Wspaniałe świąteczne przyprawy

wtorek, 11 grudnia 2018

Wspaniałe świąteczne przyprawy

Czym byłyby święta bez typowych przysmaków - od piernika po grzane wino do pysznych herbatników - i jakie byłyby te przysmaki bez odpowiednich przypraw?

Typowe świąteczne przyprawy można znaleźć w wielu świątecznych potrawach i wszystkie mają jedną wspólną cechę: dzięki ich uwodzicielskiemu zapachowi i niezrównanemu smakowi, przygotowują nas na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Poza tym są bardzo zdrowe.

Przyjrzyjmy się najważniejszym świątecznym przyprawom:

Anyż można kupić zmielony lub całe nasiona. Jest również nazywany słodkim kminkiem i rośnie na krzewach śródziemnomorskich. Jako świąteczna przyprawa znajduje się w piernikach, miodowym cieście, anyżowych herbatnikach i pieprzowych orzechach. Anyż sprawia, że ​​te słodkości stają się bardziej przyswajalne, ponieważ uspokaja żołądek i jelita. Anetol zawarty w anyżu łagodzi również górne drogi oddechowe.

Goździki znajdziemy się w sezonie adwentowym zwłaszcza w grzanym winie, punczu i pierniku. Suszone pąki kwiatowe wzmacniają żołądek, łagodzą wzdęcia i pomagają przy biegunce. Jeśli masz ból zęba, możesz żuć goździk, zamiast brać leki przeciwbólowe. Zawarty w nim eugenol działa znieczulająco.

Ziele angielskie jest ściśle spokrewnione z goździkami i można je znaleźć w ciastkach i pieczonych jabłkach. Nadaje wiele innym potrawom smacznego akcentu, ponieważ bogaty smak pieprzu przypomina jednocześnie różne inne przyprawy: gałkę muszkatołową, goździki, pieprz i cynamon. Olejki eteryczne zawarte w ziele angielskie pomagają trawić i łagodzić wzdęcia. Ponadto mówi się, że ziele angielskie działa relaksująco.

Imbir można znaleźć podczas Świąt Bożego Narodzenia przede wszystkim w roladach imbirowych lub herbatnikach. Zawiera wiele olejków eterycznych, które nadają mu ostry smak i działają rozgrzewająco. Imbir zawiera wiele substancji przeciwzapalnych i może pomóc złagodzić ból.

Kardamon to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Jest blisko spokrewniony z imbirem i pochodzi z Indii. Korzeń ma korzenny, słodko-pikantny smak i jest stosowany w piernikach. Kardamon ma korzystny wpływ na trawienie.

Kolendra jest składnikiem piernika i może złagodzić skurcze żołądka lub wspierać nadmierne trawienie.

Wanilia to kolejna bardzo kosztowna przyprawa, ale o słodkawym aromacie. Ma działanie poprawiające nastrój i przyczynia się do większego odprężenia podczas świątecznego stresu.

Gałka muszkatołowa jest w pieprzowych orzechach i pierścieniach przyprawowych. W małych ilościach ma działanie uspokajające, ale bądź ostrożny: jeśli zjesz za dużo gałki muszkatołowej, może to prowadzić do objawów zatrucia.

Nie zapomnij o cynamonie. Jest absolutnym klasykiem w okresie świątecznym: gwiazdki cynamonowe, ciastka cynamonowe, grzane wino, poncz i inne - w Adwencie nic nie obejdzie się bez cynamonu. Przyprawa jest uzyskiwana z kory zielonych drzew cynamonowych. Istnieją dwa rodzaje: ostrzejszy cynamon Cassia i łagodniejszy, rzadziej występujący cynamon cejloński.