Wawrzyn
Laurus nobilis
Zastosowanie:
Wykorzystywane są świeże i suche liście. Liście wawrzyna pasują idealnie do wszystkich potraw, które są kwaśne: kapusta kiszona, buraki, ogórki i śledzie. Jest również chętnie wykorzystywane są do przyprawiania obfitych potraw jak pieczeń wołowa w marynacie, do dziczyzny, potraw ziemniaczanych, gulaszu i ragout. Przede wszystkim wawrzyn jest powszechnie stosowany w kuchni śródziemnomorskiej.
Występowanie:
Pierwotnie drzewo laurowe pochodzi z Azji Mniejszej (Cypr, Turcja). Dziś rozprzestrzenił się w całym regionie Morza Śródziemnego od Hiszpanii po Turcję i Maroko.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Wawrzyn
-
Casale Paradiso Bouquet garni bukiet przypraw, 30 g
- Praktyczne opakowanie
- Klasyczny w zupach i sosach
-
-
Herbaria Mieszanka przypraw "Tutto Mio!" Bio, Puszka, 65g
- Do marynowania i kiszenia
- Również do przystawek z patelni
- Z cytryną, rozmarynem i liściem laurowym
-
Barilla Sos Bolognese, 400 g
- Wyśmienicie aromatyczne i mięsne
- Idealne jako sos albo nadzienie
- Zawiera wołowinę i wieprzowinę
-
Scelta Inside Indyjska pasta przyprawowa Bomba! Bombay Surprise, 150 g
- Do doprawiania
- Z kminkiem, wawrzynem i nie tylko
- Na bazie pasty pomidorowej
-
Rapunzel Bio suszone pomidory w oliwie z oliwek, aromatyczne, 120 g
- Suszone na słońcu
- Doprawione przyprawami
- Do gotowania, grillowania i doprawiania
-
Spice for Life Bio Curry Spicy - pikantne indyjskie kolory, 80 g
- Wyraźna ostrość
- Wszechstronne zastosowanie
- Tradycyjnie indyjski
-
Viani Alimentari BOLOGNESE - Sos pomidorowy z delikatnym mięsnym ragoût, 290 ml
- Z wołowiną i wieprzowiną
- Bogaty aromat
-
SoSo Factory Fleur de Sel Pasta, 100 g
- Pikantne ze świeżymi niuansami
- Rozmaryn, bazylia i chili Ñora
- Idealna do kreacji śródziemnomorskich