Sumak
Rhus coriaria
Zastosowanie:
Stosowane są suche, w całości lub mielone owoce. Sumak ma lekko kwaśny smak, odświeżający aromat i lekko żywiczny smak. W kuchni Dalekiego Wschodu to przyprawa stołowa. Przyprawia kebab, mięso grillowane, drób i ryby.
Pochodzenie:
Sumak pochodzi pierwotnie z regionu Morza Śródziemnego, gdzie do dzisiaj dziko rośnie. Szczególnie rozpowszechniony jest W Iranie, Libanie, Turcji i Syrii.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Sumak
-
- Z białym sezamem
- Wszechstronne zastosowanie
- Świetnie smakuje również z chlebem i oliwą
-
- Zawiera nasiona sezamu
- Do marynat i sosów
- Aromatyczny, gorzki smak
-
- Sumak, tymianek, majeranek i inne zioła
- Idealny do dań z mięsa mielonego
- Orzechy tygrysie zamiast sezamu
-
- Aromaty azjatyckie
- Do marynat i nie tylko
- Intensywny pikantny smak
-
- Pikantne
- Świetna przyprawa na koniec
- Zrównoważone aromaty
-
- Owocowy, pikantny smak
- Dla wszystkich miłośników kapusty
- Stworzona specjalnie do potraw warzywnych
-
- Do jaj i omletów
- Duże możliwości zastosowania
-
- Bez glutaminianu i wzmacniaczy smaku
- Wszechstronne
- Idealne do kreatywnej kuchni
-
- Sól himalajska
- Aromatyczne przyprawy
- Do mięsa i warzyw