Pieprz syczuański
Zanthoxylum piperitum
Zastosowanie:
Stosowane są suche, w całości i mielone owoce. Pieprz syczuański nazywany pieprzem japońskim ma lekki cytrynowy, świeży smak i jest klasyczną przyprawą w kuchni azjatyckiej. Pasuje idealnie do mięsa, wieprzowiny, kurczaka i gęsi. Tradycyjnie jest on wykorzystywany do Sukiyaki jako przyprawa do grilla.
Występowanie:
Pieprz syczuański należący do gatunku z rodzaju Zanthoxylum i jest szeroko rozpowszechniony w Azji. Pieprz syczuański, który jest u nas sprzedawany, pochodzi głównie z obszarów upraw w południowych Chinach i Wietnamie.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Pieprz syczuański
-
Spice for Life Pieprz Timut - nepalski pieprz syczuański, 60 g
- Szlachetny i wszechstronny
- Grejpfrutowy aromat
- Delikatnie ostry
-
Stay Spiced! Mielony pieprz syczuański, 40 g
- Łagodny, ale orzeźiwiający
- Aromat cytrusów i drewna
- Suszony i delikatnie prażony
-
ConFusion Pieprz syczuański zielony, 30 g
- Aromat cytrynowy
- Łagodnie ostry
-
-
-
Herbaria Bio pieprz Cumeo, 25 g
- Pełny aromat
- Drzewny smak
- Nowy trend pieprzowy
-
Stay Spiced! Przyprawa do grillowanych żeberek po teksańsku, 90 g
- Idealna na żeberka
- Tradycyjna mieszanka teksańska
- Z trawą cytrynową
-
Spice for Life Togarashi, 80 g
- Mieszanka przyprawowa
- Owocowa, orzechowa, pikantna
- Do potraw japońskich
-
Stay Spiced! Steak N°66, 70 g
- Pikantna i subtelnie ostra
- Z trzema rodzajami pieprzu
- Delikatnie rozdrobniona