Olejek kokosowy: aromatycznie zdowe tensydy podczas gotowania!

wtorek, 05 maja 2015

Olejek kokosowy: aromatycznie zdowe tensydy podczas gotowania!

Kto ma trochę oleju w głowie, stosuje często w swojej kuchni olej kokosowy. Olej kokosy stał się ostatnio bardzo popularny w Europie. Olej tropikalnego orzecha kokosowego uważany jest od niedawna za "żywność wspierającą działanie mózgu": jest to nie tylko smak urlopu, palm, plaży... Składa się on przede wszystkim z 90% nasyconych kwasów tłuszczowych (dla tego też ma stałą konsystencję w temperaturze pokojowej). I ma w porównaniu - z innymi mieszankami- dużą ilość zdrowej siły dla mózgu!

Nasycone kwasy tłuszczowe - czy są szkodliwe dla zdrowia? Nie, to dotyczy tylko długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które kosztują dużo czasu i energii przy długim trawieniu lub przy ogrzewaniu tworzą "zły" transfer. W olejku orzecha kokosowego zawarte są przede wszystkim średniej długości łańcuchy kwasów tłuszczowych, które wykorzystują wątrobę bezpośrednio do własnego dostarczania energii. Niektóre z nich przekształcają się bezpośrednio w tak zwane ketony i wysyłane są do krwioobiegu, gdzie pozostają przez wiele godzin. Zwiększa to wydajność umysłową. Żaden inny zwykły tłuszcz lub olej nie dostarcza tak dużo kwasów tłuszczowych o średnich łańcuchach jak olejek kokosowy!

Olej kokosowy - najlepiej najwyższej jakości, tłoczony na zimno z rodzimego oleju kokosowego lub organicznego oleju kokosowego - może być po prostu spożywany łyżeczką lub jako kokosowe smarowidło na chleb. W majonezie, czy dresingach zastępuje się połowę konwencjonalnego oleju (ogrzewającym, płynnym) olejkiem kokosowym. W tłustej formie nadaje się także do mieszania dresingów, zup, szejków, musli - smakuje delikatnie jak orzech kokosowy i jest prawdziwym wzbogaceniem smaku.

Ponadto biały po żółtawy tłuszcz kokosowy nadaje się idealnie do pieczenia mięsa, pieczenia ciast i duszenia prawie wszystkich potraw: nie pryska, nie piecze w oczy, a dym jest wydzielany dopiero w temperaturze poniżej 200 stopni Celsjusza. Pieczony stek zyskuje dzięki temu olejkowi bardzo łagodny, bardzo drobny aromat kokosu, tak samo jak pikantne naleśniki, czy makaron. Na rynku są również dostępne przyprawy z olejkiem z orzecha kokosu. I także one są pyszne -zdrowe! Smacznego!