Gałka muszkatołowa i kwiat muszkatołowy
Myristica fragrans
Zastosowanie:
Stosowane są suche, w całości oraz mielone nasiona i płaszcz nasion. Gałka muszkatołowa pasuje do wszystkiego co słone: do zupy jarzynowej, sosów, jajek jak również do dań rybnych i mięsnych. Kwiat muszkatołowy ma takie same zastosowanie jak gałka, przyprawia ona ponadto słodkie potrawy jak kremy, budynie i świąteczne wypieki.
Występowanie:
Domem muszkatałowca jest Nowa Gwinea, ale dziś występuje głównie na obszarach tropikalnych, takich jak Mauritius, Brazylii i Madagaskar.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Gałka muszkatołowa i kwiat muszkatołowy
-
Cosmoveda Organiczna mielone kwiaty muszkatołowca
7,50 g, 25 g, 70 g, 80 g, 280 g, 500 g- Mają gorzko - słodki dmak
- Należy je stosować z umirem