poniedziałek, 24 listopada 2014

Typowe przyprawy Świąt Bożego Narodzenia - egzotyczne, pyszne i bardzo zdrowe!

Anyż, goździki, imbir, kardamon, kolendra, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, wanilia i cynamon ... nasze typowe przyprawy świąteczne są często wykorzystywane w ciasteczkach, cistach, w herbatnikach, strucli, ponczu i grzanym winie. I mają jedną wspólną cechę: ich zapach wprowadza nas w nastrój Świąt Bożego Narodzenia. Smakują wspaniale i przyczyniają się również do naszego zdrowia. Ma to zatem nie tylko kulinarny sens, że przyprawy te podczas świąt Bożego Narodzenia są w tak dużych ilościach spożywane i pijane! I zanim ktokolwiek pomyśli o jakiejkolwiek kłótni powinien wziąć lepiej do ust pączek z wanilią ...

Anyż mielony lub jako całe nasiona jest chętnie wykorzystywany do świątecznych dekoracji, z anyżem gwiazdkowatym ma on tylko wspólny podobny smak. Anyż nazywany jest również słodkim kminkiem i pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego - z byliny - trochę ostrzejszego anyżu gwiazdowatego pochodzącego z Azji wschodnie, z zawsze zielonego drzewa. Jako przyprawa Świąt Bożego Narodzenia znajduje zastosowanie w piernikach, pepernoten, w cieście z miodem i ciasteczkach z anyżu - i są nie tylko pyszne, ale sprawiają, że świąteczne wypieki są bardziej strawne, ponieważ pomagają ukoić żołądek i jelito. Anyż zawiera ponadto anetol, co czyni dobrze górnym drogą oddechowym.

Goździki mielone lub suszone liście konopi znajdują zastosowanie w okresie adwentu przede wszystkim w piernikach, grzanym winie i ponczu. Wspaniale pachnące wzmocnienie dla żołądka (które jest tak ważne w czasie świątecznym), łagodzą wzdęcia, biegunki i mogą - dzięki lekko znieczulającemu składnikowi eugenolu - nawet łagodzić ból zęba, kiedy się je żuje.

Imbir - w okresie świątecznym przede wszystkim wykorzystywany jest do herbatników z imbirem lub do strucli - pierwotnie jest "Azjatek", ale już od dawna zadomowiony w Europie. Jest ostry i pomaga się ogrzać podczas zimna. Prosto mówiąc działa jak kwas acetylosalicylowy - ciasteczko z imbiru może zatem pomóc w łagodzeniu bólu i powstrzymać zapalenia: czas Świąt Bożego Narodzenia to zdrowy czas! Kardamon jest blisko spokrewniony z imbirem i z pochodzi z Indii i jest przed okresem świątecznym odpowiedzialny przede wszystkim za typowy urzekający, eteryczny zapach i aromatyczny, słodko - ostry smak pierników. Już Starożytni Rzymianie wykorzystywali jego działanie, aby leczyć swoje obżarstwo - wspiera trawienie i jest skuteczny przeciw nieprzyjemnemu zapachowi w ustach. Zatem wspaniała przyprawa świąteczna.

Również kolendra przyprawia czas świąteczny - przede wszystkim w piernikach jej eteryczne olejki przyczyniają się do poprawy skurczów żołądka i obciążonego trawienia. Także gałka muszkatołowa mielona i zapiekana w pepernoten, w małych ilościach koi i harmonizuje. Idealna przyprawa Świąt BOżego Narodzenia!

Korzennik lekarski - w proszku lub jako jagody -nie tylko dobrze przyprawia świąteczny jabłecznik, czy ciasteczka. Nadaje wielu innym potrawom dodatkowe nuty smakowe. Jak wiele innych przypraw, rółnież korzennik zawiera cenne składniki aromatyczne i eteryczne olejki.  Pomagają one przy trawieniu oraz łagdzą wzdęcia. Przy stresie i nerwowości dbają o odprężjaćy sposkój. 

Wanilia słodko wprawi Cię w dobry nastrój i po szafranie jest najdroższą przyprawą.  Wanilia może wprawić Cię w relaksujący nastrój, podczas świątecznego stresu. 

Również bez cynamonu nie możan sobie wyobrazić świąt Bożego narodzenia: cynamonowe ciasteczka, wafle z cynamonu, grzane wino, poncz są udoskonalane smakiem cynaomu. 
Cynamon otrzymuje się z wewnętrznej warstwy kory drzewa cynamonu. Jego ocieplający zapach pozytywnie wpływa na poziom seratonin, dlatego też czujemy się dobrze w czasie okresu śiwątecznego!