Szałwia
Salvia officinalis
Zastosowanie:
Stosowane są świeże lub suszone liście. Szałwia to klasyczna przyprawa włoskiej kuchni. Tradycyjne potrawy tutaj to Tortellini z masłem szałwiowym, saltimbocca lub mielone mięso z nadziewanym drobiem. Również można nią cudownie udoskonalić potrawy z warzywami z pomidorami lub ziemniakami.
Występowanie:
Pierwotnie szałwia pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, dziś jest uprawiana aż po Azję Mniejszą.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Szałwia
-
- Korzenny aromat
- Z lawendą i szałwią
- Łagodny smak
-
- Intensywny smak
- Łagodny aromat
- Specjalność Morza Śródziemnego
-
- Aromatyczny-gorzki smak
- Doskonałe do wątróbki z kurczaka i cielęciny
- Do potraw kuchni śródziemnomorskiej
-
- Lekko pikantny smak
- Uwodzicielski zapach
- Z szałwią i koprem
-
Cosmoveda Pokrojona szałwia BIO
30 g, 100 g- Bardzo popularna we Włoszech
- Wszechstronne zastosowanie
- Surowy produkt spożywczy
-
- Orzeźwiający, cytrynowy smak
- Z letnich zbiorów
- Mało kwaśna
-
Cosmoveda Herbata koper szałwia bio
25 Worków- Zawiera nasiona kopru włoskiego,
- Liście szałwii i bylicy pospolitej
- Jakośc premium
-
- autentycznie toskańskie
- wielostronne
-
- Świeżo tłoczony
- Ciepłe - ziołowe nuty ziół
- Idealny do kuchni śródziemnomorskiej