Przepis: miodowy łosoś z kardamonem

Przepis: miodowy łosoś z kardamonem

Jest to wyjątkowy przepis, jeśli chcesz spróbować czegoś o lekko egzotycznej, inspirowanej indyjskim smakiem z nutą miodu. Smak tej potrawy jest wyśmienity i niepowtarzalny.

Składniki na 6 porcji

  • 900 g fileta z łososia (pokrojonego na kawałki)
  • 2 łyżki miodu
  • 1½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ szklanki oleju (nasza rekomendacja: olej z pestek winogron)

Opcjonalnie:

  • Skórka pomarańczowa (z niewoskowanych pomarańczy)
  • dodatki według własnego gustu

Całkowity czas gotowania: około 25 minut

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać sól, paprykę, kardamon, kolendrę i czarny pieprz. Dodać olej i miód i wymieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu.
  3. Kawałki łososia obtoczyć mieszanką oleju, miodu i przypraw - każda ze stron ryby powinna być nią pokryta.
  4. Obsmażyć łososia na rozgrzanej patelni, 5 do 7 minut z każdej strony, aż będzie miękki. Należy sprawdzić, czy temperatura na patelni nie jest zbyt wysoka, inaczej mieszanka z miodu i przypraw może się spalić.

Uwaga: przygotowanie dodatków nie jest częścią tego przepisu. W zależności od tego z czym podasz łososia, musisz doliczyć czas gotowania lub odpowiednio dostosować przygotowanie.

Informacje żywieniowe na porcję (w przybliżeniu)

  • 345 kalorii
  • Białko 26,3g
  • Węglowodany 5,2 g
  • Tłuszcz 23,8g
  • 654,4 mg sodu