Pieprz syczuański
Zanthoxylum piperitum
Zastosowanie:
Stosowane są suche, w całości i mielone owoce. Pieprz syczuański nazywany pieprzem japońskim ma lekki cytrynowy, świeży smak i jest klasyczną przyprawą w kuchni azjatyckiej. Pasuje idealnie do mięsa, wieprzowiny, kurczaka i gęsi. Tradycyjnie jest on wykorzystywany do Sukiyaki jako przyprawa do grilla.
Występowanie:
Pieprz syczuański należący do gatunku z rodzaju Zanthoxylum i jest szeroko rozpowszechniony w Azji. Pieprz syczuański, który jest u nas sprzedawany, pochodzi głównie z obszarów upraw w południowych Chinach i Wietnamie.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Pieprz syczuański
-
- chińska przyprawa
- pełen aromat
- łagodna ostrość
-
- Szlachetny i wszechstronny
- Grejpfrutowy aromat
- Delikatnie ostry
-
- Aromat cytrynowy
- Łagodnie ostry
-
- Łagodny, ale orzeźiwiający
- Aromat cytrusów i drewna
- Suszony i delikatnie prażony
-
- Ręcznie zbierany
- Owocowe nuty cytrusowe
-
- Pełny aromat
- Drzewny smak
- Nowy trend pieprzowy
-
- Mieszanka przyprawowa
- Owocowa, orzechowa, pikantna
- Do potraw japońskich
-
- Pikantna i subtelnie ostra
- Z trzema rodzajami pieprzu
- Delikatnie rozdrobniona
-
- Idealna na żeberka
- Tradycyjna mieszanka teksańska
- Z trawą cytrynową