Szałwia
Salvia officinalis
Zastosowanie:
Stosowane są świeże lub suszone liście. Szałwia to klasyczna przyprawa włoskiej kuchni. Tradycyjne potrawy tutaj to Tortellini z masłem szałwiowym, saltimbocca lub mielone mięso z nadziewanym drobiem. Również można nią cudownie udoskonalić potrawy z warzywami z pomidorami lub ziemniakami.
Występowanie:
Pierwotnie szałwia pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, dziś jest uprawiana aż po Azję Mniejszą.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Szałwia
-
- Orzeźwiający, cytrynowy smak
- Z letnich zbiorów
- Mało kwaśna
-
- Intensywny smak
- Łagodny aromat
- Specjalność Morza Śródziemnego
-
- Świeżo tłoczony
- Ciepłe - ziołowe nuty ziół
- Idealny do kuchni śródziemnomorskiej
-
- Aromatyczny-gorzki smak
- Doskonałe do wątróbki z kurczaka i cielęciny
- Do potraw kuchni śródziemnomorskiej
-
- Bardzo popularna we Włoszech
- Wszechstronne zastosowanie
- Surowy produkt spożywczy
-
- Zawiera nasiona kopru włoskiego,
- Liście szałwii i bylicy pospolitej
- Jakośc premium
-
- Praktyczne opakowanie
- Klasyczny w zupach i sosach
-
- Z nadzieniem z miodu leśnego
- Do ssania głównie przy chrypce
- Z ekstraktem z szałwii
-
- autentycznie toskańskie
- wielostronne