Kardamon
Elettaria cardamomum
Zastosowanie:
Wykorzystywane są suche, w całości lub mielone nasiona. Nie może go zabraknąć w grzanym winie i piernikach. W orientalnej tradycji kardamon służy przede wszystkim do aromatyzacji herbaty i kawy. Ponadto jest on stałym składnikiem mieszanek curry, pasuje również do kiełbasy, pasztetów, jak również likierów i whisky.
Występowanie:
Pierwotnie kardamon pochodzi z Południowych Indii i Malezji, dzisiaj jest w większości kultywowany w Gwatemali i Indiach.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Kardamon
-
- Trzecia najdroższa przyprawa na świecie
- Kwiecisty i słodki smak
- Delikatnie-pieprzna ostrość
-
- Bardzo dojrzały
- Soczysty, aromatyczny i słodki
- Mocna nuta eukaliptusowa
-
- Ze Sri Lanki
- Zbierane ręcznie
- Certyfikat hodowli organicznej
-
- Pasuje do chleba i wypieków
- Smaczny z kawą i herbatą
-
- Owocowo-korzenny smak
- Przyjemność na każdą porę dnia
- Uprawa owoców domowych
-
- Do deserów i napojów
- Do ryżu i do dań z curry
-
- Ręcznie zbierany
- Wszechstronny
- Słodko-aromatyczny smak
-
- Przyprawiona ajurwedyjska herbata
- Najczystsze składniki
- Grubo pokrojone składniki
-
- Do słodkich potraw, napojów, mleka i kawy