Pieprz syczuański
Zanthoxylum piperitum
Zastosowanie:
Stosowane są suche, w całości i mielone owoce. Pieprz syczuański nazywany pieprzem japońskim ma lekki cytrynowy, świeży smak i jest klasyczną przyprawą w kuchni azjatyckiej. Pasuje idealnie do mięsa, wieprzowiny, kurczaka i gęsi. Tradycyjnie jest on wykorzystywany do Sukiyaki jako przyprawa do grilla.
Występowanie:
Pieprz syczuański należący do gatunku z rodzaju Zanthoxylum i jest szeroko rozpowszechniony w Azji. Pieprz syczuański, który jest u nas sprzedawany, pochodzi głównie z obszarów upraw w południowych Chinach i Wietnamie.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Pieprz syczuański
-
Spice for Life Pieprz Timut - nepalski pieprz syczuański, 60 g
- Szlachetny i wszechstronny
- Grejpfrutowy aromat
- Delikatnie ostry
-
-
Regional Co. Pieprz syczuański, w młynku, 30 g
- Świeży cytrynowy aromat
- Ostry
- Doskonały do deserów z czekoladą
-
J.Kinski Bio Shichimi Togarashi - Mieszanka przypraw, 70 g
- Intensywnie aromatyczna
- Z delikatnie aromatyzowanymi algami nori
- Starannie wykonana ręcznie
-
J.Kinski Bio Spicy olej chili, 250 ml
- Olej rzepakowy + papryczki chili
- Z najlepszymi przyprawami
- Bez dodatku cukru i soli
-
J.Kinski Bio Dark Chili Crunch Pasta przyprawowa, 160 g
- Z posiekanymi orzeszkami ziemnymi
- Przyjemny aromat i złożona pikantność
- Wszechstronna w użyciu
-
Ankerkraut Flut by Küstenglut, 160 g
- Harmonijna mieszanka do grillowania
- Bez dodatków
- Nie zawiera soli
-
Wiberg Pieprz syczuański, cały, 110 g
- Zbierany ręcznie z dzikich upraw
- Idealny do dań azjatyckich
- Smak owocowo-korzenny
-