Wybór prawidłowego mięsa na grill

Czas grillowania ponownie się zbliża. Temperatury rosną, sezon na grilla może byc rozpoczęty. Tutaj dowiesz się, na co należy zwrócić uwagę przy wyborze idealnego mięsa na grilla.

W pierwszej części naszej serii artykułów o grillowaniu, zajmiemiy się wyborem idealnego mięsa. Mięso jest fundamentem udanego grillowania, na którym zbudowana jest cała reszta. Jeśli mięso nie będzie idealne to można je przyprawiać i doskonale grillować,  ale i tak nie będzie smakować. 

Dla niecierpliwych odpowiedź na to pytanie jest krótka i dla innych bardziej szczegółowa. W skrócie: każdy rodzaj mięsa można grillować. Jaki rodzaj wolisz - wieprzowina, wołowina, cielęcina lub drób - jak się domyślacie, to kwestia gustu.

Jednak przy wyborze mięsa należy wziąć pod uwagę kilka rzeczy, aby grillowanie było udane.

  • Znajdź rzeźnika, któremu można zaufać, który ma duży wybór mięsa dobrej jakości.

  • Kupuj mięso na grilla tylko wysokiej jakości. Powierzchnie cięte mięsa powinny być suche i jasne. Gdy mięso jest wybladłe i lepkie lub już znaczna ilość soku mięsnego z niego wyciekła, świadczy to o złej jakości.

  • Kolor jest bardzo ważny. Wołowina powinna być intensywnie czerwona, wieprzowina intensywnie różowa, cielęcina delikantie różowa i jagnięcina jasnoczerwona.

  • Kupujmięso z delikatnym marmurkowym wzorem. Gdy mięso na grilla (także steki) ma dużo drobnych włókien tkanki tłuszczowej, to będzie ono nie tylko soczyste, tłuszcz jest również ważny dla smaku. Nie martw się: drobne włókna tłuszczu znikają poprzez grillowanie mięsa, ale smak pozostaje.

  • Upewnij się, że drób, cielęcina i wieprzowina są świeże. Wołowina i jagnięcina w przeciwieństwie powinny być dojrzałe. Mięso będzie przyjemnie miękkie i będzie miało najlepszy smak. Wystarczy spytać o dojrzałość mięsa.

  • Mięso MUSI być zawsze cięte w przeciwną stronę do włókien tłuszczu. Tylko wtedy mieso będzie naprawdę miękkie.

  • Nie ciąć mięsa zbyt cienki. Kawałki mięsa powinny być co najmniej grubości palca, w przeciwnym razie mięso będzie suche.

Mięso na grilla dostaniesz teraz w Piccantino. Nowość dla naszych klientów z Austrii: Świeża wysyłka. Także z Almo i Zotter. W taki sposób można cieszyć się świeżym mięsem o najwyższej jakości bezpośrednio od producenta i otrzymać je w ciągu 24 godzin do domu w pzreniśnej lodówce. Proste i łatwe.

W następnym artykule, odpowiemy na pytanie, jak najlepiej marynować mięso.