenia. Następnie krótko podsmaż chilli.
- Wyjmij czosnek (lub nie, w zależności od gustu) i dodaj gotowe spaghetti na patelnię.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Spaghetti all‘amatriciana
Składniki na 2 porcje:
- 250g spaghetti
- 150g pancetta (lub boczek)
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 papryka chili (suszona)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Włóż spaghetti do garnka z osoloną gotującą się wodą i gotuj 8-10 minut, aż makaron będzie al dente.
- Pokrój boczek i cebulę w drobną kosteczkę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w garnku i dodaj pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Smaż na średnim ogniu ciągle mieszając, aż będą brązowe.
- Dodaj pomidory i gotuj przez 15 minut (nie gotuj na dużym ogniu i często mieszaj). Dopraw sos drobno posiekaną papryczką chili, solą i pieprzem.
- Dodaj do sosu pietruszkę i zamieszaj.
- Podaj ze spaghetti.
Spaghetti alla Bolognese
Interesujący szczegół: Spaghetti Bolognese to nie jest włoski wynalazek. We Włoszech istnieje ragù alla bolognese i to jest nazwa dla sosu. Nie jest jednak zwykle spożywany z makaronem. Na świecie popularny stał się ten wariant, dlatego przepis na ragù przedstawiamy poniżej. Czy zjesz go z makaronem, czy bez zależy wyłącznie od Ciebie.
Składniki:
- 300g grubo mielona wołowina
- 300g obranych pomidorów
- 150g pancetta (boczek)
- 50g marchwi
- 50g selera
- 50g cebuli
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki pełnego mleka
- bulion warzywny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę, marchew, seler i pancettę (boczek) drobno pokroić w kostki i z 3 łyżkami oliwy z oliwek podsmażyć na patelni. Następnie dodać mięso i smażyć, cały czas mieszając, aż zmieni kolor na brązowy. Dodać białe wino i poczekać, aż ciecz odparuje.
- Teraz dodać pomidory i trochę bulionu warzywnego. Przykryte ragù gotować na małym ogniu przez około dwie godziny, mieszając od czasu do czasu.
- Pod koniec dodać mleko, by nieznacznie zmniejszyć kwasowość pomidorów i doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.
Spaghetti Carbonara
Składniki na 4 porcje:
- 400g spaghetti
- 200g pancetta lub boczku
- 200ml bita śmietana
- 80g pecorino (ser owczy)
- 4 żółtka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Włóż spaghetti do garnka z osoloną gotującą się wodą i gotuj 8-10 minut, aż makaron będzie al dente.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Zetrzeć pecorino i oddzielić żółtka. Zmieszać śmietanę, pecorino i żółtka, doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać makaron z boczkiem. Poczekać, aż makaron odparuje, wylać mieszankę z jajkami na makaron i wszystko dobrze wymieszać. Jeśli konsystencja nie jest wystarczająco płynna, można dodać trochę wody po gotowaniu makaronu.
- Podawać z pecorino i pieprzem.
Istnieje wiele sposobów gotowania spaghetti alla carbonara. Niektórzy wykorzystują szynkę zamiast boczku, inni twierdzą, że śmietana nie powinna znaleźć się w tym przepisie. My mówimy: Ugotuj to w taki sposób, jaki tobie najlepiej smakuje.
Ostatnia ocena
- 5.0 (1)
MAMA's Salsa z pieczonej papryki - Łagodna, 550 g
- Wyrazista i kremowa
- Wegańska i bezglutenowa
- W 100% naturalne składniki
31,99 zł (58,16 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (4)
SteirerKren SteirerKren - chrzan ze Styrii z jabłkiem, 80 g
- Wyjątkowa przyjemność
- Delikatnie ostry
- Idealne do przekąsek, mięs i serów
10,99 zł (137,38 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (2)
Frierss Wielkanocna kiełbasa austriacka, 250 g
-13%- Delikatny pikantny smak
- Ręcznie robione według starej rodzinnej receptury
- Z austriackiej wołowiny i wieprzowiny
20,79 zł 23,99 zł (83,16 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 4.4 (5)
Frierss Salami Villacher, 1,15 kg
- Lekko pikantna w smaku
- Suszona na powietrzu przez 12 tygodni
- Zgodnie z tradycyjną, rodzinną recepturą
132,00 zł (114,78 zł / kg)Dostawa do 5 maja
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 229,00 zł
-
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Dostawa 24h
Więcej niż 11.400 art.