Bake Affair Chleb wiejski, 752 g
Z ręcznie zbieranych składników
32,99 zł
(43,87 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 5%
Właściwości i zalety
- Zawiera najlepszy zakwas orkiszowy
- Bez substancji konserwujących
- Łatwe i szybkie w przygotowaniu
Nr art.: BAF-14, EAN: 9120101511012
Opis
Podczas żadnego śniadania nie powinno zabraknąć klasycznego chleba wiejskiego. Mieszanka do pieczenia zawiera najlepszy zakwas orkiszowy, którą można szybko i łatwo przygotować.
Świeże składniki:
- 430 ml wody
Przygotowanie 1 kg chleba wiejskiego:
- Otwórz mieszankę, włóż masę do pieczenia do miski, dodaj 430 ml letniej wody (patrz linia wody w puszce) i wyrabiaj ciasto ręcznie, robotem kuchennym lub termomixem przez ok. 3 minuty.
- Przykryj i pozostaw ciasto w misce w temperaturze pokojowej (ok. 24°C) na ok. 45 - 60 minut.
- Posyp powierzchnię roboczą i, jeśli jest dostępny, kosz do wyrastania ciasta mąką.
- Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformuj okrągły kształt i ułóż w koszyku lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto lekko posyp mąką, przykryj i pozostaw do dojrzewania przez ok. 60 minut w ciepłym miejscu (ok. 24°C).
- Rozgrzej piekarnik do 230°C (grzałka górna / dolna) 40 minut przed końcem dojrzewania ciasta.
- Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pieczenia chleba.
- Natnij wierzch ciasta ostrym nożem. Ważne: nacięcia muszą być wystarczająco głębokie, aby para mogła łatwo się ulotnić. Tutaj możesz uwolnić swoją kreatywność i tworzyć wzory!
- Piec w temperaturze 230°C przez 15 minut, następnie zmniejsz do 190°C i piecz przez kolejne 30 minut.
- Wyjmij z blachy do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na ruszcie.
Z żeliwnym garnkiem:
- W czasie dojrzewania ciasta wsuń ruszt na środkową półkę piekarnika i umieść żeliwny garnek z pokrywką. Przygotuj rękawice kuchenne.
- Gorący żeliwny garnek wyjmij rękawicami kuchennymi i postaw na ognioodpornej powierzchni i zdejmij pokrywę. Włóż wyrośnięte ciasto bezpośrednio do garnka, tak aby nacięty wierzch pozostał na wierzchu. Zamknij gorącą pokrywką, wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut (w temp. 230°C). Następnie ostrożnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę piekarnika do 190°C i piecz chleb, aż będzie chrupiący i brązowy przez ok. 20 minut. Ostrożnie wyjmij chleb z garnka, pozwól mu całkowicie ostygnąć na podstawce.
| Marki: | Bake Affair |
|---|---|
| Pochodzenie: | Austria |
| Producent: | Bake Affair GmbH, Hauptstraße 5, 3373 , Kemmelbach, Austria, www.bakeaffair.at |
Wartość odżywcza
| Wartość odżywcza | na 100 g |
|---|---|
| Zawartość energetyczna / spalania | 1344 / 321 kj / kcal |
| tłuszcz | 1,3 g |
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,2 g |
| węglowodany | 65 g |
| w tym cukier | 3,8 g |
| substancje balastowe | 6,2 g |
| białko | 11 g |
| sól | 2,6 g |
Składniki
mąka żytnia, mąka orkiszowa, zakwas orkiszowy, suszone drożdże piekarskie, sól
Pasujące produkty
Podobne produkty
Recenzje naszych klientów
ocen klientów po polski dla Bake Affair Chleb wiejski
Nowe artykułu na blogu:
-
Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 229,00 zł
-
Darmowa
wysyłka zwrotna -
24 h Wysyłka
Więcej niż 12.350 art.