Korzennik lekarski
Pimenta dioica
Zastosowanie:
Używane są suche, w całości lub mielone nasiona drzewa pimentowego. Ziarna korzennika są idealne do przyprawiania obfitych potraw jak np. wołowiny i dziczyzny, potraw z kapusty, knedli wątrobiany i kapusty kiszonej.
Występowanie:
Drzewo pimentowe pochodzi pierwotnie z Ameryki Środkowej, a dzisiaj jest kultywowane przede wszystkim na zachodnich indyjskich wyspach, a szczególnie na Jamajce.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Korzennik lekarski
-
KOTÁNYI Kolendra liście krojone, 100 ml (11 g)
- Delikatny aromat
- Pochodzi z regionu śródziemnomorskiego
- Uniwersalna
-
KOTÁNYI Bazylia otarta, 15 g
- Delikatne suszone
- Do potraw kuchni śródziemnomorskiej
- Do sosów pomidorowych, pizzy i zapiekanek
-
Sonnentor Wszystko w zieleni, przyprawa do sałatek, opakowanie, 15 g
- Optyczna radość
- Kulinarne smak ziół
- Aromatyczne nuty niedźwiedzie
-
-
KOTÁNYI Rozmaryn cięty, 25 g
- Doskonały do zup i gulaszu
- Mocny korzenny, lekko gorzki smak
- Śródziemnomorski aromat
-
Hofladen Hirschmann Styryjskie pesto z pestek dyni, 110 g
- Idealny do makaronu
- Smaczny również jako pasta na chleb
- Zrównoważony smak
-
KOTÁNYI Kolendra - cała, 250 g
- Słodki, aromatyczny smak
- Idealna do wypieków
- Pikantny składnik
-
KOTÁNYI Mieszanka przypraw do specjałów domowej roboty, 42 g
- Do specjałów domowej roboty
- Łagodny-korzenny aromat
- Lekka ostrość
-