Przepis: Wegańskie Satay Curry ze słodkimi ziemniakami

Przepis: Wegańskie Satay Curry ze słodkimi ziemniakami

To pyszne curry jest łatwe do przygotowania, a smakuje cudownie egzotycznie. Ze słodkimi ziemniakami zawiera nie tylko bardzo zdrowe składniki, ale ma również mniej niż 400 kcal na porcję.

Składniki na 4 porcje

  • 500 g słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g ciecierzycy, ugotowanej
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 kawałek imbiru o wielkości 2-3 cm, starty
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • sok z limonki
  • prażone orzeszki ziemne jako dodatek (opcjonalnie)
  • gotowany ryż jako dodatek (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Roztop olej kokosowy w rondlu na średnim ogniu, a następnie dodaj cebulę. Usmaż na złoty kolor.
  2. Teraz dodaj imbir i czosnek i smaż przez minutę, aż zaczną pachnieć.
  3. Dodaj czerwoną pastę curry, masło orzechowe, ciecierzycę i słodkie ziemniaki, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj mleko kokosowe i wodę.
  4. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu przez 25-30 minut, aż słodkie ziemniaki będą miękkie.
  5. Teraz dodaj sok z limonki i dopraw do smaku.
  6. Podaj z ryżem i udekoruj prażonymi orzeszkami ziemnymi.
  7. Gotowe.