Przękaski na Euro 2016
Euro już trwa. Dla tych, którzy nie tylko chcą zajadać się chipsami i innymi znanymi zakąskami, ale chcą wypróbować coś nowego, zebraliśmy kilka alternatywnych pomysłów i przepisów. Znajdziesz je tutaj!
Ciecierzyca do podjadania
Składniki:
400g ciecierzycy (z puszki lub słoika)
Olej, najlepiej o neutralnym smaku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka kminku w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub świeżego czosnku
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Umyć ciecierzycę w sitku pod zimną wodą a następnie pozostawić do odcieknięcia. Wysuszyć ciecierzycę pomiędzy dwiema ściereczkami.
Suchą ciecierzycę połozyć na blaszce z z pergaminem i piec w piekarniku 30 - 35 minut. (Dolne i górne grzanie: 190 stopni / termoobieg: 175 stopni). Ciecierzycę obracać co 10 minut. Gdy ciecierzyca będzie lekko rumiana i chrupiąca to znaczy, że jest gotowa.
Tymczasem podać wszystkie przyprawy w misce i wymieszać.
Gotową ciecierzycę wsypać do miski, skropić olejem i dobrze wymieszać. Następnie dodać mieszankę przypraw i dobrze wszystko wymieszać wymieszać.
Ciecierzycę pozostawić do ostygnięcia. Potem można się zajadać.
Przekąska z filetu z wieprzowiny
Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
100ml białego wina
rozmaryn (suszony lub świeży)
5 ząbków czosnku
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z tłuszczu i ścięgien, pokroić w medaliony o grubości 1 cm i doprawić solą i pieprzem.
Umyć rozmaryn i drobno posiekać.
Medaliony w 2 łyżkach oleju podsmażyć z każdej strony przez trzy minuty, przełożyć do miski i posypać rozmarynem.
Obrać czosnek i pokroić w cienkie plasterki. Poddusić na patelni (nie smażyć zbyt długo, inaczej czosnek będzie gorzki), następnie wlać wino.
Medaliony polać sosem, skropić je jeszcze 2 łyżkami oleju i soku z cytryny.
Znowu doprawić solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia. Przez następne 12 godzin trzymać w lodówce, by mięso przeszło smakiem.
Zdrowe krakersy
Składniki:
160 g nasion słonecznika
160 g siemienia lnianego
100g nasion dyni
150 ml wody
5 łyżek łuskanych nasion konopi
2 łyżki nasion Chia
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 szczypta chili w proszku
Przygotowanie:
Zmielić nasiona słonecznika, dyni i siemia lnianego (pełna garść). Następnie wsypać do miski, dodać pozostałe nasiona siemia lnianego, nasiona chia i dodać przyprawy, wymieszać.
Dodać wodę i zagnieść na jednolitą masę. Przykrytą masę pozostawić na 2 godziny.
Ciasto ugnieść na płasko i za pomocą foremek wyciąć krakersy. Wszystkie krakersy położyć na blaszce z pergaminem i pozostawić do wyschnięcia (piec w temperaturze 50 stopni).
Sos z buraków i orzechów włoskich
Składniki:
50 g orzechów
2 buraki (świeże)
1 kawałek imbiru (świeży)
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka pasty sezamowej
odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Orzechy opiekać krótko na patelni, by w pełni rozwinęły swój smak. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotowac buraki. Wszystkie składniki zmiksuj w mikserze na gładką masę.
Ciesz meczami i przekąskami!
Ostatnia ocena
- 5.0 (24)
Steirerkraft Styryjski olej z pestek dyni premium bio COG, 1000 ml
- 100% czysty
- Kolor ciemnozielony
- Bez technologii genetycznej
153,00 zł (153,00 zł / l)Dostawa do 20 września
- 5.0 (2)
Rapunzel Organiczny mus migdałowy, biały, z Europy, 500 g
- 100% łuskanych migdałów
- Bardzo kremowy i aromatyczny
- Wyłącznie z upraw ekologicznych z Unii Europejskiej
63,00 zł (126,00 zł / kg)Dostawa do 30 września
- 4.9 (9)
BIO PRIMO Napój ryżowy bio, naturalny (1 l)
- Lekko słodki smak
- Bez laktozy i glutenu, wegański
- Bez dodatku cukru
6,99 zł (6,99 zł / l)Dostawa do 20 września
- 5.0 (7)
Bravo Aceitunas Chupadedos w marynacie ziołowej, 550 g
- W pikantnej marynacie z oliwy z oliwek
- Z czosnkiem i oregano
- Niepowtarzalny smak
44,99 zł (81,80 zł / kg)Dostawa do 20 września
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 229,00 zł
-
Darmowa
wysyłka zwrotna -
24 h Wysyłka
Więcej niż 11.950 art.