Majeranek
Origanum Majorana
Zastosowanie:
Stosowane są świeże i suche liście. W Niemczech majeranek nazywany jest "kiełbasianym ziołem", ale pasuje również idealnie do kiszonej kapusty, fasoli, zupy ziemniaczanej, baraniny i wieprzowiny, do gulaszu i pasztetów. Majeranek udoskonala także lekkie potrawy jak warzywa, dania z serem i knedle.
Występowanie:
Majeranek pierwotnie pochodzi ze wschodniego obszaru Morza Śródziemnego i jest dzisiaj przede wszystkim kultywowany w Hiszpanii, Francji i Niemczech (zwłaszcza w Turyngii).
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Majeranek
-
KOTÁNYI Majeranek - starty, 70 g
- Pełny aromat już podczas gotowania
- Delikatnie suszony
- Lekko gorzki
-
Cosmoveda Posiekany majeranek BIO, 20 g
- Idealny do obfitych potraw
- Nadaje się również jako herbata
- Surowy produkt spożywczy
-
KOTÁNYI BIO majeranek otarty, 4 g
- Słodki i lekko gorzki
- Do dziczyzny i drobiu
-
KOTÁNYI Zioła włoskie - mieszanka, 63 g
- Mieszanka typowych ziół
- Oregano, tymianek i rozmaryn
- Śródziemnomorski, mocny aromat
-
KOTÁNYI Mieszanka przypraw do pieczonego kurczaka, 740 g
- Idealna do potraw z drobiu
- Aromatyczna, pikantna kompozycja
- Prawdziwa papryka i delikatne zioła