Czosnek niedźwiedzi: pyszny wiosenny posłaniec

Czosnek niedźwiedzi: pyszny wiosenny posłaniec

W ostatnich latach czosnek niedźwiedzi znów jest modny. Jest tak dlatego, że roślina ta przypomina czosnek w smaku i aromacie, ale nie powoduje typowego zapachu ust lub ciała. Przyjrzyjmy się temu ziołu.

pochodzenie

Dziki czosnek jest znany od niepamiętnych czasów, mianowicie ponad pięć tysięcy lat; również Niemcy bardzo kochali to zioło wiosenne. Jednym z powodów było to, że czosnek niedźwiedzi jest jednym z pierwszych ziół, które pojawiają się co roku. Z drugiej strony Niemcy uważali, że niedźwiedzie przenoszą swoje moce na pewne rośliny i zioła. Mieli nadzieję na spożycie dzikiego czosnku, aby uzyskać siłę niedźwiedzia.

Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko w całej Europie i północnej Azji. Roślina uwielbia cieniste lasy liściaste i łęgowe. Może być także uprawiany we własnym ogrodzie. Aby rusł dobrze, należy zasadzić go w glebie bogatej w pruchnicę.

Czosnek niedźwiedzi rośnie od marca do maja, więc sezon jest krótki. Liście najlepiej zbierać przed kwitnieniem, w przeciwnym razie aromat zniknie.

wskazówka

Zachowaj ostrożność podczas zbierania dzikiego czosnku w lesie. Długie, lancetowate liście zimowitów jesiennych i konwalii są bardzo podobne do czosnku niedźwiedziego; obydwie rośliny są bardzo trujące. Jeśli nie masz pewności, powinieneś wykonać test zapachu. Jeśli liście wydzielają czosnkowy aromat, jest to czosnek niedźwiedzi.

medycyna

Fakt, że czosnek niedźwiedzi ma moc uzdrawiania, znany jest od momentu, gdy roślina jest znana. Zielone dzikie liście czosnku działają ze względu na ich składniki przeciwko bakteriom i grzybom. Dziki czosnek jest stosowany w medycynie, ponieważ ma pozytywny wpływ na krążenie krwi i zapobiega adhezji płytek krwi.

aromat

Zapach przypomina czosnek. Przyczyna tego leży w obfitości związków siarki w dzikim czosnku. Jednak w przeciwieństwie do czosnku związki te silniej wiążą się z białkami. Właśnie dlatego czosnek niedźwiedzi nie pozostawia po jedzeniu tak silnego zapachu czosnku.

stosowanie

Należy stosować tylko świeże liście, ponieważ tracą one smak podczas gotowania. Najlepiej jest dodać dziki czosnek zawsze na końcu, więc tuż przed podaniem lub jako dekorację.

Jeśli chcesz cieszyć się dzikim czosnkiem przez dłuższy czas, możesz go posiekać, a następnie zamrozić. W ten sposób zachowasz jego aromat.