Korzennik lekarski
Pimenta dioica
Zastosowanie:
Używane są suche, w całości lub mielone nasiona drzewa pimentowego. Ziarna korzennika są idealne do przyprawiania obfitych potraw jak np. wołowiny i dziczyzny, potraw z kapusty, knedli wątrobiany i kapusty kiszonej.
Występowanie:
Drzewo pimentowe pochodzi pierwotnie z Ameryki Środkowej, a dzisiaj jest kultywowane przede wszystkim na zachodnich indyjskich wyspach, a szczególnie na Jamajce.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Korzennik lekarski
-
- Lekka ostrość
- Pasuje do zup, sosów i wiele więcej
-
- Lekka ostrość
- Pasuje do zup, sosów i wiele więcej
-
- Pieprz goździkowy
- Aromatyczna przyprawa
- Uniwersalne zastosowanie
-
- Korzenny zapach
- Doskonały do pieczenia
-
- Korzenny zapach
- Silny aromat
- Idealne do marynat i dziczyzny
-
- Ciasteczka orkiszowe w kształcie skrzydeł
- Z orzechami i pyłkami kwiatów
- Słodki i pikantny smak