Musztarda
Sinapis alba
Zastosowanie:
Stosowane są świeże, suszone, mielone, jak również rozdrobnione owoce. Ziarna musztardy mają wszechstronne zastosowanie: przyprawiają marynaty do mięsa, kiełbasy, dziczyznę i ryby, pasują także do ogórków korniszonach, galaret i śledzi. Mielone ziarna, a więc mączka gorczycy pasują idealnie do ostrych sosów, zup, dyń.
Występowanie:
Roślina gorczycy występuje pierwotnie w Europie, a dokładnie mówiąc w regionie Morza Śródziemnego. Uprawiana jest dzisiaj przede wszystkim w Chinach, Francji i Ameryce Północnej.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Musztarda
-
Curtice Brothers Musztarda dijon bio, 270 ml
- Łagodna kwaskowatość
- Przyjemnie pikantna
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych
-
Zwergenwiese Bio musztarda Wiking, 160 ml
- Wyszukane ziarna gorczycy
- Delikatna produkcja
- Wyśmienicie doprawiona
-
Zwergenwiese Bio musztarda delikatna, 160 ml
- Szczególnie delikatna konsystencja
- Bez dodatku cukru
- Subtelnie doprawiona
-
dazu Musztarda wiedeńska bio, 95 g
- Szczególnie kremowa
- Tradycyjna receptura z octem jabłkowym i chrzanem
- Z ziarnami gorczycy z Wiednia
-
Zwergenwiese Bio musztarda ostra, 160 ml
- Zrównoważona ostrość
- Sama lub do doprawiania
- Kremowa konsystencja
-
Zwergenwiese Bio musztarda średnio ostra, 160 ml
- Idealna do różnych sosów
- Bez dodatku cukru
- Kremowa konsystencja
-
Zwergenwiese Bio słodka musztarda, 160 ml
- Wybrane nasiona gorczycy
- Z niemieckiej uprawy
- Subtelnie słodka
-
Zwergenwiese Bio pasta do smarowania rukola z musztardą, 180 g
- Aromatyczny i pikantny smak
- Z całymi ziarnami gorczycy
- Wszechstronna
-
dazu Musztarda miodowo-koperkowa bio, 140 g
- Z pysznym miodem organicznym
- Z najlepszych ekologicznych składników
- Idealna do ryb