Sekret kuchni indyjskiej - Ghee

W Piccantino możesz odkryć kilka rodzajów ghee od różnych producentów. Co tak naprawdę kryje się pod tą dziwnie brzmiącą nazwą?

Ghee (wymowa Gi) to pojęcie, które pochodzi z kuchni indyjskiej. Jest to rodzaj masła klarowanego. Tradycyjna medycyna ajurwedyjska przypisuje mu nawet właściwości lecznicze.

Właściwości

W Europie masło klarowane ceni się przede wszystkim za cudowne właściwości do smażenia. Jest ono tutaj produkowane z mleka krowiego. Jak sama nazwa wskazuje, masło to podlega procesowi klarowania, podczas którego oczyszczane jest z białek, wody i wszelkich składników innych niż tłuszcz. Czego rezultatem jest uzyskanie tłuszczu o doskonałej jakości.

Masło klarowane można podgrzewać do 200 stopni Celsjusza. Dlatego nadaje się idealnie do smażenia, frytek i pieczenia. Co więcej, ma długi okres przydatności do spożycia (w temperaturze pokojowej wynosi około 9 miesięcy, a w chłodziarce nawet do 15 miesięcy). Może być ono również spożywane przez osoby, które nie tolerują laktozy. Masło topi się w temperaturze 42 stopni, dlatego krystalizuje się w temperaturze pokojowej.

Z czego składa się masło gehee?

Sklarowane masło składa się prawie w 100% z czystych tuczów. W tym 60% to kwasy tłuszczowe nasycone, około 30% to kwasy tłuszczowe nienasycone, a 5% to kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Ghee zawiera również rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D i E, które są już zawarte w maśle. Ilość tłuszczu tłuszczów zależy także od metody produkcji.

Różne metody produkcji

Nic zatem dziwnego, że w tak dużym kraju, jak Indie, istnieją różne metody produkcji masła ghee. W zależności od procesu różni się ono smakiem, jakością oraz okresem przydatności do spożycia.

W Piccantino oferujemy wyłącznie autentyczne masło ghee. Oznacza to, że ghee poddawane jest procesowi wrzenia według tradycji ajurwedyjskiej. Przy czym masło jest tutaj ostrożnie podgrzewane, aby woda odparowała, a białka roztopionego masła osadzają się na powierzchni w postaci białej piany.

Rola ghee w ajurwedzie

W medycynie indyjskiej masło ghee ma ważne znaczenie. Jest używane nie tylko do gotowania. Ajurweda przypisuje mu różne pozytywne właściwości oraz uważa masło ghee również za eliksir życia.

Wybrane pozytywne efekty ghee według ajurwedy to:

  • Pobudza trawienie
  • Odżywia komórki, ponieważ działa jak nośnik dla różnych składników, które w ten sposób docierają do komórek.
  • Pomaga utrzymać równowagę ciała
  • Wiąże toksyny w organizmie i pomaga organizmowi je usunąć