Klasyczne błędy podczas gotowania

wtorek, 09 lutego 2016

Klasyczne błędy podczas gotowania

Nie masz ochoty na gotowanie, ponieważ masz za sobą nieudane potrawy? Często kryją się za tym powszechne błędy, które jednak mają duże działanie. Może odkryjemy razem, dlaczego poprzednia potrawa nie należała do udanych i jak możecie ją przygotować następnym razem lepiej.

Jakość oznacza rozkosz

Ważną rolę podczas przygotowywania potrawy odgrywa jakość produktu. Nie zależnie, czy jest to mięso, warzywa - wysoka jakość jest podstawowym warunkiem, aby uzyskać wyśmienity smak. Jeśli zignorujesz tę radę, nie dziw się, jeśli rezultat ma innym smak, niż oczekiwałeś. Pierwszej jakości, świeże mięso potrzebujesz tylko przyprawić np. odrobiną soli i pieprzu oraz smażyć na oleju z oliwek wysokiej jakości. Po prostu przyjemność.

Dbaj o swoje narzędzia

Tak jak mechanik dba o swoje narzędzia i je pielęgnuje, tak również każdy kucharz powinien uważać na swoje noże. Nie musisz kupować ekstra nowych drogich noży. Wystarczy regularnie je ostrzyć. Tępe ostrza nie tylko utrudniają krojenie, lecz również niszczą produkty spożywcze. Ponieważ również oczy jedzą, a nieprzyjemny wygląd zmniejsza apetyt.

Wybór właściwego oleju

Wysokiej jakości oleje, dają również o wysokiej jakości smak. Ponadto są one również zdrowsze. Uważaj jednak na: Nie każdy olej nadaje się do przygotowania każdego rodzaju potrawy. Zimno tłoczone oleje nie nadają się do podgrzewania. Psują one nie tylko smak i cenne składniki, lecz również powstaje szkodliwy dla zdrowia transfer tłuszczy. Jeśli twój olej zaczyna się dymić, jest już za późno. Zwracaj uwagę na odpowiedni punkt dymienia oleju: niektóre oleje możesz bez problemu podgrzewać jak np. olej kokosowy, inne natomiast w ogóle się do tego nie nadają. Nie przechowuj oleju za długo i zużyj go w ciągu pół roku. W przeciwnym razie traci on smak. Zimno tłoczone oleje przechowuj w zimnym i chłodnym miejscu jak lodówka.

Przyprawy nadają smaku

Prawidłowo przyprawiona potrawa to już pół sukcesu. Wiesz, jaka jest różnica między świeżymi i suszonymi ziołami jak np. oregano? Oba pochodzą wprawdzie z tej samej rośliny, jednak należy je stosować w różny sposób - suche oregano ma intensywniejszy smak, niż świeże. Tak więc może się zdarzyć, że suche oregano może zabić smak potrawy, ponieważ zastosowałeś taką samą ilość jak przy świeżym. Sucha bazylia natomiast traci odrobinę swojego wspaniałego aromatu. Poznaj
swoje przyprawy i ich sposób użycia, a z pewnością twoje dania będą lepsze.

Brak kontroli smaku podczas przyprawiania potrawy

Ten problem jest prosty do pokonania. Wielu z nas nie kosztuje potrawy podczas jej gotowania. Jest to błąd, ponieważ może się okazać, że pojedyncze przyprawy dominują w daniu. Zatem kosztu częściej, przyprawiaj "rzadziej"!

Pozostawaj nieugięty przy przepisach

Chcesz coś ugotować, niestety nie masz wszystkich składników w domu? Niezależnie od tego powiesz, ta jedna rzecz i tak nic nie zmieni! Nie dodajesz jej i wykorzystasz w zamian inną. To z pewnością się uda. Nie rób w ten sposób. Trzymaj się ściśle przepisu, przede wszystkim podczas pieczenia. Jeśli nie zgadza się regulacja poszczególnych składników może się zdarzyć, że będziesz musiał wyrzucić ciasto do kosza. Oczywiście nie ma nic przeciwko, gdy wraz ze zwiększającym się doświadczeniem zaczniesz eksperymentować. To musi być jednak świadoma decyzja, a nie wynikająca z braku składników.

Wysokiej jakości składniki - wiele witamin?

Nie zawsze wysokiej jakości jedzenie oznacza spożywanie wiele witamin. Na to ma wpływ
również rodzaj przygotowania. Jeśli gotujesz swoje warzywa do postaci musu, wygotujesz w ten sposób większość witamin Są one bardzo wrażliwe na ciepło. Najłagodniejsza metoda w tym przypadku to duszenie. W ten sposób warzywa są chrupiące i zawierają witaminy.

Właściwe przygotowanie z właściwymi składnikami

Zawsze należy wiedzieć, w jaki sposób chcesz przygotować mięso. Chcesz je przypiec, w niskiej temperaturze w piekarniku, dusić? Tu musisz wybrać odpowiednie mięso: różne dania wymagają różnego rodzaju mięsa. Jeśli jesteś niepewny zawsze możesz zapytać. Mięso wysokiej jakości przygotowane w niewłaściwy sposób, może okazać się po prostu niejadalne.

Również należy wybrać właściwy rodzaj ziemniaków. Wolisz np. ziemniaki twarde do sałatki, czy preferujesz lepiej mączyste? Ziemianki mają wszechstronne zastosowanie, ale tylko wtedy, gdy wiesz jaki rodzaj jest właściwy do danej potrawy.

Właściwe przechowywanie dla właściwej przyjemności

Wiesz o tym, że warzywa są wrażliwe na działanie zimna i dlatego nie powinny być przechowywane w lodówce? Pomidory i ogórki przechowywane w
chłodnym miejscu tracą smak i aromat. Również owoce należy przechowywać we właściwy sposób. Należy być szczególnie ostrożnym przy dojrzewaniu owoców jak banany, czy gruszki. Nie należy ich przechowywać w lodówce. Nie kładź bananów również obok jabłek. Jabłka wydzielają etylen, gaz, który znacznie przyśpiesza dojrzewanie bananów. W ten sposób stają się one szybko brązowe i rozpaćkane.