Pięć rzeczy, których nie wiedziałeś o przyprawach

środa, 25 września 2019

Pięć rzeczy, których nie wiedziałeś o przyprawach

W tym artykule ujawniamy pięć zaskakujących faktów na temat przypraw, których używamy prawie codziennie.

Biały, zielony i czarny pieprz pochodzi od tej samej rośliny: Piper nigrum

To prawda, że nasz pieprz nie pochodzi od różnych roślin, ale tylko od jednej rośliny. Zależy to od czasu zbioru lub z której części rośliny się korzysta. Zielone ziarna pieprzu są zbierane niedojrzałe i przetwarzane w celu zachowania ich koloru. Mają świeższy aromat niż czarne ziarna pieprzu. Czarne ziarna są zbierane, gdy są prawie dojrzałe, a następnie suszone na słońcu, co czyni je czarnymi. Biały pieprz jest wewnętrznym ziarnem pieprzu. Jest moczony w wodzie przez kilka dni, następnie ściera się czarną skórkę.

To, co znasz jako cynamon, może wcale nie być cynamonem

Cynamon zwykle znajdowany w supermarkecie to kora drzew rodziny Cassia; wygląda trochę jak małe, twarde patyki. Drzewa rodziny Cassia są spokrewnione z prawdziwym cynamonem, Cinnamomum verum, zwanym także cynamonem cejlońskim, który jest kruchy i delikatny, ma delikatniejszy aromat. Cynamon cejloński jest zwykle droższy niż cynamon cassia, ponieważ jest mniej powszechny.

Nasiona selera zawierają dużo sodu

Każda łyżeczka nasion selera zawiera około dziesięciu miligramów sodu. Używanie nasion podczas gotowania zmniejsza ilość potrzebnej soli. Ponadto nasiona selera są bogate w wapń, potas i żelazo.

Laski wanilii to suszone, dojrzałe owoce orchidei waniliowej

W rodzinnym Meksyku orchidea waniliowa jest zapylana przez odmianę bezżądłych pszczół. Z tego powodu wanilia nie mogła być uprawiana poza Meksykiem. Dopiero gdy niewolnik Edmond Albius, który mieszkał na wyspie Reunion, odkrył w 1841 r., że w dniu kwitnienia kwiatów można ręcznie zapylić wanilię, można było uprawiać roślinę w innych krajach. To pracochłonne ręczne zapylanie jest nadal stosowane, co jest kolejnym powodem, dla którego wanilia jest nadal jedną z najdroższych przypraw na świecie.

Ostrość chili podkreśla aromat potraw

Nadanie potrawie odrobiny pikanterii pobudza kubki smakowe. Jedzenie ma słodszy i bardziej aromatyczny smak niż potrawa bez chili. W ten sposób można zmniejszyć ilość użytego cukru. Zamiast chili można również użyć pieprzu syczuańskiego.