Korzennik lekarski
Pimenta dioica
Zastosowanie:
Używane są suche, w całości lub mielone nasiona drzewa pimentowego. Ziarna korzennika są idealne do przyprawiania obfitych potraw jak np. wołowiny i dziczyzny, potraw z kapusty, knedli wątrobiany i kapusty kiszonej.
Występowanie:
Drzewo pimentowe pochodzi pierwotnie z Ameryki Środkowej, a dzisiaj jest kultywowane przede wszystkim na zachodnich indyjskich wyspach, a szczególnie na Jamajce.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Korzennik lekarski
-
Cosmoveda Organiczny korzennik lekarski, w całości
10 g, 23 g, 70 g, 250 g, 500 g- Lekka ostrość
- Pasuje do zup, sosów i wiele więcej
-
Cosmoveda Organiczny mielony korzennik lekarski
10 g, 25 g, 80 g, 270 g, 500 g- Lekka ostrość
- Pasuje do zup, sosów i wiele więcej