Ziele angielskie

Ziele angielskie

Ziele angielskie to ciekawa przyprawa, ponieważ ma nie tylko wspaniały smak, ale smakuje jak połączenie wielu przypraw. Na myśl przychodzą przede wszystkim goździki, gałka muszkatołowa, pieprz i cynamon. Przyjrzyjmy się bliżej ten wyjątkowej przyprawie.

Czym jest ziele angielskie?

Ziele angielskie to owoce drzewa z gatunku mirtowatych o nazwie Pimenta dioica. Drzewo to pochodzi z Jamajki i nazywane jest również jako pieprz jamajski lub nowa przyprawa. Ziele angielskie używane jest między innymi w karaibskiej, środkowo-wschodniej i latynoamerykańskiej kuchni.

Najlepsze ziele angielskie również dziś pochodzi z Jamajki i ma goździkowy zapach. Gwatemala, Honduras i Meksyk również produkują ziele angielskie, ale ich odmiana ma raczej zapach rumu i uchodzą za mniej wartościowe.

Ziele angielskie używane jest najczęściej do pieczenia, doprawiania mięsa, a nawet herbaty. Najbardziej uwielbiane jest w kuchni karaibskiej i jest głównym składnikiem przyprawy jamajskiej Jerk. Ziele angielskie często używane jest również w Wielkiej Brytanii i jest jedną z najważniejszych przypraw kuchni środkowo-wschodniej.

Cały czy zmielony

Ziele angielskie może być stosowane całe lub zmielone. Zmielony jest intensywniejszy, szybko nadają ostrego smaku. Całe owoce są czasem używane w daniach jednogarnkowych i zupach oraz w kiszonkach. Mielone ziele angielskie również nadaje się do deserów.

Przyprawy mielone są bardziej intensywne, ale szybko tracą ostrość. Całe owoce ziela angielskiego są czasami używane w gulaszach i zupach, a także do marynowania i do marynat. Z kolei zmielone owoce ziela angielskiego lepiej nadają się do deserów.

Właściwe przechowywanie

Aby ziele angielskie było świeże i gotowe do użycia, przechowuj je w hermetycznym słoiku lub innym pojemniku, który nie jest narażony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Ziele angielskie przechowuje się przez lata w całości lub zmielone, chociaż zmielone przyprawy szybko tracą intensywność i smak.

Korzyści zdrowotne

Ziele angielskie jest nie tylko smaczne i może być używane na wiele sposobów w kuchni, ale jest również bardzo zdrowe. Zawiera ono witaminy, minerały, a przede wszystkim dużo antyoksydantów. Wszystkie te składniki są korzystne dla zdrowia. Wiele związków występujących w w tej przyprawie było i jest badanych jako potencjalne środki do leczenia stanów zapalnych, nudności, a nawet raka. Oto niektóre z wielu korzyści zdrowotnych ziela angielskiego:

  • Zmniejsza stan zapalny
    Zapalenie może mieć wiele negatywnych, długofalowych konsekwencji, zwłaszcza jeśli chodzi o przewlekłe mikrostany w organizmie. Może również pogorszyć urazy lub infekcje. Wiele składników ziela angielskiego może przeciwdziałać stanom zapalnym.
  • Leczy nudności
    Eugenol, związek, który nadaje tej przyprawie charakterystycznego smaku, jest czasami stosowany w leczeniu nudności.
  • Zapobiega infekcjom
    Ziele angielskie zawiera wiele związków, które mogą pomóc w zapobieganiu infekcji bakteryjnych. W niektórych badaniach składniki ziela angielskiego wykazały również właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybicze.
  • Przeciwbólowe
    Ziele angielskie zawiera dużo eugenolu, który jest np. również zawarty w dostępnych bez recepty lekach na ból zęba. Badania wykazały, że eugenol może być stosowany jako miejscowy środek znieczulający.
  • Wolniejszy wzrost komórek rakowych?
    Ziele angielskie zawiera dużą ilość fenoli, które są związkami aromatycznymi. Wiele fenoli jest badanych jako środki przeciwnowotworowe; mówi się, że niektóre z tych związków spowalniają wzrost komórek rakowych. Obecnie prowadzone są różne badania, aby ustalić, czy rzeczywiście tak jest. Nie ma jeszcze wyników.

Jak widać, ziele angielskie zapewnia pyszne chwile w kuchni, a także przy regularnym spożywaniu przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Tutaj znajdziesz naszą ofertę ziela angielskiego.