Wanilia
Vanilla planifolia
Zastosowanie: Stosuje się suche owoce lub kapsułki nasienia. Każdy zna i uwielbia smak wanilii - słodka, a zarazem lekko aromatyczna. Jej smak jest po prostu niebiański - intensywny i lekko słodki. Wanilia jest w naszych regionach stosowana do przyprawiania deserów, przy produkcji lodów, czekolady, kawy, kremów, wypieków i wielu innych. W Teksasie wykorzystuje się wanilie chętnie doprzyprawiania i ulepszania pikantnych potraw jak np., skorupiaków i potraw rybnych.
Występowanie: Ziarna wanilii pochodzą pierwotnie z pnączy orchidei, która występuje głównie w Meksyku, Gwatemali i innych krajów Ameryki Południowej. Najlepszy rodzaj wanilii to wanilia burbon, która odznacza się wysoką jakością. Dzisiaj wanilia jest uprawiana przede wszystkim na Madagaskarze, ale również jest kultywowana na wyspie Reunion i na Kormoranach.
Produkty z Wanilia
-
- Delikatna biała czekolada
- Delikatny krem malinowo-waniliowy z jogurtem
- Cudownie lekkie
-
- Słodka i waniliowa
- Żółto-pomarańczowy proszek
- Łatwe przygotowanie
-
- Zmielona
- Wyjątkowy aromat
- Ręczny proces fermentacji
-
- Do kawy i deserów
- W młynku
-
- Letnia lekkość
- Delikatna czekolada mleczna
- Najlepiej smakuje schłodzona
-
- Bezkofeinowa
- Słodki aromat
- Z ekstraktem z wanilii
-
- ręcznie czerpane
- z owocowym nadzieniem
- z prawdziwą wanilią
-
- Delikatny, kwiatowy aromat
- Ekskluzywny cukier przyprawowy
- Również do pikantnych potraw
-
- z prawdziwą wanilią
- wzbogacona słodkimi migdałami
- 5 tabliczek czekolady pitnej a 22g