20 najzdrowszych przypraw Świata - część 1

20 najzdrowszych przypraw Świata - część 1

Przyprawy i zioła grają w kuchni najczęściej rolę drugoplanową, chociaż wiele z nich, ze względu na substancje odżywcze, które nam dostarczają, zasługuje na więcej uwagi. Pomimo tego, że spożywamy je w małych ilościach, zawierają one więcej przeciwutleniaczy i innych zdrowych substancji, niż nam się wydaje. Faktem jest natomiast, iż żadne produkty spożywcze nie zawierają tak dużej ilości przeciwutleniaczy, jak przyprawy.

Jeśli chcesz uzupełnić swoją zdrową dietę, zaprzyjaźnij się z poniżej opisanymi roślinami i dodawaj ich do swoich potraw.

Te przyprawy mogą pomagać we wszystkim, zmniejszają stany zapalne, zapobiegają powstawaniu raka, obniżą twoje ciśnienie...

1. Kurkuma

Kurkuma ma niepowtarzalny smak i jest podstawową przyprawą w indyjskich potrawach curry. Czysta kurkuma ma cierpki, lekko gorzkawy smak, przez co często używa jej się w połączeniu z kminem rzymskim, kardamonem i innymi przyprawami, które dobrze się z nią komponują.

Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, przez co można jej używać przy wielu stanach i dolegliwościach powodowanych przez zapalenia. Kurkuma w naturalny sposób może pomóc w leczeniu zapalenia stawów i w dolegliwościach układu pokarmowego.

Według najnowszych badań kurkuma może hamować powstawanie i rozwój raka.

Kurkumy używa się najczęściej do potraw typu curry i chutney. Można ją mieszać z innymi przyprawami. Ważne: jedz kurkumę zawsze z czarnym pieprzem. Zawarte w nim składniki znacznie wpływają na ilość przyjmowania substancji aktywnych kurkumy!

2. Rozmaryn

Rozmaryn może przypominać nam sosnę - ze względu na podobny zapach i wygląd. Do tego dochodzi również nuta mięty w smaku, która również łączy obie te rośliny. Przyprawy tej często używa się, aby ulepszyć dania z drobiu czy ziemniaków.

Rozmaryn jest błogosławieństwem dla naszej odporności - pomaga jej bronić się przez chorobą i wspiera w prawidłowym funkcjonowaniu. Pomaga on również poprawić przepływ krwi w ciele i funkcjonowanie mózgu - poprzez jego prawidłowe ukrwienie.

Jeśli masz problemy z żołądkiem, możesz spróbować użyć rozmarynu, aby uspokoić swój układ pokarmowy.

3. Bazylia

Pieprzny smak świeżej bazylii nie ma sobie równych w świecie ziół. Numerem jeden wśród potraw, które nie obędą się bez wyśmienitego smaku tej rośliny jest pesto, w którym bazylia to najważniejszy składnik. Pesto to wspaniała okazja, aby połączyć wyśmienity smak bazylii z innymi składnikami.

Bazylia nie jest powszechnie znana ze swoich zdrowotnych właściwości, ponieważ uchodzi za zioło, które używane jest jako dodatek do potraw. Może jednak przyszedł czas, aby spożywać więcej tego dodatku. Przyczyna jest prosta: bazylia chroni twoje DNA, ma działanie przeciwzapalne i wspomaga prawidłową pracę układu krążenia.

To jeszcze nie wszystko! Bazylia ma działanie antybakteryjne. Zastanów się, może warto wyhodować swoją bazylię, abyś miał zawsze pod ręką świeżą przyprawę i wiedział skąd pochodzi.

4. Kmin rzymski

Kmin rzymski kojarzy nam się najczęściej z tacos, ponieważ jest on głównym składnikiem mieszanek przypraw do tej potrawy. Spróbuj dodać go do pieczonych ziemniaków lub innego dania, któremu chcesz nadać pikantnego smaku.

Mielony kmin rzymski zasługuje na miejsce wśród twoich przypraw nie tylko ze względu na swój smak, ale również ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Są to między innymi: dobry wpływ na trawienie, dostarczania ważnych substancji odżywczych, a nawet zapobieganie cukrzycy.

Osoby chorujące na cukrzycę właśnie powinny zaprzyjaźnić się z kminem rzymskim, ponieważ okazuje się, że ma on leczniczy wpływ przy wielu chorobach, które dotyczą diabetyków. Oczywiście zanim decydujesz się na większe spożywanie tej przyprawy, skonsultuj ze swoim lekarzem, czy jest to możliwość dla ciebie.

Kmin rzymski może wspierać również trawienie i dostarcza nam ważnych minerałów, takich jak fosfor, tiamina i potas, których potrzebujesz każdego dnia.

5. Gałka muszkatołowa

Korzenny - to słowo, które najlepiej opisuje smak gałki muszkatołowej. Jednak warto zauważyć, że nie ma innej przyprawy, która smakuje jak gałka.

Na pewno miałeś już nie raz styczność z gałką muszkatołową - przy pieczeniu, czy przyrządzaniu deseru. Jest to jedna z najbardziej używanych przypraw, jednak nie wszyscy wiedzą, że jest ona również zdrowa.

