Wawrzyn
Laurus nobilis
Zastosowanie:
Wykorzystywane są świeże i suche liście. Liście wawrzyna pasują idealnie do wszystkich potraw, które są kwaśne: kapusta kiszona, buraki, ogórki i śledzie. Jest również chętnie wykorzystywane są do przyprawiania obfitych potraw jak pieczeń wołowa w marynacie, do dziczyzny, potraw ziemniaczanych, gulaszu i ragout. Przede wszystkim wawrzyn jest powszechnie stosowany w kuchni śródziemnomorskiej.
Występowanie:
Pierwotnie drzewo laurowe pochodzi z Azji Mniejszej (Cypr, Turcja). Dziś rozprzestrzenił się w całym regionie Morza Śródziemnego od Hiszpanii po Turcję i Maroko.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Wawrzyn
-
- Praktyczne opakowanie
- Klasyczny w zupach i sosach
-
- Intensywny korzenny smak
- "USA-Edition"
-
- Intensywny aromat
- Kreatywna przyprawa
- Wszechstronne zastosowanie
-
- dla marynowania & konserwowania
- dla włoskich antipasti z patelni
- z cytryną & rozmarynem & liściem bobkowym
-
- Z wanilią
- Idealna do grillowania i smażenia
- Unikalna kompozycja
-
- Cierpko-owocowa i wyśmienita w smaku
- Z oliwek Celline i Leccine
- Wyprodukowana w firmie rodzinnej
-
- Pikantne ze świeżymi niuansami
- Rozmaryn, bazylia i chili Ñora
- Idealna do kreacji śródziemnomorskich
-
- Dużo warzyw i ziół
- Bez drożdży i dodatku cukru
- Przyprawa warzywna i rosół do picia
-
- Typowo marokańskie
- Uwodzicielska kompozycja
- Kolor złotożółty