Przękaski na Euro 2016

Euro już trwa. Dla tych, którzy nie tylko chcą zajadać się chipsami i innymi znanymi zakąskami, ale chcą wypróbować coś nowego, zebraliśmy kilka alternatywnych pomysłów i przepisów. Znajdziesz je tutaj!

Ciecierzyca do podjadania

Składniki:

400g ciecierzycy (z puszki lub słoika)

Olej, najlepiej o neutralnym smaku

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka kminku w proszku

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka czosnku granulowanego lub świeżego czosnku

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Umyć ciecierzycę w sitku pod zimną wodą a następnie pozostawić do odcieknięcia. Wysuszyć ciecierzycę pomiędzy dwiema ściereczkami.
Suchą ciecierzycę połozyć na blaszce z z pergaminem i piec w piekarniku 30 - 35 minut. (Dolne i górne grzanie: 190 stopni / termoobieg: 175 stopni). Ciecierzycę obracać co 10 minut. Gdy ciecierzyca będzie lekko rumiana i chrupiąca to znaczy, że jest gotowa.
Tymczasem podać wszystkie przyprawy w misce i wymieszać.
Gotową ciecierzycę wsypać do miski, skropić olejem i dobrze wymieszać. Następnie dodać mieszankę przypraw i dobrze wszystko wymieszać wymieszać.
Ciecierzycę pozostawić do ostygnięcia. Potem można się zajadać.

Przekąska z filetu z wieprzowiny

Składniki:

500 g polędwiczki wieprzowej

100ml białego wina

rozmaryn (suszony lub świeży)

5 ząbków czosnku

4 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

pieprz

sól

Przygotowanie:

Mięso oczyścić z tłuszczu i ścięgien, pokroić w medaliony o grubości 1 cm i doprawić solą i pieprzem.
Umyć rozmaryn i drobno posiekać.
Medaliony w 2 łyżkach oleju podsmażyć z każdej strony przez trzy minuty, przełożyć do miski i posypać rozmarynem.
Obrać czosnek i pokroić w cienkie plasterki. Poddusić na patelni (nie smażyć zbyt długo, inaczej czosnek będzie gorzki), następnie wlać wino.
Medaliony polać sosem, skropić je jeszcze 2 łyżkami oleju i soku z cytryny.
Znowu doprawić solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia. Przez następne 12 godzin trzymać w lodówce, by mięso przeszło smakiem.

Zdrowe krakersy

Składniki:

160 g nasion słonecznika

160 g siemienia lnianego

100g nasion dyni

150 ml wody

5 łyżek łuskanych nasion konopi

2 łyżki nasion Chia

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 szczypta chili w proszku

Przygotowanie:

Zmielić nasiona słonecznika, dyni i siemia lnianego (pełna garść). Następnie wsypać do miski, dodać pozostałe nasiona siemia lnianego, nasiona chia i dodać przyprawy, wymieszać.
Dodać wodę i zagnieść na jednolitą masę. Przykrytą masę pozostawić na 2 godziny.
Ciasto ugnieść na płasko i za pomocą foremek wyciąć krakersy. Wszystkie krakersy położyć na blaszce z pergaminem i pozostawić do wyschnięcia (piec w temperaturze 50 stopni).

Sos z buraków i orzechów włoskich

Składniki:

50 g orzechów

2 buraki (świeże)

1 kawałek imbiru (świeży)

½ łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka pasty sezamowej

odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Orzechy opiekać krótko na patelni, by w pełni rozwinęły swój smak. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotowac buraki. Wszystkie składniki zmiksuj w mikserze na gładką masę.

Ciesz meczami i przekąskami!