Szałwia
Salvia officinalis
Zastosowanie:
Stosowane są świeże lub suszone liście. Szałwia to klasyczna przyprawa włoskiej kuchni. Tradycyjne potrawy tutaj to Tortellini z masłem szałwiowym, saltimbocca lub mielone mięso z nadziewanym drobiem. Również można nią cudownie udoskonalić potrawy z warzywami z pomidorami lub ziemniakami.
Występowanie:
Pierwotnie szałwia pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, dziś jest uprawiana aż po Azję Mniejszą.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Szałwia
-
KOTÁNYI Szałwia, cięta, 7 g
- Aromatyczny-gorzki smak
- Doskonałe do wątróbki z kurczaka i cielęciny
- Do potraw kuchni śródziemnomorskiej
-
Bonbonmeister Kaiser Szałwia z miodem leśnym, 90 g
- Aromatyczna nuta szałwii
- Płynne wypełnienie
- Prawdziwy leśny miód
-
Sonnentor Liście szałwii, 15 g
- Intensywny smak
- Łagodny aromat
- Specjalność Morza Śródziemnego
-
TEEKANNE Bio harmonia - szałwia, eukaliptus i tymianek, 20 torebek dwukomorowych (40 g)
- Z koprem włoskim i imbirem
- Zawiera lukrecję
- Świeża, pikantna i lekko słodka
-
Ölmühle Solling Tymianek, szałwia olej aromatyczny Naturland, 100 ml
- Świeżo tłoczony
- Ciepłe - ziołowe nuty ziół
- Idealny do kuchni śródziemnomorskiej
-
Demmers Teehaus Bio herbata ziołowa „szałwia”, 80 g
- Orzeźwiający, cytrynowy smak
- Z letnich zbiorów
- Mało kwaśna
-
Cosmoveda Pokrojona szałwia BIO, 100 g
- Bardzo popularna we Włoszech
- Wszechstronne zastosowanie
- Surowy produkt spożywczy
-
Zotter Schokoladen Bio cytryna Amalfi i marcepan z szałwii, 70 g
- Wegańska receptura
- Ciemna czekolada
- Intensywnie owocowa
-
KOTÁNYI Zioła włoskie - mieszanka, 63 g
- Mieszanka typowych ziół
- Oregano, tymianek i rozmaryn
- Śródziemnomorski, mocny aromat