Jałowiec
Juniperus communis
Zastosowanie:
Wykorzystywane są świeże i suszone jagody w całości lub mielone. Jałowiec jest klasyczną przyprawą do wielu potraw z dziczyzny jak np. dzik, czy jeleń. Również do kapusty jagnięciny, wołowiny i wieprzowiny, jest on niezbędny. Jałowiec - drewno, gałęzie i jagody są chętnie stosowane do wędzenia, ponieważ dym jałowca uważany jest za oczyszczający i dezynfekujący.
Występowanie:
Powszechne wiele rodzajów jałowca występuje na półkuli północnej, głównie w Europie i Azji. Większość jagód jałowca pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, ponieważ im więcej mają słońca, tym bardziej są aromatyczniejsze.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Jałowiec
-
- z dzikich zbiorów
- hodowany w Bośni
- bardzo aromatyczny
-
KOTÁNYI Jagody jałowca
17 g, 32 g- Do kiszonej kapusty i ciemnych sosów
- Ostro-słodki smak
- Dobrze łączy się z majerankiem i rozmarynem
-
- Sprawiają, że potrawy są lekkostrawnne
- Idealny do wielu potraw mięsnych
- Leśno - pikantny aromat
-
- drewniany-słodki smak
- Ciemne purpurowe jagody
- Uniwersalne zastosowanie
-
Cosmoveda Jagody jałowca całe BIO
20 g, 70 g, 220 g- Nuta lekko żywiczna
- Wszechstronne zastosowanie
- Surowy produkt spożywczy
-
- Dla mężczyzn i kobiet
- Długotrwała ochrona
- Ciepły, drzewny zapach
-
- Idealny partner do wódki i ginu
- Nuta kwiatowa
-
- Z jagodami jałowca i dzikim pieprzem
- Proste przygotowanie
- Idealny jako baza do koktajli z ginu
-
- Z leśnym miodem
- Udoskonala jedzenie
- Jako napój oczyszczający