Bazylia
Ocimum basilicum
Zastosowanie:
Stosowane są świeże i suche liście bazylii. Bazylia lub zioła bazylii są uosobieniem kuchni włoskiej. Przyprawia pesto, Insalata Caprese (sałatka z pomidorami i mozzarellą), idealna do pizzy margherita i makaronów.
Występowanie:
Bazylia pochodzi pierwotnie z Azji Mniejszej, ale została osiedlona już od niepamiętnych czasów przez Rzymian w basenie Morza Śródziemnego. Dzisiaj bazylia jest rozpowszechniona i popularna na całym świecie.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Bazylia
-
- Włoska specjalność
- Smak Morza Śródziemnego
- Świeży-korzenny smak
-
- W opakowaniu, które zachowuje aromat
- Idealny do wszystkich rodzajów makaronu
-
- Z Włoch
- Intensywny aromat
-
- Aromatycznie świeża
- Do smarowania lub jako sos
- Również jako sos do sałatek
-
- Letnie orzeźwienie
- Wegański
- Może być łączony z ginem
-
- Do potraw kuchni śródziemnomorskiej
- Dobrze łączy się z pomidorami
- Przyjemny aromat
-
- Delikatny i aromatyczny
- Ze świeżymi składnikami
- Do szybkich potraw
-
- Z olejkiem eterycznym
- Nadaje się do spożywania na zimno
- Wegańskie i wegetariańskie
-
- Smaczne
- Made in Liguria