Cztery przepisy dla smakoszy makaronu

Jeśli ugotujemy makaron w osolonej wodzie i dodamy do niego sos pomidorowy, wtedy ogólny termin dla tej potrawy to "Pastasciutta". Poniżej przedstawiamy cztery klasyczne włoskie przepisy.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

To absolutny klasyk kuchni włoskiej i jest zarazem jednym z najprostszych i najszybszych przepisów.

Składniki dla 4 osób:

  • 400g spaghetti
  • 100ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki (chilli)
  • sól
  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Włóż spaghetti do garnka z osoloną gotującą się wodą i gotuj 8-10 minut, aż makaron będzie al dente.
  2. W międzyczasie przekrój ząbki czosnku na pól i posiekaj papryczki. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu, dodaj ząbki czosnku i smaż regularnie mieszając, aż do zeszklenia. Następnie krótko podsmaż chilli.
  3. Wyjmij czosnek (lub nie, w zależności od gustu) i dodaj gotowe spaghetti na patelnię.
  4. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Spaghetti all‘amatriciana

Składniki na 2 porcje:

  • 250g spaghetti
  • 150g pancetta (lub boczek)
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 papryka chili (suszona)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Włóż spaghetti do garnka z osoloną gotującą się wodą i gotuj 8-10 minut, aż makaron będzie al dente.
  2. Pokrój boczek i cebulę w drobną kosteczkę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w garnku i dodaj pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Smaż na średnim ogniu ciągle mieszając, aż będą brązowe.
  3. Dodaj pomidory i gotuj przez 15 minut (nie gotuj na dużym ogniu i często mieszaj). Dopraw sos drobno posiekaną papryczką chili, solą i pieprzem.
  4. Dodaj do sosu pietruszkę i zamieszaj.
  5. Podaj ze spaghetti.

Spaghetti alla Bolognese

Interesujący szczegół: Spaghetti Bolognese to nie jest włoski wynalazek. We Włoszech istnieje ragù alla bolognese i to jest nazwa dla sosu. Nie jest jednak zwykle spożywany z makaronem. Na świecie popularny stał się ten wariant, dlatego przepis na ragù przedstawiamy poniżej. Czy zjesz go z makaronem, czy bez zależy wyłącznie od Ciebie.

Składniki:

  • 300g grubo mielona wołowina
  • 300g obranych pomidorów
  • 150g pancetta (boczek)
  • 50g marchwi
  • 50g selera
  • 50g cebuli
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki pełnego mleka
  • bulion warzywny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę, marchew, seler i pancettę (boczek) drobno pokroić w kostki i z 3 łyżkami oliwy z oliwek podsmażyć na patelni. Następnie dodać mięso i smażyć, cały czas mieszając, aż zmieni kolor na brązowy. Dodać białe wino i poczekać, aż ciecz odparuje.
  2. Teraz dodać pomidory i trochę bulionu warzywnego. Przykryte ragù gotować na małym ogniu przez około dwie godziny, mieszając od czasu do czasu.
  3. Pod koniec dodać mleko, by nieznacznie zmniejszyć kwasowość pomidorów i doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.

Spaghetti Carbonara

Składniki na 4 porcje:

  • 400g spaghetti
  • 200g pancetta lub boczku
  • 200ml bita śmietana
  • 80g pecorino (ser owczy)
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Włóż spaghetti do garnka z osoloną gotującą się wodą i gotuj 8-10 minut, aż makaron będzie al dente.
  2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Zetrzeć pecorino i oddzielić żółtka. Zmieszać śmietanę, pecorino i żółtka, doprawić solą i pieprzem.
  3. Wymieszać makaron z boczkiem. Poczekać, aż makaron odparuje, wylać mieszankę z jajkami na makaron i wszystko dobrze wymieszać. Jeśli konsystencja nie jest wystarczająco płynna, można dodać trochę wody po gotowaniu makaronu.
  4. Podawać z pecorino i pieprzem.

Istnieje wiele sposobów gotowania spaghetti alla carbonara. Niektórzy wykorzystują szynkę zamiast boczku, inni twierdzą, że śmietana nie powinna znaleźć się w tym przepisie. My mówimy: Ugotuj to w taki sposób, jaki tobie najlepiej smakuje.