Najdroższe przyprawy świata

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Najdroższe przyprawy świata

Dawniej ceny przypraw były astronomiczne. Jednak już w XIX wieku wiele osób mogło sobie na nie pozwolić, bo monopol na przyprawy się załamał. Nawet w dzisiejszych czasach i stnieje wiele przypraw, gdzie cena za kilogram osiąga cenę małego samochodu.

Przyprawy są roślinami lub ich częścią, które charakteryzują się poprzez szczególny zapach i smak. Te przyprawy są niezbędne w każdej kuchni, by potrawy nie były mdłe.

Szafran

Zdecydowanie najbardziej cenną przyprawą w dzisiejszym świecie jest szafran . Wysuszone słupki kwiatowe szafranu uprawnego można nabyć jako nitki szafranu. Kilo kosztuje, w zależności od jakości, 3000-14000 euro.

Szafran uprawny należy do grupy kosaćcowatych. Roślina ta pochodziła pierwotnie z Azji Mniejszej i basenu Morza Śródziemnego. W dzisiejszych czasach jest głownie uprawiana w południowej Francji, Iranie, Hiszpanii, Włoszech, Maroku i Grecji. Powodem bardzo wysokich cen są kosztowne żniwa. Szafran uprawny kwitnie tylko raz w roku przez dwa tygodnie. Te słupki, każdy kwiat posiada ich trzy, muszą być starannie rącznie zebrane od razu rano tuż po otwarciu się kwiatu, w przeciwnym razie cenny aromat wyparuje. Na 1 kilogram musi być zebranych co najmniej 150.000 kwiatów, czyli potrzeba powierzchni uprawnych, która ma około 1000 metrów kwadratowych.

Szafran stosowany jest jako przyprawa, ale także do barwienia żywności. Bardzo bogata przyprawa jest wykorzystywana głównie do przyprawiania ryżu.

Wanilia

Na drugim miejscu jest wanilia. Strąk kosztuje od 3 do 5 euro, chociaż istnieją znaczne różnice w jakości. Cena wynika też z pracochłonnego procesu produkcji. Do handlu trafiają mianowicie tylko sfermentowane strąki roślin wanili. Osiągają długość do 30 centymetrów. Tuż przed dojrzeniem, zostaja ręcznie pozbierane, poddane obróbce parą wodną i zamnknięte w szczelnym pojemniku na 4 tygodnie, gdzie powoli ulegną fermentacji. Produkcja jest więc bardzo czaso- i pracochłonna.

Wanilia pierwotnie pochodzi z Meksyku, lecz teraz jest uprawiana głównie na wyspach Oceanu Indyjskiego i na Madagaskarze na ogromnych plantacjach. Spośród ponad 100 gatunków będących na całym świecie, tylko 15 może być stosowanych do doprawiania deserów

Kardamon

Stosunkowo niedrogie w porównaniu z szafranem i wanilią osiąga kardamon cenę około 60 euro za kilogram. Niemniej jednak, cena ta jest znacznie przewyższa średnie ceny przypraw. Dlatego też kardamon niekwestionowanie zajmuje 3 miejsce.

Chodzi tu o roślinę z rodziny imbirowatych o ognistym-pikantnym smaku. Jego głównymi obszarami uprawy są Indie i Madagaskar. Istnieją dwa typy: czarny i zielony kardamon. Czarny ma posmak dymu, ma ziemisty i cierpki smak i jest głównie używany do przyprawiania pikantnych potraw. Zielony kardamon jest często stosowany do deserów.

To teraz o dwóch przyprawach, które kiedyś były bardzo drogie i dziś nadal należą do najdroższych przypraw, choć kosztują tylko ułamek ich poprzedniej ceny.

Pieprz

Niekwestionowany na szczycie listy najdroższych historycznie przypraw jest pieprz. Przyprawa w dzisiejszych czasach najczęściej stosowana na świecie od wieków była również najdroższa. Pieprz był kiedyś tak cenny, że dochodziło do konfliktów zbrojnych w regionach upraw. Wielu odkrywców i żeglarzy wyruszyło, by znaleźć drogę morską do Indii, aby pieprz mógł być taniej spowadzony do Europy. Właściwie ironia losu: Krzysztof Kolumb wyruszył do Indii, by znaleźć nową morską drogę handlową dla pieprzu i przypraw a odkrył nowy kontynent z niezliczonymi nowymi przyprawami. Doprowadziło to do tego, że pieprz stracił na znaczeniu. Nagle chili było przyprawą, która dodawała ostrości do potraw.

Pieprz początkowo pochodził z Indii, ale dziś jest również uprawiany w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej, a także w Brazylii. Roślina pieprzu jest pnączem, raz w roku można z niej zebrać 2 ziarna.

Cynamon

Na początku trzeba rozróżnić między dwoma gatunkami cynamonu. W Europie istnieją dwa gatunki z rodziny cynamonowych, które jako przyprawy są ważne: cynamon chiński zwany też cynamonowcem wonnym także cynamon prawdziwy zwany cynamonowcem cejlońskim. W tym artykule chodzi o ten ostatni. Jest mniej rozpowszechnione niż cynamon chiński, więc jest także droższy.

cynamon jako przyprawa jest wysuszoną korą drzewa cynamonowca. Jest jedną z najstarszych przypraw na świecie i jest głównie uzywana do przyprawiania deserów. Drzewa cynamonowca cejlońskiego pochodziły pierwotnie za Sri Lanki, teraz jest jednak uprawiany w wielu krajach tropikalnych. Między XVI a XVIII wiekiem cynamon był szczególnie cenny i był jedną z najdroższych przypraw świata. 1530 kupiec Anton Fugger spalił weksle Karola V, cesarza Świętego Cesarstwa Rzymskiego, w pożarze z patyczków cynamonu, by zademonstrować swoje ogromne bogactwo.