Przyprawy o działaniu przeciwzapalnym

Przyprawy o działaniu przeciwzapalnym

Istnieje wiele przypraw, które hamują stan zapalny w organizmie. Oto kilka szczegółów.

Jakiś czas temu przyjrzeliśmy się kurkumie i poznaliśmy jej właściwości przeciwzapalne. Ale kurkuma to nie jedyna przyprawa, która ma działanie przeciwzapalne.

Geny i styl życia

Geny odgrywają ważną rolę w naszej skłonności do stanów zapalnych. Ale często pomijany jest twój własny styl życia i osobiste nawyki żywieniowe. Zmiana diety może mieć duży wpływ.

Korzenie

Niesamowicie wiele chorób - w tym egzema, alergie, cukrzyca, otyłość - są wywoływane przez zapalenie. Ale stan zapalny nie jest zły, ponieważ potrzebujemy go do przetrwania. Ciało zwalcza infekcje i choroby. Ale jak ogień, który wymyka się spod kontroli, przewlekłe, niechciane stany zapalne mogą stać się problematyczne.

Niestety, współczesny styl życia na zachodzie i związane z tym zwyczaje żywieniowe, a także inne czynniki środowiskowe, w znacznym stopniu przyczyniają się do środowiska fizycznego, w którym stan zapalny może występować częściej.

Na szczęście natura dała nam silne, przeciwzapalne składniki, które również smakują wyśmienicie. Oprócz wspomnianej powyżej kurkumy są to:

cynamon

Cynamon jest nie tylko smaczny na świąteczne ciasteczka i herbatniki, ale także blokuje aktywność różnych prozapalnych cząsteczek. Należy zauważyć, że istnieją dwa rodzaje cynamonu: bardziej rozpowszechniony cynamon kasja i cynamon celjoński. Cynamon kasija zawiera duże ilości kumaryny, substancji, która powoduje toksyczność wątroby. Cynamon cejloński kosztuje więcej, ale jest łagodniejszy i zawiera kumarynę w znikomych ilościach. Warto wybrać cynamon cejloński.

papryka ostra

Papryka cayenne odnosi się do mielonych chilli. To, co sprawia, że ​​chili jest tak ostre, nazywa się kapsaicyną. Wydaje się, że powoduje ono zmniejszać stany zapalne. Co ciekawe, robi to, zmieniając skład bakterii jelitowych. Ponadto ludzie, którzy często spożywają pieprz cayenne mają niższy wskaźnik śmiertelności, co z kolei może być związane z właściwościami przeciwzapalnymi kapsaicyny.

czarny pieprz

Dobra stara papryka - jedna z absolutnie klasycznych kuchni z solą tworzy dynamiczny, niezbędny duet. Kto by mu uwierzył? Piper z czarnego pieprzu, który odpowiada za ostry smak pieprzu, ma pewne właściwości przeciwzapalne. Hamuje centralny regulator stanu zapalnego. Jednocześnie piperyna działa przede wszystkim w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu może działać przeciwzapalnie w zespole jelita drażliwego. Ponadto, piperyna bardzo zwiększa efekt kurkumy.

gałka muszkatołowa

Składniki gałki muszkatołowej zwalczają stany zapalne poprzez blokowanie syntezy tlenku azotu w organizmie. W tej chwili jednak wciąż istnieją sprzeczne wyniki badań dotyczące tego efektu, dlatego potrzebne są dalsze badania. Należy zauważyć, że gałki muszkatołowej nie wolno spożywać w dużych ilościach. Moż eona wywoływać halucynacje i jest toksyczna dla kobiet w ciąży. Bądź więc ostrożny przy manipulowaniu gałką muszkatołową i nie stosuj jej zbyt dużo.

sumaka

Ta kwaśna, ale smaczna przyprawa jest często stosowana w kuchni orientalnej. Ma wiele właściwości przeciwzapalnych i blokuje cząsteczki prozapalne. Ponadto zawiera wiele przeciwutleniaczy, które uwalniają wolne rodniki powstające podczas różnych procesów komórkowych. Wolne rodniki często wiązały się z przewlekłym stanem zapalnym.