Kolendra
Coriandrum sativum
Zastosowanie:
Używane są suche, w całości lub mielone nasiona, świeże liście i korzeń (oczywiście tylko w Tajlandii). Kolendra jest bardzo uniwersalną przyprawą. W Niemczech wykorzystywana jest do przyprawiania herbatników i pierników. W tajskiej, indyjskiej, meksykańskiej kuchni stosuje się ją do wielu potraw. Przyprawia ona ponadto wspaniale potrawy z drobiu i mięsa oraz jest ważnym składnikiem likierów i wermutu. Kolendra jest ważną częścią mieszanki Garam Masala.
Występowanie:
Kolendra pochodzi od wielu lat z Europy Południowej i z Azji Przedniej. Dzisiaj uprawiana jest w całym basenie Morza Śródziemnego, krajach bałkańskich, Rosji, Indiach, aż po Amerykę.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Kolendra
-
- Słodko-kwaśny aromat
- Idealna do tajskiego curry & Guacomole
- Intensywny smak
-
- Idealny tajskiego curry
- Pikantny-leśny zapach
- Bardzo wszechstronna
-
- Certyfikat hodowli organicznej
- Wspaniały aromat
-
- Ostry smak
- Gorzki aromat
- Uniwersalne zastosowanie
-
- Orzechowy smak
- Słodko-ostry smak
- Zapewniają orientalne nuty
-
- Nasiona i liście bogate w linalol i kumarynę,
- Składnik curry
-
- Bardzo popularne
- Często stosowane
-
- Łagodny-korzenny smak
- Do potraw indyjskich
- Przypomina pomarańcz i cynamon
-
- Gorzki i ostry
- Równoważy wszystkie 3 dosze
- Promuje Agni