Przyprawy - typowo południowoamerykańskie

Od pampasów Argentyny poprzez rozległe tereny Amazonii aż do stoków gór Andów - Ameryka Południowa jest kontynetentem kontrastów. Przy tak zróżnicowanym krajobrazie nie ma się czemu dziwić , jeśli zawiera różnorodność przypraw. Wiele z nich jest dzisiaj uprawianych w innych regionach świata , bo one są tak popularne.

Trzy klasyczne południowoamerykańskie przyprawy , które opanowały cały świat są najprawdopodobniej: papryka, chilli lub pieprz cayenne i pieprz różowy.

Papryka

Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawiana jest dzisiaj na Węgrzech, w Bułgarii, Hiszpanii , na południu Francji i w Grecji. Ze słowem "papryka" opisujemy zarówno roślinę jak i owoc. Owoc posiada, zależnie od koloru, wielkości i ostrości również inne nazwy. Jako przyprawa jest suszona papryka mielona na proszek i wykazuje różne stopnie ostrości. Dzsiaj nie znajdziesz prawie żadnej kuchni , która by nie używała papryki , obojętnie w jakiej formie. Regionalne użycie jest przeważnie bardzo różne.

Przyprawiać można papryką bardzo wiele potraw: gulasz, różne zupy, potrawy mięsne, rybne , ostry ryż , dania z ziemniakami , zapiekanki , sałatki, sosy pizza , warzywa itd...

Pieprz Cayenne / chili

Jako pieprz Cayenne jest zwane zmielone chilli . Ten pieprz nie jest pozyskiwany z owoców rośliny pieprzu , co można przypuszczać po jego imieniu , ale pochodzi z ostrych gatunków papryki.

Te rośliny pochodzą z Ameryki Południowej, ale dzisiaj są uprawiane w Afryce i Indiach. Próby pierwszych upraw chilli podjęto już przez 7000 lat. Te dowody znaleziono w wykopaliskach w Peru.

Pieprz Cayenne nadaje się do potraw mięsnych, gulaszu, zupy pomidorowej i gulaszowej, zapiekanek, pizzy, sosów ciemnych lub dziczyzny.

Różowy pieprz

Pod nazwą " różowego pieprzu " ukrywają się owoce brazylijskiego jak i peruwiańskiego drzewa pieprzowego. Ta roślina, której niektóre egzemplarze dochodzą do 14 metrów wysokości , jest zadomowiona w Ameryce Południowej i Środkowej. Interesującym jest, że w zasadzie to ne jest pieprz, ale zupełnie inny gatunek rośliny. Owoce tego drzewa są łagodnie aromatyczne i podobne w smaku do pieprzu : I dlatego zostały tak nazwane. Ze względów optycznych jest on u nas często dodawany do innych gatuków pieprzu.

Obecnie jest uprawianych w Ameryce Południowej wiele innych gatunków , które pierwotnie ne były tam zadomowione . Mimo tego są one bardzo istotnym faktorem ekonomicznym.

Kuchnia południowo- amerykańska

Kuchnia Ameryki Południowej w zasadzie nie istnieje , bo jest on zbiorem różnych kierunków i trendów z wieloma różnicami regionalnymi . Aby naprawdę gotować " południowoamerykańsko", trzeba mieć szeroki zakres wielu potraw. To wywodzi się z czasów kolonialnych. Najsilniejszy wpływ mieli Hiszpanie . Każdy kraj Ameryki Południowej ma dzisiaj własną tradycję przyrządzania potraw i sposobu ich przyrządzania.

To jest praktycznie niemożliwe opisanie potraw i kierunków tylko w jednym artykule. Również typowe składniki tam używane nie mogą zostać objęte, bo ten kontynent jest tak szeroki i geograficznie tak zróżnicowany . W niektórych regionach odgrywa kukurydza, fasola , ziemniak czy ryż najważnejszą rolę . Na Karaibach przeciwnie są ryby i owoce morskie na pierwszym miejscu . Brazylia podlega wielom wpłwom i oferuje wielostronność potraw.

Ale to zróżnicowanie ma również pozytywną stronę. Jedno jest pewne - prawie zawsze każdemu człowiekowi smakuje coś z kuchni południowoamerykańskiej. Te potrawy się nigdy nie znudzą , bo mają stale coś nowego . Nasza porada: kup dobrą książkę kucharską z tymi potrawami i wypróbuj siebie na tym nowym regionie. Konieczne potrawy my oferujemy.