Grillowanie w zimie!
Udostępnij:
Nowy trend się rozprzestrzenia i entuzjaści grillowania są zachwyceni: z prawidłowymi przygotowaniami możesz także grillować w zimie.
Grillowanie jest dziś formą sztuki i w lecie należy do dobrego tonu. Ale czy wiesz, że można nawet w zimie grillować? Tendencja ta jest stosunkowo nowa, ale zyskuje coraz więcej na popularności. By grillowanie odniosło u ciebie sukces, mamy dal ciebie kilka wskazówek.
- Miejsce girllowania
Na tym miejscu nie powinno być ani śniegu, ani lodu. Nie chcesz przecież się poślizgnąć i wylądować z twarzą w grillu. Usuń śnieg z grilla. W przeciwnym razie nie będzie ciepły.
Zasadniczo masz dwie możliwości: albo grillujesz na zewnątrz i jesz we wewnątrz albo także jesz na świeżym powietrzu. W drugim przypadku najlepiej rozstawić namiot i kilka dodatkowych źródeł ciepła (tj. małe ognisko). - Oświetlenie
W zimie jest ciemno szybko. Zapewnij więc właściwe oświetlenie, by jeszcze wieczorem można było coś dostrzec. - Odzież
Ubierz się ciepło. Trzeba pamiętać o dwóch rzeczach: Załóż przylegające do ciała ubrania. Luźne ubrania, luźne końce szalika lub podobne rzeczy mogłyby się zapalić. Dlatego należy zachować ostrożność.
Drugi punkt dotyczy zdrowia: Chociaż przy grillu i po kilku piwach jest ciepło, zachowaj ciepłe ubrania na sobie. Nie uwierzysz jak szybko ciało się ochładza i człowiek musi leżeć chory w łóżku.
Jeśli zaprosisz swoich znajomych i będziecie chcieli grillować i jeść na zewnątrz, wspomnij, żeby ciepło się ubrali. - Potrawy z grilla
W zimie powinno ograniczyć się do szybkich dań. Kiełbasy, steki, grillowane warzywa itd. idealnie pasują. Powód jest prosty: Ze względu na niskie temperatury wydłuża się czas grillowania.
Jeśli chcesz wprowadzić trochę różnorodności i zimowe grillowanie uczynić czymś specjalnym, możesz użyć sezonowych warzyw, tj. dyni, buraków itd. - Dodatki i napoje
Gorąca zupa czy grzane wino idealnie pasują do zimowego grillowania. Ogrzeja ciebie i twoich gości od wewnątrz. Kilka ostrych przypraw ma ten sam efekt. - Wygenerowanie i utrzymanie ciepła
W niskich temperaturach nie jest łatwo wygenerować porządne ciepło na grillu i je jeszcze utrzymać. Aby to lepiej funkcjonowało, należy wymieszać i brykiety z węglem. Brykiety lepiej i przez dłuższy okres czasu utrzymują ciepło. Należy także pamiętać, że potrzeba dwa razy więcej węgla, ponieważ jest zimniej.
Ciepło będzie się lepiej rozwijało i dłużej trwało, jeśli pokrywa będzie zamknięta. Podnoś pokrywę tylko, jeśli to konieczne i nie na długo. Ma to również tę zaletę, że wiatr nie dmucha popiołu na żywność. - Podawać na ciepło, gdy jesz na zewnątrz
Najlepiej podgrzać talerze w piekarniku. Wyniesz je na zewnątrz jak najpóźniej, inaczej ciepło natychmiast wyparuje.
Alternatywą są bułki, w których można umieścić grillowane potrawy. Zwłaszcza w wietrzne dni jedzenie pozostanie w ten sposób dłużej ciepłe. - Sprzątać
Gdy grill się juz ochłodzi, możesz zacząć sprzątać. Tłuszcz i inne pozostałości szybko się zamrażają i nie można ich prawidłowo usunąć.
Ostatnia ocena
-
- Czarna herbata z Chin
- Idealna na podwieczorek
- Z aromatem trufli czekoladowych
-
Sonnentor Idealna herbata do śniadania
27 g, 50 g- Stymulująca mieszanka ziół
- Mocny, ostry smak
- Idealna na śniadanie
-
- Aromatyczny i orzechowy
- Pełnoziarnisty smak nugatu
- Z prażonych orzechów laskowych
-
- Nadaje wielu potrawom to "coś"
- Intensywne korzenny aromat
- Pasuje do wszystkich potraw
W naszym magazynie:
Piccantino Polska poleca:
-
Darmowa wysyłka
do Polska od 170,00 zł -
Darmowa
wysyłka zwrotna Bezpieczne płatności
dzięki certyfikatowi SSL