Gałka muszkatołowa ma właściwości odkażające i używana jest często w napojach detoksykujących. Dzięki niej wątroba lepiej pracuje, szybciej wydalane są substancje toksyczne oraz pomaga oczyszczać nerki.

Gałka muszkatołowa może być używana również, jako środek pomagający zasnąć oraz jako domowe lekarstwo na problemy z układam trawienia, na które normalnie wziąłbyś lekarstwo.

Ważne: nie przesadzaj z dodawaniem gałki muszkatołowej przy doprawianiu swoich potraw, używaj zawsze małej ilości. Przy większych dawkach może dojść do zatrucia.

6. Szafran

Trudno opisać smak szafranu, ale bardzo często, dzięki niemu twoje potrawy mają delikatną, miodową nutę. Nie dodawaj za dużej ilości tej przyprawy do swoich dań, gdyż mogą być przez to zbyt gorzkie.

Najwięcej zalet posiada jednak ekstrakt z szafranu, a nie przyprawa, którą można nabyć w sklepie. Mimo wszystko zawsze opłaca się używać tej rośliny, ponieważ jest ona zdrowy.

Na przykład okazuje się, że ma ona pozytywne działanie antydepresyjne, czy pomaga przy dolegliwościach menstruacyjnych. Okazuje się nawet, że może zapobiegać chorobom neurodegeneracyjne takich jak alzheimer.

7. Ginseng

Ginseng jest często spożywany, w formie korzenia, ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Przez co mniej znane jest jego zastosowanie jako przyprawy. Często znajdziesz go w formie suplementu diety.

Ginseng uznawany jest w wielu częściach Azji za magiczne zioło. Istnieją badania, które to potwierdzają. Najbardziej znaną zaletą tej rośliny jest wzmacnianie systemu odpornościowego. Ginseng pomaga również w zachowaniu równowagi psychicznej oraz poprawia koncentrację.

8. Kardamon

Kardamon nie ma sobie równych pod względem smaku - nic nie smakuje tak jak on. Jeśli jesteś fanem kuchni indyjskiej, prawdopodobnie uwielbiasz również tę przyprawę. Jest ona trochę ostra, choć nie za bardzo. Jej wyjątkowy smak rozpoznasz w każdej potrawie.

Jeden z najważniejszych powodów, dla których warto używać więcej tej przyprawy, to pozytywny wpływ na układ trawienny. Może zatem pomóc przy zaburzeniach trawienia, rozstrojem żołądka i zgadze. Kardamon ma do tego właściwości przeciwutleniające, które przyczyniają się do zwalczania wolnych rodników.

Kardamon ma również pozytywny wpływ na ciśnienie. Zawiera on wiele błonnika oraz jest moczopędny. Te dwa czynniki mogą mieć wpływ na obniżenie ciśnienia krwi.

9. Curry

Potrawa curry zawdzięcza swoją nazwę przyprawie nazywającej się tak samo, którą można przygotować na wiele sposobów, dodając różnych ziół, przez co za każdym razem będzie miała inny smak.

Może cię zaskoczyć, ale curry to nie tylko smakowita mieszanka przypraw, ale również źródło wielu, wartościowych substancji odżywczych i przeciwutleniaczy. Nie powinno to jednak dziwić, gdyż curry to kompozycja wielu ziół, które mają wiele właściwości leczniczych - o większości z nich przeczytasz w tym artykule. Cała mieszanka składa się zatem z wielu składników, które służą naszemu zdrowiu. Wybierz jedną z mieszanek curry, która smakuje tobie - każda z nich to wiele, wartościowych przypraw.

Curry ma właściwości przeciwzapalne i zmniejsza ryzyko powstania raka. Mieszanki tej nie musisz używać tylko do curry, ale możesz poeksperymentować dodając ją do innych potraw. Przypraw nią koniecznie swoje następne dania warzywne, a nie pożałujesz.

10. Tymianek

Tymianek ma ziemisty posmak, który nie jest na tyle silny aby dominować w danej potrawie - chyba, że dodasz go za dużo. W wielu przepisach na klops czy pieczeń rzymską oraz dań z mięsa mielonego znajdziesz tymianek. Dodaje się go również do zup, dań jednogarnkowych oraz znajdziesz go w mieszankach przypraw do mięs.

Tymianek ma silne działanie przeciwutleniające. Ważne jest aby przyjmować ich możliwie dużą ilość i to w różnych artykułach spożywczych, ponieważ istnieje wiele ich różnych rodzajów i ważne jest, aby przyjmować różnorodne odmiany. Tutaj może pomóc tymianek. Poza tym wpływa on pozytywnie na pracę serca oraz może zapobiegać powstawaniu raka. Ma również działanie bakteriobójcze.

To była pierwsza dziesiątka najzdrowszych przypraw Świata. Jak można zauważyć nie tylko dobrze smakują, ale również wspierają nasze zdrowie. Używaj tych przypraw w swojej kuchni. Dziesięć kolejnych opisów znajdziesz w następnym artykule.