Przepis na quiche z porem: sezonowe gotowanie

poniedziałek, 20 stycznia 2020

Przepis na quiche z porem: sezonowe gotowanie

Por ma obecnie sezon. Jeśli chcemy wnieść pozytywny wkład dla środowiska, dobrze jest teraz coś z nim ugotować. Z tego powodu przedstawiamy przepis na quiche z porem. Jest pyszny, zarówno gorący, zimny, jak i letni.

Składniki dla 4 osób


ciasto

  • 200 g mąki pszennej (550)
  • 60 ml mleka
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli


obkład


polewa

  • 200 g śmietany kremówki
  • 150 g startego sera Emmentaler
  • 4 jajka
  • sól i pieprz

przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto, ugnieść gładkie ciasto, rozwałkować. Następnie wyłożyć nim posmarowaną tłuszczem formę dla quiche. Następnie pozostawić na co najmniej trzydzieści minut w chłodnym miejscu.
  2. Por pokroić w cienkie plastry,a bekon w kostkę.
  3. Rozgrzać masło na patelni i usmażyć kostki boczku, zdjąć je z patelni. Następnie włożyć por na tą samą patelnię i gotować na parze. Doprawić kminkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie pokryć ciasto quiche bekonem i porem.
  4. Wymieszać śmietanę, jajka i ser, doprawić solą i pieprzem. Mieszankę polać na por i bekon.
  5. Quiche piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C 25-30 minut.
  6. Uwaga: Zamiast jednego dużego quiche, można zrobić kilka małych, w zależności od form, które masz w domu.