Bazylia
Ocimum basilicum
Zastosowanie:
Stosowane są świeże i suche liście bazylii. Bazylia lub zioła bazylii są uosobieniem kuchni włoskiej. Przyprawia pesto, Insalata Caprese (sałatka z pomidorami i mozzarellą), idealna do pizzy margherita i makaronów.
Występowanie:
Bazylia pochodzi pierwotnie z Azji Mniejszej, ale została osiedlona już od niepamiętnych czasów przez Rzymian w basenie Morza Śródziemnego. Dzisiaj bazylia jest rozpowszechniona i popularna na całym świecie.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Bazylia
-
-
-
Taifun Bio tofu z bazylią, 200 g
- Ze świeżymi ziołami
- Świetne jako dodatek
- Można podawać na zimno lub ciepło
-
Zwergenwiese Bio pasta do smarowania z bazylią, 180 g
- Aromatycznie świeża
- Do smarowania lub jako sos
- Również jako sos do sałatek
-
KOTÁNYI Bio Bazylia otarta, 17 g
- Do potraw kuchni śródziemnomorskiej
- Dobrze łączy się z pomidorami
- Przyjemny aromat
-
Balis Napój imbirowy z bazylią, 250 ml
- Świetnie nadaje się również do łączenia z prosecco lub wódką
- Orzeźwiający napój bezalkoholowy
- Bezglutenowy i wegański
-
Herbaria Bazylia bio, 15 g
- Pocięta
- Delikatnie suszona
- Opakowanie wielokrotnego użytku
-
Casale Paradiso Mieszanka przypraw bazylia-pomidory, 100 g
- W opakowaniu, które zachowuje aromat
- Idealny do wszystkich rodzajów makaronu
-
KOTÁNYI Bazylia starta, 65 g
- Z aromatami goździków, pieprzu i mięty
- Idealna do dań mięsnych i rybnych
- Bogata w olejki eteryczne