Gałka muszkatołowa i kwiat muszkatołowy
Myristica fragrans
Zastosowanie:
Stosowane są suche, w całości oraz mielone nasiona i płaszcz nasion. Gałka muszkatołowa pasuje do wszystkiego co słone: do zupy jarzynowej, sosów, jajek jak również do dań rybnych i mięsnych. Kwiat muszkatołowy ma takie same zastosowanie jak gałka, przyprawia ona ponadto słodkie potrawy jak kremy, budynie i świąteczne wypieki.
Występowanie:
Domem muszkatałowca jest Nowa Gwinea, ale dziś występuje głównie na obszarach tropikalnych, takich jak Mauritius, Brazylii i Madagaskar.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Gałka muszkatołowa i kwiat muszkatołowy
-
- Smak słodko-gorzkawy
- Aromat łagodniejszy, bardziej wykwintny niż gałki muszkatołowej
-
- Wspaniała mieszanka
- Ostra, a jednocześnie słodka
- Idealna do kuchni azjatyckiej
-
- Harmoniczna mieszanka
- Lekka ostrość - subtelna słodycz
- Bardzo wszechstronna
-
- Z ekstrawaganckimi przyprawami
- Pochodzenie: Hiszpania
- Do dań mięsnych i rybnych
-
- Idealna do afrykańskich potraw
- Dobrze komponuje się z jagnięciną i kurczakiem
- Idealna do przyprawiania kuskusu
-
- do mielonego & falafel
- idealna dla orientalnych potraw
- z kwiatami hibiskusa & kwiatem muskatu
-
- Ożywia makaron, ryby i zupy
- Z tymiankiem cytrynowym i kwiatem muszkatołowca
-
- Specjalna mieszanka
- Idealna również do grillowania
- Proste zastosowanie
-
- Cynamon, kardamon i imbir
- Bez sztucznych aromatów
- Zawiera pieprz