Czarnuszka siewna
Nigella sativa
Zastosowanie:
Stosuje się suche, mielone lub w całości nasiona. Czarny kmin jest przede wszystkim popularny w indyjskiej, tureckiej i orientalnej kuchni. Przyprawia dania z warzywami, sałatki, chuntey, jak również potrawy z drobiu i jagnięciny. Typowe czarne nasiona na chlebie pita.
Występowanie:
Domem czarnego kminu jest Bliski Wschód i południe Europy. Dzisiaj jest uprawiany przede wszystkim w Egipcie i Turcji.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Czarnuszka siewna
-
-
-
KOTÁNYI Czarnuszka cała, 100 ml
- Idealna do dań indyjskich i orientalnych
- Orzechowa, lekko słodka
- Gorzka i trochę pikantna
-
Classic Ayurveda Organiczny czarny kminek Kalonji w całości, 70 g
- Cały czarny kminek
- Pieprzna przyprawa
- Aromatyczny w smaku