Majeranek
Origanum Majorana
Zastosowanie:
Stosowane są świeże i suche liście. W Niemczech majeranek nazywany jest "kiełbasianym ziołem", ale pasuje również idealnie do kiszonej kapusty, fasoli, zupy ziemniaczanej, baraniny i wieprzowiny, do gulaszu i pasztetów. Majeranek udoskonala także lekkie potrawy jak warzywa, dania z serem i knedle.
Występowanie:
Majeranek pierwotnie pochodzi ze wschodniego obszaru Morza Śródziemnego i jest dzisiaj przede wszystkim kultywowany w Hiszpanii, Francji i Niemczech (zwłaszcza w Turyngii).
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Majeranek
-
- Miętowo-świeży zapach
- Delikatny ziołowy aromat
- Bardzo wszechstronny
-
- Delikatnie suszony
- Pełny aromat
- Idealny do ziemniaków i pieczonej gęsi
-
- Aromatycznie pikantny
- Lekko gorzki
- Świetny do pieczonej gęsi i kaczki
-
- Idealny do obfitych potraw
- Nadaje się również jako herbata
- Surowy produkt spożywczy
-
- Także dla francuskiego steka
- Z białym pieprzem, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem
- Bez glutaminianu
-
- Stawia śródziemnomorską kropkę nad i
- Świeży, zimno tłoczony
- Mocny smak doświadczenia
-
- Z 5 różnymi ziołami
- Bez wzmacniaczy smaku i dodatków
-
- Z proszkiem pomidorowym i wędzoną papryką
- Harmonizuje się nie tylko z makaronem
-
- W praktycznym opakowaniu jajka
- Uniwersalne zastosowanie