Jałowiec
Juniperus communis
Zastosowanie:
Wykorzystywane są świeże i suszone jagody w całości lub mielone. Jałowiec jest klasyczną przyprawą do wielu potraw z dziczyzny jak np. dzik, czy jeleń. Również do kapusty jagnięciny, wołowiny i wieprzowiny, jest on niezbędny. Jałowiec - drewno, gałęzie i jagody są chętnie stosowane do wędzenia, ponieważ dym jałowca uważany jest za oczyszczający i dezynfekujący.
Występowanie:
Powszechne wiele rodzajów jałowca występuje na półkuli północnej, głównie w Europie i Azji. Większość jagód jałowca pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, ponieważ im więcej mają słońca, tym bardziej są aromatyczniejsze.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Jałowiec
-
- z dzikich zbiorów
- hodowany w Bośni
- bardzo aromatyczny
-
- drewniany-słodki smak
- Ciemne purpurowe jagody
- Uniwersalne zastosowanie
-
- Sprawiają, że potrawy są lekkostrawnne
- Idealny do wielu potraw mięsnych
- Leśno - pikantny aromat
-
- Pikantny, słodki smak
- Wspaniały aromat
- Do kapusty kiszonej i pieczeni
-
- Nuta lekko żywiczna
- Wszechstronne zastosowanie
- Surowy produkt spożywczy
-
- Z lekką nutą mentolu
- Gorzki posmak
-
- Korzenno, słodko, eteryczny smak
- 100% ekologiczne zioła
- Wegańska receptura
-
- Przyjemna słodycz
- Również pyszna jako mrożona herbata
-
- Z pokrzywy, kopru i cynamonu
- Słodko i pikantne
- Wegańska