Post według Hildegardy z Bingen

wtorek, 23 lutego 2016

Post według Hildegardy z Bingen

Benedyktynka Hildegarda z Bingen należy do jednej z najbardziej fascynujących postaci średniowiecza, posiadała ona rozległą wiedzę ogólną oraz zajmowała się wieloma tematami związanymi z życiem. Zaczęła ona również tworzyć dzieła związane z lecznictwem i pisma przyrodnicze oraz interesowała się działaniem różnych przypraw.

Uczeni i duchowni już od starożytności zajmowali się głodówka leczniczą. Również ojciec medycyny Hipokrates powstrzymywał się od jedzenia, ponieważ twierdził, że ma to pozytywny wpływ na organizm.

Głodówka lecznicza według Hildegardy z Bingen nie jest związana, tak jak wiele innych diet z dietą głodową, nadmiarami, czy niedoborami w organizmie. Jej celem nie jest również utrata zbędnych kilogramów. Nie jest to tradycyjna dieta. Podstawowym założeniem jest rezygnacja z ciężkich pokarmów przez ograniczony czas. W ten sposób osoby, które nie są całkowicie zdrowe, ale też nie są chore mogą powrócić do pełni zdrowia.

Nasz organizm każdego dnia zużywa dużą ilość energii. Podczas postu zaoszczędzona energia udostępniana jest organizmowi, który może ją wykorzystać do innych działań, jak np. do detaksacji i samoleczenia. Twój metabolizm otrzymuje wtedy nowy impuls, organizm ma więcej energii, oraz może łagodzić nawet przewlekłe choroby.

Aby w pełni czerpać wszystkie korzyści lecznicze wynikające z głodówki trzeba ją przeprowadzić prawidłowo.

Normalnie ta głodówka lecznicza trwa od sześciu do dwunastu dni. Oczywiście przed przystąpieniem do tego eksperymentu należy przygotować do tego odpowiednio organizm i już dwa dni w tygodniu przestrzegać ustalonego jadłospisu. Natomiast dwa dni przed rozpoczęciem postu należy przygotować się mentalnie oraz wypijać dodatkowo dwa do trzech litów herbaty z koprem włoskim.

Kuracja postna

Poniżej znajdziesz informację jak powinien wyglądać prawidłowo jadłospis.

Rano porcja gotowanego grubo mielonego orkiszu i suszone owoce oraz przyprawy jak bertram, alpinia galgant, cynamon i nasiona babki śródziemnomorskiej.

Obiad zupa postna dwa, trzy talerze. Jest to zupa roślinna z wysokiej jakości składników jak orkisz, odpowiednie przyprawy i warzywa. Na podwieczorek jabłko, ciasteczka orkiszowe od Hildegard.

Wieczorem ponownie zupa postna jeden lub dwa talerze oraz maksymalnie cztery ciasteczka orkiszowe.

Jako napój spożywać w ciągu dnia herbatę z kopru włoskiego (2-3 litrów).

Bardzo ważną rolę odgrywa również aktywność fizyczna. Idealne są codzienne wędrówki. Możesz również wykonywać przyjemne dla ciała aktywności. Pomyśl również o odpoczynku, przy którym nie będziesz musiał wykonywać żadnych czynności.

Jakie przyprawy nadają się idealnie przy diecie zdrowotnej od Hildegard?

Tutaj przedstawiamy kilka przypraw, które polecała Hildegard

Bertram (Anacyclus pyrethrum) - jest rośliną, która pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Wzmacnia on zdrowych jak i chorych, wspiera trawienie oraz jest odpowiednia przy problemach z żołądkiem.

Imbir - przyprawa, która ma wiele możliwości. Zawiera wysoki udział olejków eterycznych i pobudza trawienie i metabolizm

Alpinia lekarska nazywany również łagodnym imbirem. Była ona wykorzystywana przez Hildegard z Bingen przeciwko chorobom układu oddechowego i do zwalczania gorączki

Gałka muszkatołowa - służyła Hildegard do poprawy dobrego samopoczucia

Cynamon - wspiera metabolizm, a w ciepłym winie łagodzić ból dny.

Goździki - były przepisywane na ból głowy. Ich aromat pobudza przy wyczerpaniu psychicznym.

Ciasteczka orkiszowe według przepisy Hildegard z Bingen:

Potrzebne będą:

  • 400 g mąki orkiszowej
  • 250g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 200g posiekanych migdałów
  • 2 jajka
  • 20 g mielonej gałki muszkatołowej
  • 20 g cynamonu w proszku
  • 10 g mielonych goździki
  • szczypta soli
  • odrobina wody

Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść, aż powstanie gładkie ciasto. Podzielić ciasto na dwie części, zrolować i wsadzić do lodówki. Po schłodzeniu pociąć ciasto na plastry

Wskazówka: Nie należy jeść więcej niż sześć ciasteczek dziennie.