Rodzaje zastosowania poszczególnych olejów - część 2

środa, 09 grudnia 2015

Rodzaje zastosowania poszczególnych olejów - część 2

W drugiej części naszego artykułu na temat rodzajów zastosowań olejów przedstawimy wam jeszcze kilka olei, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni, dbają one o szczególne niuanse, które każdej potrawie dają to "coś"

Olej kokosowy

Wśród naturalnych olejów nie ma żadnego, który dorównałby olejowi kokosowemu w obszarze smażenia i pieczenia. Olej kokosowy składa się z ponad 90 procentach z nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego podczas pierwszego podgrzewania nie powstają prawie żadne transfery tłuszczów. Do tego dochodzi ekstremalnie wysoki punkt dymienia, który leży pomiędzy 185-205 stopniami. Olej kokosowy jest dlatego uważany za wyjątkowy, ponieważ również podczas podgrzewania zachowuje swoje zdrowotne właściwości.

Jeśli martwi Cię intensywny zapach kokosu: większość składników aromatycznych ulatnia się podczas podgrzewania. Posmak kokosu jest słabo wyczuwany lub prawie wcale.

Olej z orzechów włoskich

Ten olej jest popularnym olejem stołowym. Można go uzyskać z palonych lub niepalonych orzechów. Ten olej z prażonymi orzechami ma intensywny smak, ten z nieprażonych orzechów jest natomiast lekko orzechowy.

Olej z orzecha włoskiego ma niski punkt dymienia i nadaje się dlatego do zimnej kuchni. W sałatkach, zupach, warzywach, rybach i deserach rozwija on bardzo dobrze swój szczególny smak.

Olej lniany

Ten olej zalicza się ze względu na wysoki udział omega 3 kwasów tłuszczowych do najzdrowszych olei. Najlepiej smakuje całkiem świeży. Ma lekko gorzki smak i przypomina orzech laskowy. Orzech lniany nadaje się do udoskonalania zup, warzyw, sałatek i do marynat.

Wskazówka: Dzięki wysokiemu udziałowi omega 3 kwasów tłuszczowych bardzo szybko się utlenia i jest gorzki. Aby zwiększyć jego czas przechowywania, można go zamrozić. To działa bardzo dobrze, ponieważ olej ten pozostaje płynny nawet w temperaturze minus 20 stopni.

Olej arganowy

W ostatnich latach olej ten był na ustach wszystkich. Nie tylko ze względu na jego wyśmienity smak, lecz ze względu na jego zastosowanie w kosmetyce. Olej aragnowy jest uzyskiwany z prażonych orzechów drzewa arganowego. Pasuje cudownie do wielu potraw. Najlepiej olej ten dodać do gotowej już potrawy. Może być stosowany również do pieczenia, jednak nie poleca się go do tego celu, ponieważ traci on w ten sposób nie tylko cenne składniki, lecz również, co za tym idzie, smak.

Olej migdałowy

Jak sama nazwa wskazuje olej ten uzyskiwany jest z migdałów. W kuchni stosuje się olej ze słodkich migdałów, który dobrze harmonizuje się z warzywami i wzbogaca każdy dresing sałatkowy. Idealnie nadaje się do musli i deserów na słodko, ma również przyjemny migdałowy aromat.

Olej migdałowy może być wykorzystywany do pieczenia, jednak ze względu na wysoką jakości i wysoką cenę jest do tego celu zbyt cenny.