Kardamon
Elettaria cardamomum
Zastosowanie:
Wykorzystywane są suche, w całości lub mielone nasiona. Nie może go zabraknąć w grzanym winie i piernikach. W orientalnej tradycji kardamon służy przede wszystkim do aromatyzacji herbaty i kawy. Ponadto jest on stałym składnikiem mieszanek curry, pasuje również do kiełbasy, pasztetów, jak również likierów i whisky.
Występowanie:
Pierwotnie kardamon pochodzi z Południowych Indii i Malezji, dzisiaj jest w większości kultywowany w Gwatemali i Indiach.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Kardamon
-
Sonnentor Kardamon
40 g, 50 g- Trzecia najdroższa przyprawa na świecie
- Kwiecisty i słodki smak
- Delikatnie-pieprzna ostrość
-
- Praktyczne opakowanie
- Nuty orientu
-
- pokryte proszkiem kardamonu
- pyszne z mlekiem i jogurtem
- cudowny smak
-
- Przyjemna ostrość
- Z najlepszym chili i kardamonem
- Doskonałe do warzyw lub mięsa
-
- Pasuje do chleba i wypieków
- Smaczny z kawą i herbatą
-
Cosmoveda Organiczny zielony kardamon mielony
10 g, 22 g, 70 g, 250 g- Do deserów i napojów
- Do ryżu i curry
-
Cosmoveda Organiczny zielony kardamon w całości
10 g, 20 g, 60 g, 70 g, 230 g- Do deserów i napojów
- Do ryżu i do dań z curry
-
- Ze Sri Lanki
- Zbierane ręcznie
- Certyfikat hodowli organicznej
-
- Najstarsza przyprawa na świecie
- Łagodny smak