Ocet - tysiącletnia przyjemność
Jeden z najstarszych artykułów spożywczych na świecie, którego nie braknie w żadnej kuchni: ocet. Przeczytaj więcej o tym fascynującym produkcie tutaj.
Dzięki swojej wszechstronności, ocet cieszy się od tysięcy lat sukcesem i pozycją. Jest nie tylko artykułem spożywczym, ale także środkiem konserwującym i ma pozytywny wpływ na dobre samopoczucie i zdrowie.
Ocet jest jednym z najstarszych produktów spożywczych, dlatego produkcja octu jest jedną z najstarszych technik kulturowych na świecie. Chociaż produkcja octu zmieniła się z biegiem czasu, wiele rzeczy pozostało niezmienionych. Podstawowymi składnikami są jak do dzisiaj alkohol i bakterie kwasu octowego.
Historia octu
Nie wiadomo kiedy produkcja octu dokładnie się rozpoczęła. Faktem jest, że nawet najstarsze cywilizacje, Babilończycy i Egipcjanie, produkowali i cenili ocet. W tym czasie ocet był prawdopodobnie wytwarzany z kwaśnych soków owocowych, wina lub piwa. W przeciwieństwie do dzisiaj ocet pito wtedy głównie rozcieńczonego z wodą. To nie tylko służyło jako orzeźwienie, ale często było jedyną opcją. Warunki higieniczne w czasach starożytnych oczywiście nie były najlepsze, dlatego wodę często pito tylko po dodaniu octu, który zabija zarazki.
Poza tym był już wtedy i później, jak w średniowieczu, ceniony jako środek leczniczy.
Ocet i dobre samopoczucie
Jako naturalny środek leczniczy, ocet ma wiele zalet, ze względu na jego niski poziom pH. Ocet podobno
- wzmacnia florę jelitową
- ma działanie przeciwgorączkowe (okład z octem)
- wspiera trawienie
- pozytywnie wpływa na stosunek kwasowo-zasadowy organizmu.
Produkcja
Z czasem pojawiły się różne procedury. Zasadniczo ocet można uzyskać na dwa sposoby: poprzez fermentację z użyciem bakterii kwasu octowego lub poprzez rozcieńczenie esencji z octu. Ten ostatni służy przede wszystkim do produkcji octów przemysłowych.
Do kuchni, a więc dla nas ważniejszy jest ocet fermentacyjny. Oto kilka metod, których główną cechą odróżniającą jest czas potrzebny do wyprodukowania octu. Im szybciej powstaje ocet, tym niższa jego jakość.
Podstawowym składnikiem jest zawsze płyn alkoholowy lub skrobiowy. Do tego dodaje się bakterie kwasu octowego, które fermentują cukier. Ten podstawowy proces jest zawsze taki sam z fermentowanymi octami, ale odpowiednie wykonanie różni się. W dzisiejszych czasach stosuje się np. metodę ociekową. W tym przypadku do płynu dodaje się do pływający nośnik, na którym osadzają się bakterie kwasu octowego. Ze względu na większy obszar, ilość bakterii jest wyższa, dlatego produkcja octu jest szybsza.
Najlepsze octy na świecie są dziś przechowywane w drewnianych beczkach, gdzie dojrzewają powoli (do 30 lat). Im starszy ocet, tym lepszy smak, tym wyższa jakość.
Pyszne i wszechstronne
W Piccantino szczególnie cenimy ocet z uwagi na jego niezrównany smak i różnorodność zastosowań. Oprócz głównego zastosowania, dziś jako przyprawa do sałatek, jest również podstawowym składnikiem w produkcji domowej musztardy. Ocet o wysokiej jakości można pić jako aperitif lub digestif. W lecie ocet rozcieńczony wodą nadal zapewnia wspaniałe orzeźwienie i oczywiście może służyć jako środek konserwujący dla marynowanych warzyw.
Na Piccantino zebraliśmy specjalne przysmaki z octem. Tutaj znajdziesz nasz wybór.
Ostatnia ocena
- 5.0 (2)
Rapunzel Organiczny mus migdałowy, biały, z Europy, 500 g
-10%- 100% łuskanych migdałów
- Bardzo kremowy i aromatyczny
- Wyłącznie z upraw ekologicznych z Unii Europejskiej
56,58 zł 63,00 zł (113,16 zł / kg)Dostawa do 25 września
- 4.9 (9)
BIO PRIMO Napój ryżowy bio, naturalny (1 l)
-11%- Lekko słodki smak
- Bez laktozy i glutenu, wegański
- Bez dodatku cukru
6,24 zł 6,99 zł (6,24 zł / l)Dostawa do 19 września
- 5.0 (7)
Bravo Aceitunas Chupadedos w marynacie ziołowej, 550 g
-10%- W pikantnej marynacie z oliwy z oliwek
- Z czosnkiem i oregano
- Niepowtarzalny smak
40,45 zł 44,99 zł (73,55 zł / kg)Dostawa do 19 września
- 4.9 (11)
Darbo Naturrein - dżem z wczesnej moreli (Rosenmarille), 450 g
-10%- 50% owoców
- Aromatyczny rarytas
- Ulubiony rodzaj
18,82 zł 20,99 zł (41,82 zł / kg)Dostawa do 25 września
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Polska: Darmowa wysyłka standardowa od 229,00 zł
-
Darmowa
wysyłka zwrotna -
24 h Wysyłka
Więcej niż 11.950 art.