Grillowanie w zimie!

poniedziałek, 05 grudnia 2016

Grillowanie w zimie!

Nowy trend się rozprzestrzenia i entuzjaści grillowania są zachwyceni: z prawidłowymi przygotowaniami możesz także grillować w zimie.

Grillowanie jest dziś formą sztuki i w lecie należy do dobrego tonu. Ale czy wiesz, że można nawet w zimie grillować? Tendencja ta jest stosunkowo nowa, ale zyskuje coraz więcej na popularności. By grillowanie odniosło u ciebie sukces, mamy dal ciebie kilka wskazówek.

  • Miejsce girllowania
    Na tym miejscu nie powinno być ani śniegu, ani lodu. Nie chcesz przecież się poślizgnąć i wylądować z twarzą w grillu. Usuń śnieg z grilla. W przeciwnym razie nie będzie ciepły.
    Zasadniczo masz dwie możliwości: albo grillujesz na zewnątrz i jesz we wewnątrz albo także jesz na świeżym powietrzu. W drugim przypadku najlepiej rozstawić namiot i kilka dodatkowych źródeł ciepła (tj. małe ognisko).
  • Oświetlenie
    W zimie jest ciemno szybko. Zapewnij więc właściwe oświetlenie, by jeszcze wieczorem można było coś dostrzec.
  • Odzież
    Ubierz się ciepło. Trzeba pamiętać o dwóch rzeczach: Załóż przylegające do ciała ubrania. Luźne ubrania, luźne końce szalika lub podobne rzeczy mogłyby się zapalić. Dlatego należy zachować ostrożność.
    Drugi punkt dotyczy zdrowia: Chociaż przy grillu i po kilku piwach jest ciepło, zachowaj ciepłe ubrania na sobie. Nie uwierzysz jak szybko ciało się ochładza i człowiek musi leżeć chory w łóżku.
    Jeśli zaprosisz swoich znajomych i będziecie chcieli grillować i jeść na zewnątrz, wspomnij, żeby ciepło się ubrali.
  • Potrawy z grilla
    W zimie powinno ograniczyć się do szybkich dań. Kiełbasy, steki, grillowane warzywa itd. idealnie pasują. Powód jest prosty: Ze względu na niskie temperatury wydłuża się czas grillowania.
    Jeśli chcesz wprowadzić trochę różnorodności i zimowe grillowanie uczynić czymś specjalnym, możesz użyć sezonowych warzyw, tj. dyni, buraków itd.
  • Dodatki i napoje
    Gorąca zupa czy grzane wino idealnie pasują do zimowego grillowania. Ogrzeja ciebie i twoich gości od wewnątrz. Kilka ostrych przypraw ma ten sam efekt.
  • Wygenerowanie i utrzymanie ciepła
    W niskich temperaturach nie jest łatwo wygenerować porządne ciepło na grillu i je jeszcze utrzymać. Aby to lepiej funkcjonowało, należy wymieszać i brykiety z węglem. Brykiety lepiej i przez dłuższy okres czasu utrzymują ciepło. Należy także pamiętać, że potrzeba dwa razy więcej węgla, ponieważ jest zimniej.
    Ciepło będzie się lepiej rozwijało i dłużej trwało, jeśli pokrywa będzie zamknięta. Podnoś pokrywę tylko, jeśli to konieczne i nie na długo. Ma to również tę zaletę, że wiatr nie dmucha popiołu na żywność.
  • Podawać na ciepło, gdy jesz na zewnątrz
    Najlepiej podgrzać talerze w piekarniku. Wyniesz je na zewnątrz jak najpóźniej, inaczej ciepło natychmiast wyparuje.
    Alternatywą są bułki, w których można umieścić grillowane potrawy. Zwłaszcza w wietrzne dni jedzenie pozostanie w ten sposób dłużej ciepłe.
  • Sprzątać
    Gdy grill się juz ochłodzi, możesz zacząć sprzątać. Tłuszcz i inne pozostałości szybko się zamrażają i nie można ich prawidłowo usunąć.