Styryjski olej z pestek dyni - zdrowy i smakowity

poniedziałek, 07 września 2015

Styryjski olej z pestek dyni - zdrowy i smakowity

Nie można sobie wypobrazić styryjskiej kuchni bez oleju z pestek dyni. Ale obecnie jest on już znany daleko poza granicami  Austrii i tam bardzo lubiany. Za to są odpowiedzialne zarówno, zdrowe składniki w nim zawarte, jak i wspaniały smak tej niezwykłej specjalności.

Zielone złoto Styrii, jak olej z pestek dyni jest często nazywany , zdobyło sobie w ostatnich latach   prawdziwą sławę międzynarodową.  On jest pozyskiwany z nasion  styryjskich dyni oleistych . Ten specjalny gatunek dyni  nie posiada zdrewniałej skorupy . Jego nasiona są otoczone delikatną srebrzystą skórką, odpowiedzialną za jego charakterystyczny kolor. Ten gatunek dyni został specjalnie hodowany poprzez selekcję wielu mutacji.

Historia oleju z nasion

Pierwsza pisemna wzmianka o produkcji oleju pochodzi z 1735 roku. Wtedy nie istniał gatunek  styryjskich dyni oleistych . Ten olej był tak cennym , że jego produkcja była możliwa tylko  w aptekach dla celów produkcji leków. 

W 1773  roku zostało opisane w rozporządzeniu , że ten olej jest za bardzo wartościowym, aby jego używać jako olej jadalny.

Po eksperymentalnych, udanych  hodowlach gatunku  bez skorupy , rozprzestrzenił się on w latach 1870 i 1880 w całej Styrii . Długo jest on produkowany przez rolników tylko dla własnego użytku  i praktycznie do roku 1970 nie znano jego poza granicami Styrii. Lata osiemdziesiąte  to czas triumfalnego pochodu tego oleju  w kuchniach wielu krajów.

Olej z pestek dyni, zawiera, obok jego typowego smaku, wiele wartościowych  składników. Do nich należą minerały : selen, cynk i potas , jak i witaminy A,C, D i wiele z grupy B. Ten olej składa sią w 80% z  nienasyconych kwasów tłuszczowych i posiada przeciwutleniaczowe działanie. 

On ma być pomocnym w obniżaniu ciśnienia  i poziomu cholesterolu , ale również przy dolegliwościach pęcherza moczowego i prostaty.

Produkcja

Podczas jesiennych zbiorów  zostają oddzielone pestki od miąższu . Dzisiaj jest to robione przez maszyny , ale u rolników małorolnych  nadal są dynie "czyszczone" ręcznie. Następnie zostają pestki umyte i suszone. Teraz nadają się do przechowywania i olej może zawszy, zależnie od potrzeby, być świeżo tłoczonym. To jest niesamowitą zaletą w porównaniu z innymi olejami . Oliwek nie można długo przechowywać i dlatego muszą być natychmiast przerabiane.

Dla tłoczenia są pestki najpierw mielone  i następnie mieszane z wodą i solą , jako substancjami pomocniczymi. Ta masa  jest prażona. Dzięki wodzie jest oszczędne  ogrzewanie zagwarantowane . Wyparowuje płyn  , zostaje pozostały "makuch" sprasowany. Wcześniej była to bardzo cięka praca. Do prasowania używano   tzw-. " styryjską krowę oleju"  To jest specjalne urządzenie drewniane , w którym zostaje wyciskany olej poprzez  nabijanie na drewniany kołek, który wzajemnie  ściska dwie wkładki  . Od XIX wieku używa się prasy hydrauliczne. Dla 1 litra oleju konieczne jest  około 2,5 kilo  pestek , dla których potrzeba 30 - 35 dyni. 

Użycie

Olej z pestek dyni jest olejem sałatek  w styryjskiej kuchni. Ale on jest także używany do innych potraw . Dzisiaj używa się jego do przystawek, głównych dań i deserów.  Także nasiona dyni są chętnie używane  np. do tworzenia  skorup na potrawach mięsnych  lub jako krokant. Fantazja nie ma granic . Tylko nie powinno się tego oleju podgrzewać i dlatego nie nadaje się on do smażenia i gotowania, ale tylko do udoskonalenia potraw.

Kilka recept:

Marynada  z olejem z pestek dyni

Potrzeba:

200 ml oleju z pestek dyni

100 ml octu balsamicznego

300 ml bulionu (roślinny lub wołowy)

½ łyżeczki musztardy

½ łyżeczki soli

1 szczypta cukru

1 szczypta pieprzu (świeżo mielony)

Przyprawy wymieszać w ceipłym bulionie, dodać ocet i olej i roztrzepać trzepaczką . Gotowe. Postawić do lodówki , gdzie ma trwałość przez 2 tygodnie. Przed użyciem zawsze roztrzepać , ponieważ olej się osadza.

Doskonały do ​​sałatek wszelkiego rodzaju.

Jajecznica z olejem z pestek dyni

Na jedną porcję potrzeba:

3 jajka

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka oleju z pestek dyni

Sól & pieprz

Jajka roztrzepać, dodać sól .  na patelni podgrzać olej roślinny , dodać jajka . Z pomocą widelca  zawsze ciągnąć od zewnątrz do wewnątrz , aż masa  jest  usmażona. 

Jajecznicę pokropić olejem z dyni i obsmakować pieprzem.

Pierogi z olejem z pestek dyni

Na 6 porcji potrzeba:

Na ciasto:

150 g mannej

350 ml mleka

30g masła

1 łyżka cukru

½ laski wanilii

1 szt. cytryny (surowej z obtartą skórką)

1 jajko

1 żółtko

Sól

Na nadzienie:

100 g marcepan

50 g nasion dyni (palone i mielone)

30ml Amaretto

Dla okruchy:

200g masła

100 g nasion dyni (palone i mielone)

50g tartej bułki

1 łyżka cukru waniliowego

Cynamon

Na masą z manny  roztopić masło na patelni , dadać mannę i pozostawić do  glazowania. Mleko zagotować z solą, cukrem, cynamonem  i laską wanilii  oraz dodać skórkę z cytryny. Odcedzić i dodać do  manny. tak długo mieszać , aż masa sią uwolni od brzegu  garnka i pozostawić na krótko do ostygnięcia. Dodać jajko i żółtko. Wymieszać.

Na nadzienie wymieszać marcepan, pestki dyni i Amaretto. Uformować kulkę ( około 1cm) i pozostawić do ostygnięcia.

Z masy kaszy mannej uformować kulkę, zbić na płasko i dodać jako środek kulkę marcepanowo - dyniową . Ponownie uformować knedel  i dodaś na 10 minut  do lekko gotującej się,  posolonej wody . Woda nie powinna sią gotować.

Na posypanie  podgrzać tartą bułkę i masło na patelni. Pestki z dyni , bułkę , cukier waniliowy i cynamon  dodać , wymieszać i prażyć na chrupiąco.

Pierogi dodać do bułki i wymieszać.