Domowe placki ziemniaczane – popularne danie na czeskich festiwalach

Domowe placki ziemniaczane – popularne danie na czeskich festiwalach

Na pyszne chwile w długie letnie dni

Lato bez grilla, uroczystości i spotkań jest prawie niemożliwe! Ta pora roku zachęca do obchodzenia świąt, spotkań z przyjaciółmi i rodziną. W długie słoneczne dni nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Obfite grillowane steki, smaczne wegetariańskie burgery, chrupiące warzywa czy orzeźwiające sałatki – lista rzeczy, których nie powinno zabraknąć na żadnej letniej imprezie, jest długa.

Ale to, czego nie powinno zabraknąć, zwłaszcza na czeskich letnich festiwalach, to pyszne, domowe placki ziemniaczane. Nadają szyku w gorące letnie dni i zapewniają absolutną kulinarną rozkosz dla wszystkich gości. Dlatego tym razem podamy Ci szybki i łatwy przepis, który zagwarantuje sukces i oczaruje wszystkich gości!

Lista składników:

  • 750 gramów ziemniaków
  • 80 g mąki pszennej
  • 200 mililitrów mleka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • Sól

To takie proste:

  1. Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i wymieszać ze wszystkimi składnikami.
  2. Rozgrzać olej na patelni, ciasto formować na małe placki i smażyć na patelni na złoty kolor.
  3. Z gotowych placków należy usunąć nadmiar tłuszczu. przysmak ten podaje się na ciepło.

Wskazówka: placki ziemniaczane szczególnie dobrze smakują z zimnym napojem.

Życzymy dobrego apetytu i niezapomnianego czasu na kolejnej letniej imprezie! Tym razem przepis pochodzi od Marie, członkini naszego czeskiego zespołu Piccantino.