Bazylia
Ocimum basilicum
Zastosowanie:
Stosowane są świeże i suche liście bazylii. Bazylia lub zioła bazylii są uosobieniem kuchni włoskiej. Przyprawia pesto, Insalata Caprese (sałatka z pomidorami i mozzarellą), idealna do pizzy margherita i makaronów.
Występowanie:
Bazylia pochodzi pierwotnie z Azji Mniejszej, ale została osiedlona już od niepamiętnych czasów przez Rzymian w basenie Morza Śródziemnego. Dzisiaj bazylia jest rozpowszechniona i popularna na całym świecie.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Bazylia
-
LaSelva Bio bazylia w oliwie z oliwek, 130 g
- Bazylia z toskańskich upraw
- Uszlachetniona sokiem z cytryny
- Do aromatyzowania i przyprawiania
-
Cosmoveda Posiekana bazylia BIO, 30 g
- Przyjemnie pikantny
- Wszechstronne zastosowanie
- Surowy produkt spożywczy
-
KOTÁNYI Mieszanka przypraw do grillowanych warzywa, 80 g
- Wspaniały aromat
- Doskonałe do cukini
- Z tymiankiem, bazylią i oliwkami
-
Sonnentor Sól Morza Śródziemnego kwiatowa sól BIO, Puszka, 90 g
- Udoskonala dania kuchni śródziemnomorskiej
- Bardzo dekoracyjna
- Świeży zapach róż
-
Zwergenwiese Bio pasta do smarowania z bazylią, 180 g
- Aromatycznie świeża
- Do smarowania lub jako sos
- Również jako sos do sałatek
-
KOTÁNYI Zioła włoskie, 14 g
- Doskonałe do bruschetty
- Wyjątkowy smak
-
Bavicchi Organiczne nasiona na kiełki bazylii, 5 g
- Łagodny smak
- Zbierać jako zielone zioło
- Do sałatek, zup i sosów
-
Zwergenwiese Bio sos pomidorowy z bazylią, 340 ml
- Delikatny i aromatyczny
- Ze świeżymi składnikami
- Do szybkich potraw
-
Zwergenwiese Bio mała pasta do smarowania z bazylią, 50 g
- Bez glutenu i wegańska
- Kremowa pasta do chleba
- Smakuje również jako sos