Przękaski na Euro 2016
Euro już trwa. Dla tych, którzy nie tylko chcą zajadać się chipsami i innymi znanymi zakąskami, ale chcą wypróbować coś nowego, zebraliśmy kilka alternatywnych pomysłów i przepisów. Znajdziesz je tutaj!
Ciecierzyca do podjadania
Składniki:
400g ciecierzycy (z puszki lub słoika)
Olej, najlepiej o neutralnym smaku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka kminku w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub świeżego czosnku
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Umyć ciecierzycę w sitku pod zimną wodą a następnie pozostawić do odcieknięcia. Wysuszyć ciecierzycę pomiędzy dwiema ściereczkami.
Suchą ciecierzycę połozyć na blaszce z z pergaminem i piec w piekarniku 30 - 35 minut. (Dolne i górne grzanie: 190 stopni / termoobieg: 175 stopni). Ciecierzycę obracać co 10 minut. Gdy ciecierzyca będzie lekko rumiana i chrupiąca to znaczy, że jest gotowa.
Tymczasem podać wszystkie przyprawy w misce i wymieszać.
Gotową ciecierzycę wsypać do miski, skropić olejem i dobrze wymieszać. Następnie dodać mieszankę przypraw i dobrze wszystko wymieszać wymieszać.
Ciecierzycę pozostawić do ostygnięcia. Potem można się zajadać.
Przekąska z filetu z wieprzowiny
Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
100ml białego wina
rozmaryn (suszony lub świeży)
5 ząbków czosnku
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z tłuszczu i ścięgien, pokroić w medaliony o grubości 1 cm i doprawić solą i pieprzem.
Umyć rozmaryn i drobno posiekać.
Medaliony w 2 łyżkach oleju podsmażyć z każdej strony przez trzy minuty, przełożyć do miski i posypać rozmarynem.
Obrać czosnek i pokroić w cienkie plasterki. Poddusić na patelni (nie smażyć zbyt długo, inaczej czosnek będzie gorzki), następnie wlać wino.
Medaliony polać sosem, skropić je jeszcze 2 łyżkami oleju i soku z cytryny.
Znowu doprawić solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia. Przez następne 12 godzin trzymać w lodówce, by mięso przeszło smakiem.
Zdrowe krakersy
Składniki:
160 g nasion słonecznika
160 g siemienia lnianego
100g nasion dyni
150 ml wody
5 łyżek łuskanych nasion konopi
2 łyżki nasion Chia
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 szczypta chili w proszku
Przygotowanie:
Zmielić nasiona słonecznika, dyni i siemia lnianego (pełna garść). Następnie wsypać do miski, dodać pozostałe nasiona siemia lnianego, nasiona chia i dodać przyprawy, wymieszać.
Dodać wodę i zagnieść na jednolitą masę. Przykrytą masę pozostawić na 2 godziny.
Ciasto ugnieść na płasko i za pomocą foremek wyciąć krakersy. Wszystkie krakersy położyć na blaszce z pergaminem i pozostawić do wyschnięcia (piec w temperaturze 50 stopni).
Sos z buraków i orzechów włoskich
Składniki:
50 g orzechów
2 buraki (świeże)
1 kawałek imbiru (świeży)
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka pasty sezamowej
odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Orzechy opiekać krótko na patelni, by w pełni rozwinęły swój smak. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotowac buraki. Wszystkie składniki zmiksuj w mikserze na gładką masę.
Ciesz meczami i przekąskami!
Ostatnia ocena
- 5.0 (1)
Zotter Schokoladen Bio Zotter 05 "wegańska przyjemność", 1 Zestaw
- 1 x cytryna Amalfi i marcepan z szałwii
- 1 x słonecznik i złota wiśnia
- 1 x Belize Toledo 82%
109,00 złDostawa do 11 grudnia
- 5.0 (1)
Belberry Ocet porzeczkowy, 200 ml
- 30% miąższu porzeczkowego
- Pasuje do dziczyzny i sera
- Gęsta konsystencja
48,99 zł (244,95 zł / l)Dostawa do 11 grudnia
- 5.0 (1)
Ankerkraut Bio szpice kopru, 20 g
- Charakterystycznie orzeźwiające
- Aromatyzuje rybę, sałatki i więcej
- Bez dodatków ani sztucznych aromatów
25,99 zł (1.299,50 zł / kg)Tymczasowo niedostępne
- 5.0 (1)
Ankerkraut Lasagne al Forno, 115 g
- Śródziemnomorska z wędzoną nutą
- Sól wędzona, zioła i seler
- Bez wzmacniaczy smaku i dodatkowych składników
27,99 zł (243,39 zł / kg)Dostawa do 11 grudnia
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Darmowa wysyłka
do Polska od 229,00 zł -
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Dostawa w ciągu 2 - 3 dni.
Więcej niż 9.650 art.