Szybkie dania w letniej kuchni: bez mięsa i bez wysiłku

Szybkie dania w letniej kuchni: bez mięsa i bez wysiłku

Tropikalne noce, długie dni – chcemy, aby jedzenie było lekkie, a jednocześnie pożywne. Mocny smak pozostaje atutem. Problem: boimy się nużących i gorących sesji gotowania w kuchni. Z nami poznasz alternatywy dla sałatki, zamówionej pizzy czy nudnego już koktajlu. Nowe przysmaki bez mięsa, przygotowane w mgnieniu oka!

Tempeh - egzotyczny indonezyjski przysmak wytwarzany z soi i innych roślin strączkowych. Produkt końcowy powstaje w wyniku fermentacji, dzięki czemu jest szczególnie strawny. Zawiera wartościowe białko, dużo błonnika, jest zaskakująco sycący i można go przygotować w mgnieniu oka: tempeh należy po prostu podsmażyć na odrobinie oleju. W zależności od odmiany zachwyca smakiem orzechowo-pikantnym do lekko grzybowego. Dzięki Tempehmanufaktur w Allgäu azjatycki przysmak w cudownie pikantnych odmianach można dostać również w naszych szerokościach geograficznych. Nasz ulubiony przepis na ciepło: smażony tempeh z arbuzem i sałatką z fety, który staje się orzeźwiającym kulinarnym szybkim ciastem z chłodzącą miętą.

Convenience-Food (żywność przetworzona) dla dbających o zdrowie smakoszy - gotowe posiłki mają marną reputację i słusznie, w większości przypadków. Są jednak wyjątki! Pionierzy ekologii, tacy jak Davert, inspirują pysznymi gotowymi mieszankami bez sztucznych dodatków, takimi jak burgery BBQ, sałatka bulgur, curry ze słodkich ziemniaków czy kawałki warzyw. Kotleciki i frytki można przygotować w kilka minut i mają wyjątkową zaletę: smakują również naprawdę pysznie na zimno. Razem z sosami sałatkowymi i sosami do maczania możesz cieszyć się nim dwa razy dziennie - bez wysiłku.

Tofu - miękki klasyk, z którego można wyczarować wiele pysznych przepisów! Marki takie jak Taifun, Alnatura czy Bio Primo wzbogacą spiżarnię o tofu wędzone, naturalne lub marynowane – każdy znajdzie swojego faworyta. Podsmażane, panierowane, surowe kawałki i plastry czy drobne puree: dzięki łagodnemu smakowi ten produktu z ziaren soi natychmiast dostarczy dużą ilość białka oraz poprawi samopoczucie. Ponadto tofu nie obciąża Twojego budżetu. W upalne letnie wieczory uwielbiamy tofu pokrojone w cienkie plasterki jako carpaccio, marynowane w klasycznym winegrecie, przybrane pikantnymi kaparami i mięsistymi pomidorami. Dodaj kieliszek musującego ulubionego napoju – à votre santé!

Wrap i piadina - przepyszne placki do nadziewania to świetna alternatywa dla tostów, pizzy i kanapek! Producenci tacy jak Sapore di Sole polegają na składnikach bogatych w białko i błonnik, takich jak mąka konopna lub owsiana; dla bezglutenowej przyjemności istnieją warianty z komosy ryżowej i mąki ryżowej. Przygotowanie jest bardzo proste: podgrzej placki na patelni przez minutę z każdej strony przed nadziewaniem. Możesz też napełnić, zwijać i krótko podgrzewać w mikrofalówce przez 2 minuty. Sprawdza się to szczególnie dobrze w przypadku pikantnych przepisów z serem i zachwyci całą rodzinę. Nasza rada: dzięki subtelnie słonym kontrastom, niezwykle kuszące są również słodkie wrapy z nadzieniem twarogowym lub lodami, świeże owoce, prażone orzechy, drobno cierpka kuwertura, aromatyczny sos karmelowy czy pyszny syrop klonowy. Nadzienie można układać warstwami jak ciasto, a następnie podawać pokrojone jako kawałek ciasta – prawdziwy letni hit!