Ziele angielskie
Ziele angielskie to ciekawa przyprawa, ponieważ ma nie tylko wspaniały smak, ale smakuje jak połączenie wielu przypraw. Na myśl przychodzą przede wszystkim goździki, gałka muszkatołowa, pieprz i cynamon. Przyjrzyjmy się bliżej ten wyjątkowej przyprawie.
Czym jest ziele angielskie?
Ziele angielskie to owoce drzewa z gatunku mirtowatych o nazwie Pimenta dioica. Drzewo to pochodzi z Jamajki i nazywane jest również jako pieprz jamajski lub nowa przyprawa. Ziele angielskie używane jest między innymi w karaibskiej, środkowo-wschodniej i latynoamerykańskiej kuchni.
Najlepsze ziele angielskie również dziś pochodzi z Jamajki i ma goździkowy zapach. Gwatemala, Honduras i Meksyk również produkują ziele angielskie, ale ich odmiana ma raczej zapach rumu i uchodzą za mniej wartościowe.
Ziele angielskie używane jest najczęściej do pieczenia, doprawiania mięsa, a nawet herbaty. Najbardziej uwielbiane jest w kuchni karaibskiej i jest głównym składnikiem przyprawy jamajskiej Jerk. Ziele angielskie często używane jest również w Wielkiej Brytanii i jest jedną z najważniejszych przypraw kuchni środkowo-wschodniej.
Cały czy zmielony
Ziele angielskie może być stosowane całe lub zmielone. Zmielony jest intensywniejszy, szybko nadają ostrego smaku. Całe owoce są czasem używane w daniach jednogarnkowych i zupach oraz w kiszonkach. Mielone ziele angielskie również nadaje się do deserów.
Przyprawy mielone są bardziej intensywne, ale szybko tracą ostrość. Całe owoce ziela angielskiego są czasami używane w gulaszach i zupach, a także do marynowania i do marynat. Z kolei zmielone owoce ziela angielskiego lepiej nadają się do deserów.
Właściwe przechowywanie
Aby ziele angielskie było świeże i gotowe do użycia, przechowuj je w hermetycznym słoiku lub innym pojemniku, który nie jest narażony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Ziele angielskie przechowuje się przez lata w całości lub zmielone, chociaż zmielone przyprawy szybko tracą intensywność i smak.
Korzyści zdrowotne
Ziele angielskie jest nie tylko smaczne i może być używane na wiele sposobów w kuchni, ale jest również bardzo zdrowe. Zawiera ono witaminy, minerały, a przede wszystkim dużo antyoksydantów. Wszystkie te składniki są korzystne dla zdrowia. Wiele związków występujących w w tej przyprawie było i jest badanych jako potencjalne środki do leczenia stanów zapalnych, nudności, a nawet raka. Oto niektóre z wielu korzyści zdrowotnych ziela angielskiego:
- Zmniejsza stan zapalny
Zapalenie może mieć wiele negatywnych, długofalowych konsekwencji, zwłaszcza jeśli chodzi o przewlekłe mikrostany w organizmie. Może również pogorszyć urazy lub infekcje. Wiele składników ziela angielskiego może przeciwdziałać stanom zapalnym. - Leczy nudności
Eugenol, związek, który nadaje tej przyprawie charakterystycznego smaku, jest czasami stosowany w leczeniu nudności. - Zapobiega infekcjom
Ziele angielskie zawiera wiele związków, które mogą pomóc w zapobieganiu infekcji bakteryjnych. W niektórych badaniach składniki ziela angielskiego wykazały również właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybicze. - Przeciwbólowe
Ziele angielskie zawiera dużo eugenolu, który jest np. również zawarty w dostępnych bez recepty lekach na ból zęba. Badania wykazały, że eugenol może być stosowany jako miejscowy środek znieczulający. - Wolniejszy wzrost komórek rakowych?
Ziele angielskie zawiera dużą ilość fenoli, które są związkami aromatycznymi. Wiele fenoli jest badanych jako środki przeciwnowotworowe; mówi się, że niektóre z tych związków spowalniają wzrost komórek rakowych. Obecnie prowadzone są różne badania, aby ustalić, czy rzeczywiście tak jest. Nie ma jeszcze wyników.
Jak widać, ziele angielskie zapewnia pyszne chwile w kuchni, a także przy regularnym spożywaniu przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Tutaj znajdziesz naszą ofertę ziela angielskiego.
Ostatnia ocena
- 5.0 (1)
MAMA's Salsa z pieczonej papryki - Łagodna, 550 g
- Wyrazista i kremowa
- Wegańska i bezglutenowa
- W 100% naturalne składniki
31,99 zł (58,16 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (4)
SteirerKren SteirerKren - chrzan ze Styrii z jabłkiem, 80 g
- Wyjątkowa przyjemność
- Delikatnie ostry
- Idealne do przekąsek, mięs i serów
10,99 zł (137,38 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (2)
Frierss Wielkanocna kiełbasa austriacka, 250 g
-13%- Delikatny pikantny smak
- Ręcznie robione według starej rodzinnej receptury
- Z austriackiej wołowiny i wieprzowiny
20,79 zł 23,99 zł (83,16 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 4.4 (5)
Frierss Salami Villacher, 1,15 kg
- Lekko pikantna w smaku
- Suszona na powietrzu przez 12 tygodni
- Zgodnie z tradycyjną, rodzinną recepturą
132,00 zł (114,78 zł / kg)Dostawa do 5 maja
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 229,00 zł
-
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Dostawa 24h
Więcej niż 11.400 art.