Musztarda
Sinapis alba
Zastosowanie:
Stosowane są świeże, suszone, mielone, jak również rozdrobnione owoce. Ziarna musztardy mają wszechstronne zastosowanie: przyprawiają marynaty do mięsa, kiełbasy, dziczyznę i ryby, pasują także do ogórków korniszonach, galaret i śledzi. Mielone ziarna, a więc mączka gorczycy pasują idealnie do ostrych sosów, zup, dyń.
Występowanie:
Roślina gorczycy występuje pierwotnie w Europie, a dokładnie mówiąc w regionie Morza Śródziemnego. Uprawiana jest dzisiaj przede wszystkim w Chinach, Francji i Ameryce Północnej.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Musztarda
-
- Szczególnie kremowa
- Tradycyjna receptura z octem jabłkowym i chrzanem
- Z ziarnami gorczycy z Wiednia
-
- Łagodna kwaskowatość
- Przyjemnie pikantna
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
-
- Delikatna nuta cytryny
- Idealna do lekkich posiłków
-
- Delikatny smak mięty i limonki
- Świetne z francuskimi daniami
-
- Delikatny smak trufli
- Idealna do potraw z wątroby
-
- Szczególnie delikatna konsystencja
- Bez dodatku cukru
- Subtelnie doprawiona
-
- Delikatny, ostry smak
- Świetna z potrawami z grilla
-
- Przypomina musztardę Dijon
- Z najlepszych ekologicznych składników
- Idealna do pieczonego mięsa
-
- Idealna do sushi
- Ulepsza domowe majonezy