Sumak
Rhus coriaria
Zastosowanie:
Stosowane są suche, w całości lub mielone owoce. Sumak ma lekko kwaśny smak, odświeżający aromat i lekko żywiczny smak. W kuchni Dalekiego Wschodu to przyprawa stołowa. Przyprawia kebab, mięso grillowane, drób i ryby.
Pochodzenie:
Sumak pochodzi pierwotnie z regionu Morza Śródziemnego, gdzie do dzisiaj dziko rośnie. Szczególnie rozpowszechniony jest W Iranie, Libanie, Turcji i Syrii.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Sumak
-
- Pikantne
- Świetna przyprawa na koniec
- Zrównoważone aromaty
-
- Aromaty azjatyckie
- Do marynat i nie tylko
- Intensywny pikantny smak
-
- Sumak, tymianek, majeranek i inne zioła
- Idealny do dań z mięsa mielonego
- Orzechy tygrysie zamiast sezamu
-
- Pikantny aromat
- Bez dodatku soli
- Z wędzoną papryką
-
- Naturalna sól kamienna
- Aromatyczne przyprawy
- Do mięsa i warzyw
-
- Do jaj i omletów
- Duże możliwości zastosowania
-
- Bez glutaminianu i wzmacniaczy smaku
- Wszechstronne
- Idealne do kreatywnej kuchni
-
- Bez soli
- Aromat wędzony
- Idealna przyprawa na koniec
-
- Do wszystkich wyjątkowych potraw
- Idealny do doprawiania
- Zrównoważona mieszanka