Kolendra
Coriandrum sativum
Zastosowanie:
Używane są suche, w całości lub mielone nasiona, świeże liście i korzeń (oczywiście tylko w Tajlandii). Kolendra jest bardzo uniwersalną przyprawą. W Niemczech wykorzystywana jest do przyprawiania herbatników i pierników. W tajskiej, indyjskiej, meksykańskiej kuchni stosuje się ją do wielu potraw. Przyprawia ona ponadto wspaniale potrawy z drobiu i mięsa oraz jest ważnym składnikiem likierów i wermutu. Kolendra jest ważną częścią mieszanki Garam Masala.
Występowanie:
Kolendra pochodzi od wielu lat z Europy Południowej i z Azji Przedniej. Dzisiaj uprawiana jest w całym basenie Morza Śródziemnego, krajach bałkańskich, Rosji, Indiach, aż po Amerykę.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Kolendra
-
-
Sonnentor Kolendra, 15 g
- Słodko-kwaśny aromat
- Idealna do tajskiego curry & Guacomole
- Intensywny smak
-
-
Tempehmanufaktur Tempeh czosnek i kolendra, Bio, 200 g
- Wykonane ze sfermentowanych ziaren soi
- Z nutą czosnku
- Do przygotowania na patelni
-
-
Cosmoveda Organiczna mielona kolendra, 70 g
- Nasiona i liście bogate w linalol i kumarynę,
- Składnik curry
-
KOTÁNYI Kolendra - cała, 250 g
- Słodki, aromatyczny smak
- Idealna do wypieków
- Pikantny składnik
-
Ehrenwort Bio nasiona kolendry, 25 g
- Orzechowy smak
- Lekko pikantny aromat
- Idealne do dań kuchni indyjskiej
-
KOTÁNYI Kolendra mielona, 30 g
- Orzechowy smak
- Słodko-ostry smak
- Zapewniają orientalne nuty